?Bandırma Koyunu? tescillenecek

?Bandırma Koyunu? tescillenecek

18 yıllık projenin ürünü ?Bandırma Koyunu? tescillenecek Baba hattı Alman, ana hattı ?Kıvırcık?

Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü arazisinde yetiştirilen ?Bandırma Koyunu?nun ırk tescili için başvuru yapılacak.

/resimler/2017-4/3/1718552075991.jpg

Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Deniz Soysal, ?Bandırma Koyunu? ırkı projesi hakkında şu bilgiyi verdi:

?Enstitümüzün de yer aldığı batı bölgelerimizde koyunculuk faaliyeti daha çok kasaplık kuzu üretimi amacıyla yapılmaktadır. Bu amaçla kaşakta yoğun kuzu besisi yapılmakta ve besi sonunda, 100-120 günlük yaş ve 35-40 kilogram canlı ağırlıkta kuzular, kasaba sevk edilmektedir. Bu üretim modelinde hızlı gelişen, yem değerlendirme oranı yüksek ve karkas kalitesi iyi ırk ve genotipler tercih edilmektedir. Ancak yetiştiricilerin önceden beri üstün nitelikli damızlık materyal ihtiyacı bulunmaktadır. Bu anlamda, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü desteğiyle kurumumuzda yürütülen birçok çalışmanın yanı sıra kasaplık kuzu üretimi yapan yetiştiricilerimize hızlı gelişen, yem değerlendirme oranı yüksek, karkas kalitesi iyi etçi bir koyun elde etmek amacıyla 1998 yılında, ?Bandırma Koyunu´ geliştirme çalışmaları başlatılmıştır. Geliştirilmesi hedeflenen koyunun baba hattı, ?Alman Siyah Başlı Et Koyunu´, ana hattı ise bölgemizin yerli koyunu ?Kıvırcık´tır. Genotip, % 68 Alman Siyah Başlı Et ve % 32, ?Kıvırcık´ ırkından oluşmaktadır.?

/resimler/2017-4/3/1719190826448.jpg

PROJENİN AMACI

Projenin amacı hakkında da bilgi veren Soysal, şunları söyledi:

?Bandırma Koyunu projemizin amaç ve hedeflerini şöyle özetleyebilirim. Bu projeyle, baş, kulak ve bacakları siyah, vücudun diğer kısımları beyaz olan, boynuzsuz, yağsız kuyruklu, geniş sırt ve botlara sahip, ergin canlı ağırlığı erkeklerde 80-100 kilogram, dişilerde 50-60 kilogram, kasaplık çağa kadar olan dönemde hızlı gelişen ve yem değerlendirme oranı ve karkas kalitesi yüksek, bir doğumda 100 koyundan, 140-150 kuzu elde edilebilen, bölge koşullarına uyum sağlamış, üstün nitelikli, etçi bir koyun geliştirerek, bölge yetiştiricisine sunmaktır.?

/resimler/2017-4/3/1719433170692.jpg

TESCİL AŞAMASINDAKİ PROJE SÜRÜYOR

Geliştirilen ?Bandırma Koyunu? ırkının tescil aşamasına gelmesine karşın projenin sürdüğüne de dikkat çeken Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Deniz Soysal, şunları söyledi:

?Bu aşamada tip sabitleme çalışmalarının yanı sıra seleksiyon çalışmalarına hız verilmiştir. Enstitümüzde kurulan Bandırma Biyoteknoloji Merkezi´nin açılmasıyla birlikte genomik ıslah çalışmalarının entegrasyonu sağlanarak hem süreç hızlanacak, hem de üstün nitelikli damızlıklardan elde edilecek spermaların dondurulması ve suni tohumlamanın yardımıyla daha yaygın olarak kullanılabilecektir.?

/resimler/2017-4/3/1720011764763.jpg

ŞİMDİDEN İLGİ GÖRÜYOR

Yetiştiricilerin, ?Bandırma Koyunu?na son dönemlerde ilgi gösterdiklerine işaret eden Soysal, şöyle konuştu:

?18 yıldır projesini sürdürdüğümüz bu ırk, son dönemde yetiştiricilerimiz tarafından tercih edilmeye başlanmıştır. Projenin geçen sürecinde yaklaşık 750 baş damızlık erkek ve dişi koyun materyali yetiştiricilere sunulmuştur. Önümüzdeki süreçte bu sayının hem canlı damızlık, hem de sperma temini ile daha da artacağı öngörülmektedir ve çalışmalarımız bu yöndedir. ?Bandırma Koyunu´nun damızlık kullanımı ile birlikte, 5-7 kilogram kesif yem ile bir kilogram canlı ağırlık kazancı sağlayan yerli ırklarımızın kuzuları, 3,5-4,5 kilogram kesif yem ile bir kilogram canlı ağırlık kazancına ulaşabilecek ve bu anlamda yem giderleri % 50´ye yakın azaltılabilecektir. Böylelikle yetiştiricilerimiz ve ülke ekonomisine önemli katkı sağlanabilecektir.?

/resimler/2017-4/3/1720561609652.jpg

SÜT VERİMİ DE YÜKSEK

Hâlen 450´si anaç olmak üzere bin adet tescilli ?Bandırma Koyunu?na sahip bulunduklarını belirten Soysal, şöyle konuştu:

?Bu ırkta, analık içgüdüsünün yüksekliğine paralel şekilde yüksek süt verimi de bulunuyor. Türkiye´de meralık alanlar her geçen gün azalıyor. Hayvanların cüsseleri arttıkça, yem tüketimleri de artıyor. Bandırma Koyunu´nun ergin canlı ağırlığı 40-45 kilogram arasında değişiyor. Ayrıca laktasyonu(150 günlük sağım periyodu), 90 litreyi buluyor. Karacabey Merinos Koyunu´nn laktasyonunun 60 litre olduğu düşünülürse, Bandırma Koyunu´nun değeri ortaya çıkar.? Önder BALIKÇI

 



Anahtar Kelimeler: Bandırma Koyunu tescillenecek
  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu