Bandırma´da 2.Ceviz Çalıştayı

Bandırma´da 2.Ceviz Çalıştayı

16´ncı Ulusal Ceviz Çalışma Grubu Bandırma´da toplandı

 

16´ncı Ulusal Ceviz Çalışma Grubu Bandırma´da toplandı

Bandırma ilçesinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca düzenlenen ?16´ncı Ulusal Ceviz Çalışma Grubu Toplantısı ? 29 farklı ilden gelen sektör ve akademisyenlerin katılımıyla başladı. 30-31 Ekim tarifleri arasında devam edecek çalışma grubu toplantısına;  Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, AK Parti Balıkesir Milletvekili Sema Kırcı, Bandırma Kaymakamı Günhan Yazar, Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Süleyman Özdemir, farklı illerden gelen kurum kuruluş müdürleri ile ceviz ve ceviz fidanı yetiştiren çiftçiler katıldı.

/resimler/2017-10/30/1620275018767.jpg

Balıkesir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Zekeriya Erdurmuş, çalıştayın açılış konuşmasında Balıkesir´in tarım alanındaki önemine değindi. Erdurmuş ? Balıkesir tarımın başkenti Türkiye´yi doyuran il. Tohumculuk sektöründe de çok önemli. Bakanımıza şükranlarımızı sunuyoruz. ?dedi.

/resimler/2017-10/30/1621561583000.jpg

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Bahçe Bitkileri Araştırma Daire Başkanı Gökhan Kızılca konuşmasında, çalıytayın amacının sorunların ortaya konularak çözülmesi olduğunu söyledi. Tarım alanında ARGE´ye önem verilmesi gerektiğinin altını çizen Kızılca ?çalıştayların amacı sektörü bir araya getirmek ve her kesimin kendi sorunlarını dile getirmesini sağlamak. Ceviz konusunda net bir ithalatçısı ülkeyiz. Çözüm önerilerini hep birlikte tartışacağız. ARGE olmadan gelişme sağlamak mümkün değil. ARGE´ye çok önem vermemiz gerekiyor. ARGE desteklerimizi 10 katına kadar artırdık 3 milyona kadar destek veriyoruz. Bilim adamlarımızı özel sektörü proje yapmaya davet ediyoruz. Cevizle ilgili İhracat için en önemli konu üretim ve üretimde standartlaşma, standart ürün elde etme konusunda güzel sonuçlar almayı bekliyoruz. Ceviz çok hassas bir bitki. Halk arasında çok emek istemez gibi bir algı var, bu yüzden çok sayıda ceviz fidanımız kurudu bu kaynak israfına sebep oluyor.?dedi.

/resimler/2017-10/30/1623027834303.jpg

BANDIRMA´YA KATKISI 25 MİLYON DOLAR

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir de üniversite bünyesinde ziraat fakültesini faaliyete geçirmek istediklerine değinerek, Bandırma´nın ceviz fidanı yetiştiriciliğinin ana vatanı olduğunu söyledi. Özdemir ?Bilinçsiz üretim yanlış bakım gibi çok farklı aktörlere bağlı olarak ceviz ithal eden duruma gelmişiz. Ziraat Fakültesi henüz faaliyete geçmedik. Odak noktası ceviz ve diğer ziraiyi ürünler odak noktalı bir fakülte kurmak istiyoruz. Bandırma´nın tarım açısında çok büyük bir potansiyele sahip. Çeviz fidancılığının İlçe ekonomisine katkısına yıllık 25 milyon dolar bu rakamın önemli bir kısmı da ihracat. Bu alanda önemli hocalarımızı da üniversitemizde görmek istiyoruz.?diye konuştu.

Türkiye´nin hedefleri olan bir ülke olduğunu vurgulayan Milletvekili Sema Kırcı, tarım konusunda tablonun çok kötü olmadığına işaret etti. Ceviz konusunda Anadolu´nun uygun koşullara sahip olduğunu hatırlatan Kırcı   ?Tarım konusunda önümüze çok kötü bir tablo çıkmıyor. Tarımsal üretim 2016 yılında,116 milyon ton üretim ile 118 milyar liraya ulaşmış. Bizim Anadolu topraklarımız cevizin farklı türlerinin üretilmesini için uygun, dünyada 4. Ceviz üreticisiyiz ama hala ceviz ithal eden ülkeyiz bu konuda istediğimiz noktada değiliz.? dedi.

/resimler/2017-10/30/1624175492016.jpg

?DÜNYA STANDARDINDA ÜRETİM GEREKLİ?

Vali Ersin Yazıcı, dünyada artık bütün ürünlerin bir standarda sahip olduğuna işaret ederek, üretimin dünya ve Avrupa standardında yapılması gerektiğini vurguladı. Yazıcı  ? İnşallah Türkiye sizin çabalarınızla ceviz konusunda daha iyi noktalara gelecek. Balıkesir olarak birçok üründe önder, örnek ve lider bir konumdayız. Bu şehir de hemen hemen tüm tarım ve hayvansal ürünleri üretiyoruz. Çeşit çeşit, sadece birkaç yüz çeşit peynir var. Şunu mutlaka hatırlatmak gerekiyor. Dünya standardında Avrupa standardı üretmek zorundayız. Bu bilinçten asla ayrılmamak gerekiyor. Taviz veremeyeceğimiz tek konu kalite. Artık her şey standardize oldu. Balıkesir çiftçisi bu konuda duyarlı ve bilinçli. Türkiye büyük hedefleri olan ve bu hedeflere koşarak ilerleyen bir ülke. Kesinlikle dünya standardında üretmeliyiz.  Bakanlıklar, il müdürlükleri vatandaşın emrinde, birleştirici olacağız sorunları çözeceğiz. Hele hele bürokratik sorunları asla kabul etmiyorum. Buradaki herkes çiftçimizin emrinde sorunlarımızı en kısa zamanda aşacağız.?diye konuştu.

/resimler/2017-10/30/1625166743255.jpg

/resimler/2017-10/30/1625426902385.jpg

 

/resimler/2017-11/1/1032118806541.jpg



Anahtar Kelimeler: Bandırma Ceviz Çalıştayı
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli