“Balkan Göçmenleri Çalıştayı”

“Balkan Göçmenleri Çalıştayı”

Bandırma’da, “Balkan Göçmenleri Çalıştayı” düzenlendi.

Bandırma’da, “Balkan Göçmenleri Çalıştayı” düzenlendi.

Mübadelenin yüzüncü yılı özelinde, “Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği (BALGÖÇ)”-Bandırma Belediyesi işbirliğiyle Barış Manço Kültür Merkezi’nde gerçekleşen çalıştay, iki oturumdan oluştu.

Birinci oturumun başkanlığını Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Karayaman yaptı. Oturumda araştırmacı-yazar Alper Yaman, “Bandırma’ya gelen mübadillerin karşılaştığı sorunlar”,  Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi yüksek lisans öğrencisi Merve İnce, “Yunanistan’dan Bandırma’ya gelen mübadiller hakkında bir değerlendirme”, araştırmacı-yazar Ersoy Aydoğan, “Yunanistan’dan Dutliman’a giden mübadiller” konularında konuştular.

İkinci oturumun başkanlığını da yapan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serap Toprak, “Bulgaristan’da Türk azınlığı ve göç” konusunda düşüncelerini açıkladı.

Ardından Balıkesir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nahide Şimşir, “Bandırma kazasındaki nüfus hareketleri ve Bulgarlar”(1892, 1898, 1905-1906 nüfus cetvellerine göre), Eğitimci-Yazar Ahmet Yılmaz, “1989 yılında Bulgaristan’dan Bandırma’ya zorunlu göç” ve Eşref Çetin”, “Bulgaristan’dan zorunlu göçle ilgili anılar” konularında konuştular.

Çalıştayda konuşan belediye Başkanı Av. Tolga Tosun; Söz verdiğimiz gibi tüm hemşerilerimizi ayrım yapmadan kucaklıyor, birlikte yönetim anlayışıyla hareket ediyoruz. Bugün birlikte yönetim anlayışımızın güzel bir örneğine daha şahit olacağımız çok önemli bir çalıştay için bir aradayız.

Türkiye ve Yunanistan arasında yapılan mübadelenin yüzüncü yılı özelinde, Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği iş birliğiyle düzenlediğimiz bu çalıştayımız ile balkan coğrafyasından göç eden soydaşlarımızın yapılan göçler sırasında yaşadıkları sorunları özümseyecek, değerlerini ve kültürlerini anlamaya çalışacak ve geleceğe aktarılabilmesi için fikir alışverişlerinde bulunacağız.

Bandırma’yı birçok kültüre ev sahipliği yapan bir mozaik gibi düşünebiliriz. Balkan göçmenlerimiz de bu mozaiğin çok önemli bir parçasını oluşturuyorlar. Kentimiz sayıca en fazla balkan göçmeni soydaşımıza ev sahipliği yapan ilçelerin başında geliyor. Bandırma’da çok sayıda Balkan Göçmeni kardeşimizle birlikte yaşıyor, onları kucaklıyoruz.

Çalıştayımız ile hem Yunanistan hem de Bulgaristan mübadillerimizin istek ve önerilerine kulak verecek, günümüzde karşılaştıkları sorunları detaylarıyla tartışacak ve sağlıklı çözüm önerileri bulacağız. Sıklıkla vurguladığımız katılımcı yerel yönetim ilkemizin en güzel örneklerinden biriyle daha dertlere derman olacağız.

Tabi ki Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği, 37 yıldan bu yana soydaşlarımızın kültürlerini yaşatmak, aralarındaki bağı güçlendirmek, haklarını korumak ve bu hakları geliştirmek gibi çok değerli amaçlarla faaliyetlerini yürütüyor. Gerçekleştirdiğimiz çalıştayın da bu amaçlara hizmet edeceğine inanıyor, dernek çalışmalarına katkılar sunmasını temenni ediyorum.

Sözlerimi noktalarken, mübadele döneminde yaşanan acıların ve kayıpların bir daha tekrarlanmamasını diliyor, göç yollarında hayatını kaybeden soydaşlarımızı saygıyla anıyorum. Ruhları şad, mekânları cennet olsun.

Tıpkı sizler gibi vatanından olmanın ne demek olduğunu bilen ve anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Gazi Mustafa kemal Atatürk’ün de bir balkan göçmeni olduğunu hatırlatmak istiyor ve bu vesileyle ulu önderimizi bir kez daha saygı, sevgi ve rahmetle anıyorum.

Çalıştayımızın birliğimizi, beraberliğimizi ve dayanışmamızı arttırmasını temenni ediyor, tüm Balkan Göçmeni soydaşlarımız adına hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. Değerli katılımcılarımıza en içten dileklerimle teşekkür ederim."

Son derece ilgi gösterilen çalıştaya Balgöç Genel Başkanı Prof. Dr. Emin Balkan'ın yanı sıra CHP Genel Başkan yardımcısı Ahmet Akın, Bursa Milletvekili Yüksel Özkan, Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin, Av. Mehmet Birol Şahin, ve Belediye Başkanı Av. Tolga Tosun'ın yanı sıra çevre il ve ilçelerde faaliyet gösteren Balgöç dernekleri Başkan ve yöneticileri katıldı. 



  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı