Ballıpınar'da Mor soğan hasadı

Ballıpınar

Güney Marmara Kalkınma ajansı mali destekli Erdek, Ballıpınar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kurumsal kimliğini öne çıkartan üretim, pazarlama ve ikram tesislerinin açılışı, ilk Mor soğan hasası ve proje tanıtım toplantısı yapıldı

“Kooperatifte hareket, Ballıpınar’da bereket.”

Güney Marmara Kalkınma ajansı mali destekli Erdek, SS. Ballıpınar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kurumsal kimliğini öne çıkartan üretim, pazarlama ve ikram tesislerinin açılışı, ilk Mor soğan hasası ve proje tanıtım toplantısı yapıldı.

Erdek, Kırsal Ballıpınar Mahallesinde 9 kadın iştirakçinin bir araya gelmesi ile oluşturulan SS. Ballıpınar Tarımsal Kalkınma Kooperatifinde proje aşamalarının anlatılması, kooperatif tesisinin açılışı ve Kooperatifin ilk hasad yılı olması dolayısı ile soğan dizi çalışmaları yerinde incelendi.

Ballıpınar’daki proje tanıtım toplantısında İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Mal Müdürlüğü ve Halk Eğitim Müdürlüğün iştirakçi olarak katıldığı Erdek SS. Ballıpınar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi toplam maliyeti 589. 570 tl olduğu açıklandı.

Kooperatifin mali katkısı 58.957 tl. Güney Marmara Kalkınma ajansının mali katkısı ise 530.613 tl olduğu kaydedildi.

Kooperatifte “Kooperatifte hareket, Ballıpınar’da bereket.”

 Sloganı ile küçük ölçekte inşaat yapımı, depolama ve sulama alanı düzenlemesi, üretim kapasitesinin arttırılması, çeşitlendirme amacına yönelik makine ve ekipman alımı, müşteri ağırlama potansiyelini geliştirmek amacıyla masa, sandalye alımı ve ayrıca toplu yemek ihtiyacının karşılanması için ekipman alımı yapıldığı ifade edildi.

Proje kapsamında kadınların bilgi ve birikimlerini arttırmak amacıyla 7 kalem altında 346 saat eğitim planlaması yapıldığı kaydedildi.

Kadın girişimci Başkan Gülsüm Çelikarslan, “Yoktan var olduk”

SS. Ballıpınar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi başkanı Gülsüm Çelikarslan, Ballıpınardaki proje tanıtım buluşmasında yaptığı konuşmada “2021 yılında 9 kadın olarak çıktığımız bu yolda, Kaymakamlık, Tarım il ve ilçe yönetimlerin önderliğinde bir odada başlattığımız kooperatifleşme arzumuzu bu günlere getirmiş bulunmaktayız. SS. Ballıpınar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi bizim gibi potansiyelini kullanamayan kadınlara örnek olacaktır.” Dedi.

Balıkesir il Tarım ve Orman Müdürü Erkan Alkan; “2 yıl önce bu kooperatifin bu aşamaya geleceği hayal dahi edilemiyordu. SS. Ballıpınar Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin sadece Balıkesir değil, İstanbul ve Ankara gibi büyük kentlerinde markası olacağına inanıyorum. Bundan sonra asıl amacımız coğrafi işaret sahibi Mor soğan üzerinde yoğunlaşmak, Bu yıl nasip olursa Mor soğan’ın kurutmasını yapmayı düşünüyoruz, ondan sonra depolama ile ilgili bir çalışmamız olacak.” Dedi.

Erdek Kaymakamı A. Atakan Atasoy; “Bir hayalle başladık, gerçek oldu”

Erdek kaymakamı A. Atakan Atasoy 3 yıl önce geldiği Erdek’te tarım ilçe müdürü Dilek Işıktaş’ın kendisine Ballıpınar üretici kadın kooperatifini anlattığında hayal gibi başladıklarını, ancak gelinen noktada ortaya çıkan başarının kendilerini haklı çıkarttığını vurguladı.

Kaymakam Atasoy; “Biz tohumunu attık, filizlenmesini de gördük, onun yeşerip büyümesini hep beraber göreceğiz.” Dedi.

Ballıpınar’daki proje tanıtım toplantısı için bugün Baştan Erdek kaymakamı A. Atakan Atasoy eşi Özge hanım olmak üzere Tarım, Orman il Müdürü Erkan Alkan, İl Ticaret Müdürü İlhan Pehlivan, AK Parti ilçe başkanı Musa Alioğlu, MHP ilçe Başkanı Ahmet Davran, Ticaret Odası Başkanı Turan Gün, Tarım, Orman İlçe Müdürü Dilek Işıktaş, Ziraat Odası Başkanı Mustafa Saçıl, Engelli ve Engelli aileleri Derneği Başkanı Meliha Söğüt, Meclis Üyesi Y. Ceyhun Mırız, Zeytin Kooperatif Müdürü Selçuk Karagöz, İlçe Jand. Bölük Komutanı J. Yzb. H. İbrahim İlanku, Milli Eğitim İlçe Müdürü Şafak Turan, İlçe sağlık Müdürü Dr. Mahmut Ekiz,  Orman İşletme Şefi Ayşe Andıç, Bazı muhtarlar ve kalabalık Ballıpınarlı vatandaşlar, Mor soğan örgü kamelyalarını dolaşarak, soğan örgüsü yapan üreticilere sağlık ve bereket dileğinde bulundular.



Anahtar Kelimeler: Ballıpınar' soğan hasadı
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı