Balıkesir’in Yöresel Lezzetleri

Balıkesir’in Yöresel Lezzetleri

Balıkesir yöresel yemekleri il ve ilçelerini ziyaret eden kişileri adeta büyülüyor.

Ege Denizi ile Marmara’nın bileşiminde bulunan Balıkesir'in yöresel yemekleri burayı ziyaret eden kişileri adeta büyülüyor. Bölgede yetiştirilen taze otlarla yapılan yemekler hem sağlıklı, hem de lezzetli bir şekilde halk arasında tüketiliyor. Yörenin halkı misafiri çok seviyor ve samimiyetleri ile birlikte güzel sofralar kuruyorlar. Bu nedenle de Balıkesir denildiği zaman bol zeytinyağlı ve zengin bir sofra akıllara gelmektedir. İki bölgenin arasında kalan şehirde, farklı birçok yemek kültürü de yer alır.

Zeytinyağının hakim olduğu bol yeşillikli yemeklerin yanı sıra, et yemekleri de sofralarda yerini almaktadır. Balıkesir yöresel yemekler ile misafirler tarafından oldukça büyük beğeni toplamaktadır. Bölgeye giden turistler yemeklerin tadını ve bölgedeki halkın samimiyetini çok sevmişlerdir. Bu nedenle de evlerde de bu lezzetler yapılabilmektedir.

İşte Birbirinden Güzel Meşhur Balıkesir Yöresel Yemekleri

Balıkesir denildiği zaman birçok farklı tat kişilerin kafasında canlanır. Her ilçede başka yemekler ön plana çıkmıştır. Bu yazımız içerisinde Balıkesir’in önde gelen bazı lezzetlerini derledik;

Yiyenleri Hayran Bırakan:Balıkesir Mantısı

Balıkesir mantısı diğer bilinen tüm mantılardan daha farklı bir şekilde yapılıyor. Bu mantının yapımı esnasında hamuruna tavuk konuluyor. Tavuk suyu ile de tatlandırılan hamur, içi boş bir şekilde kapatılıyor. Fırında pişirilen hamurlar, bol tavuk suyu içerisinde haşlanarak tavuğun tadı mantıya sindiriliyor. Ayrıca üzerine dökülen nohut ile de oldukça lezzetlenen yemek, sarımsaklı yoğurtla birlikte servis ediliyor.

Zeytinyağlıların En Lezzetlisi: Börülce Ekşilemesi

Ege bölgesine ait otlardan birisi olan börülce, Balıkesir’de de sıklıkla kullanılan lezzetlerden birisidir. Bu lezzet bölgede sıyırma ya da sallama ismi ile de anılıyor. Börülcelerin, bölgede taze olarak yapılmış zeytinyağı ile buluşması ile bambaşka bir tat alması sağlanıyor. Ardından koruk suyu da dökülen ekşilemenin içerisine en son sarımsak ilave ediliyor. Yiyenleri adeta büyüleyen bir yemek haline geliyor.

Balıkesir’in Özel Lezzeti:Rabisa

Balıkesir yöresel yemekleri içerisinde yer alan bu yemek, oldukça eski bir tarihe dayanıyor. Bu nedenle de özellikle Gömeç bölgesinde sıklıkla sofralarda yer alan bir lezzet olarak biliniyor. Yöredeki halk tarafından oldukça sevilen bu lezzet, el ile açılan bir yufkadan yapılıyor. Yufkalara rulo şekli veriliyor ve fırında pişiriliyor. Bu işlemin ardından üzerine sarımsaklı yoğurt dökülen yemek akşam öğünlerinde tüketiliyor.

Her Hali Güzel: Şevketi Bostan

Balıkesir yöresel yemekleri içerisinde bölgede oldukça fazla yetişen şevketi bostan otu da yer alıyor. Bu oyun birçok farklı yemeğinin yanı sıra çeşitli hamur işlerinde harç olarak da kullanılabiliyor. Ağırlıklı olarak yemeği pişirilen bu otun yemeğinde, isteğe göre kuzu eti de bulundurulabiliyor. Şevketi bostanlezzetini,  tarif defteri  sayfalarınıza eklemeyi unutmayın! Hem etli hem de etsiz olarak yapılan bu yemeğin her hali de tadanları büyülüyor.



Sait Memiş
4.01.2021 02:16:24
Arkadaşlar ( hoş mu erim? ) höşmerim tatlısı unutulmuş. Çeşitleri bol bu lezzetimiz neden bu haberde yerini alamamış?

Timothy
28.01.2021 09:09:17
You Won't Want To Miss This! 50 pcs medical surgical masks only $1.99 and N95 Mask $1.79 each. Special Offer for the next 48 Hours ONLY! Get yours here: pharmacyusa.online Best, Balıkesir’in Yöresel Lezzetleri

Anahtar Kelimeler: Balıkesir’ Yöresel Lezzetleri
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 15 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı