Bandırma´da 13 bin (ETY) mağduru var

Bandırma´da 13 bin (ETY) mağduru var

Emeklikte Yaşa Takılanlar (EYT) adı altında dernekleşen yaş mağdurları, Bandırma´da da çalışmalarına devam ediyor.

Bandırma´da siyasi partileri ziyaret ederek sorunlarını anlatan EYT´liler, beklentilerini ve mağduriyetlerini gündeme getirdi. Bandırma Gazeteciler Cemiyetini de ziyaret eden EYT Bandırma Temsilciliği, yaşanan sorunları ve Bandırma´da yaklaşık en az 13 bin kişinin yaş mağduru olduğunu açıkladı.

10 Şubat tarihinde Ankara´da toplanacaklarını belirten EYT Bandırma Temsilcisi Oktay Ulaş, ?Türkiye çapında bir organizasyon olacak ve sesimizi daha güçlü bir biçimde duyuracağız. Bandırma´da ve çevresinde bulunan bütün mağdur arkadaşlarımız davetlidir. Ayrıca bize ulaşmak isteyenler ?EYT Bandırma grubun?dan ulaşabilirler? dedi. 

Oktay Ulaş, Bandırmada yaşanan süreci ve mağduriyetleri anlatarak Bandırma´da en az 13 bin kişinin emeklilikte yaşa takılarak mağdur olduğunu söyledi. Ulaş, ?1999 yılında çıkan kanun, ilk kez geriye dönük işletildi. 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olan herkes 25-20 yıla tabiydi. Prim ödeme gününü tamamlamış olan erkekler 25, kadınlar ise 20 yılda emekli oluyordu. 1999 yılından önce meslek yaşamına başlamış kişilerde de kademeli olarak yaş şartı getirildi. Örneğin sigorta girişi 1987 olan bir erkek 1999 öncesi 43 yaşında emekli oluyordu. 1999´dan sonraki kanun ile bu 52 yaşa yükseldi. Bu kişinin prim ödemeye devam etmesi durumda ise ?Aylık bağlama oranı? düşüyor. Dolayısıyla kişi çalışmaya devam ederse maaşı düşmeye devam ediyor. Ayrıca bu durumda bulunan kişiler sağlık güvencesinden de yararlanmıyor. İşten ayrılması durumunda GSS´ye gelir testi yaptırıp prim ödemek zorunda.? dedi.

Siyasi partileri ziyaret ederek yaşadıkları mağduriyete dikkat çekmek istediklerini ve çözüm aradıklarını aktaran Ulaş,?1970 ila 1981 yıları arasında doğanların bugün her biri emeklikte yaş mağduru. Bandırma´da bu durumda olan kişi sayısı en az 13 bin dolaylarında, aileleri de hesaba kattığımızda ciddi bir mağduriyet olduğu görülmektedir. Tüm siyasi partilerin yaşa takılanların sorununu çözme konusunda seçim beyannamelerinde vaatleri bulunuyor. Bizlerde bu sözlerin tutulmasını istiyoruz.1999 öncesi tabi olduğumuz kanuna geri dönülmesini istiyoruz ve aylık bağlama oranları da eski sisteme göre hesaplanmalı.? diye konuştu.



Anahtar Kelimeler: Bandırma mağduru
  • Salı 28.5 ° / 14.1 ° false
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli