Bandırma´da Muhtarlar Günü Kutlandı

Bandırma´da Muhtarlar Günü Kutlandı

19 Ekim Muhtarlar Günü nedeniyle Bandırma Cumhuriyet Meydanı´nda tören düzenlendi.

Kutlama programı Atatürk Anıtı´na çelenk sunumu ile başladı.  Türkiye Muhtarlar Derneği Bandırma Şube Başkanı Hüseyin Kocabıyık  ve Bandırma Muhtarlar Derneği Başkanı Nur Hancıoğlu anıta çelen sundular.

/resimler/2019-10/19/1621506157376.jpg

Törene Bandırma İlçe Jandarma Komutanı Mahir Mavi, Belediye Başkan vekili Fatma Salı Karabacakoğlu, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mutla Arslan, siyasi Parti başkan ve temsilcileri ile muhtarlar katıldı.

/resimler/2019-10/19/1620598031165.jpg

Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından ilk konuşmayı Hüseyin Kocabıyık yaptı. Sayın Cumhurbaşkanımız 2000 yılında yasaklı olduğu zaman Bandırma´da derneğimize geldiğinde, tüm engellere karşı kendisiyle konuşmuştuk. Kendisi  bizlere bu fedakarlığınızı  jestinizi unutmayacağım. Bende ilk seçimlerde başbakan olacağım demişti. O zaman bazı isteklerimiz olmuştu. Cumhurbaşkanımız  Recep Tayyip Erdoğan sayesinde muhtarlarımız bugün asgari ücret maaşı alan, bağkurları, sigortaları devlet tarafından ödenen bir kimlik kazandı. Geçtiğimiz günlerde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile görüştüm yeşil pasaport istedim ?niye olmasın?  dedi. Bende ?niye olmasın? diyor, hepinizin muhtarlar gününü kutluyorum.?

/resimler/2019-10/19/1621256781714.jpg

Bandırma Muhtarlar Derneği Başkanı  Nur Hancıoğlu´da konuşmasında şunları aktardı.

?Türkiyede  5. Kutlanacak olan  Türkiye muhtarlar Günü kutlama programına hepiniz  hoş geldiniz. Bu günün ?´Muhtarlar Günü´´ ilan edilmesinde başta Cumhurbaşkanımıza, Hükümetimize, Gazi Meclisimize, İçişleri Bakanlığımıza ve genelgenin yayınlanmasında emeği geçen herkese şükranlarımızı sunuyoruz.

Öncelikle görev yaptığım ilçem´de ve ilim´de bulunan tüm muhtar arkadaşlarımın 19 Ekim muhtarlar gününü en içten dileklerimle kutlarım.

Muhtar kelime anlamı itibariyle; Türk toplumunun tarihsel-geleneksel nitelikleri ile ortaya çıkmış bir kavramdır. Başka bir deyişle; söz sahibi, seçilmiş, eren, ihtiyar anlamı da taşımaktadır.

Nasıl siyasi partilerimiz demokrasimizin vazgeçilmez unsurlarıysa, muhtarlarımızda demokrasinin vazgeçilmez unsurudur. Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün dediği gibi ?´Muhtar da demokrasinin temel taşıdır.

."Muhtar olmak, kolay değil herkes muhtar olmaz. "

Muhtar demek, emek demek sınırsız hizmet hoşgörü anlayaşına sahip olmak, demek bunlara sahipseniz muhtarsınız...

"Devletle halk arasında köprü vazifesi gören, muhtarlık kurumunun devlet mekanizmasının sağlıklı işlemesinde büyük görev yapmaktadır.

Biz muhtarlarda bu işlevin bir parçası olmaktan gurur duymaktayız. "

Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün bir çok avrupa ülkesinden önce türk kadınana seçme ve seçilme hakkını tanıması biz türk kadınlarına büyük ayrıcalığıdır.

Seçilmiş bir türk kadını olarak, Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ü saygı, sevgi rahmet ve şükranla anıyorum.

  biz muhtarların birlikte çalıştığı Bandırma kaymakamlığı, bandırma belediyesi ve tüm devlet kurumlarına da muhtarlarımız adına çok teşekkür ederim. Bizler 2014 yılında bu derneği kurduk Bu derneği kurmaktaki amacımız  Bandırma´da biz muhtarların sorunlarını yetkili makamlara taşıyacak tüzel kimliği olan bir kurum olmaması idi.Bu derneği kurduktan sonra biz muhtarlar camiası için önemli gelişmelere imza attık. En önemlisi genç emekli olmayan Muhtarlarımızın  sosyal güvenlik primlerinin devlet tarafından ödenmesi idi. Bir diğeri muhtar maaşlarının asgari ücretseviyesine yükseltilmesi idi;  yeterlimi degil tabi ki en düşük memur maaşına yükseltilmesi gerekmektedir. Ayrıca muhtarların izinli olduğu günlerde ödeneklerimizin kesilmesinide doğru bulmamaktayız şu andada onunla ilgili çalışmalar yapmaktayız. Muhtar ödeneklerinin ödenek değil en düşük memur maaşına getirmek ayrıca izin günlerimizin düzenlenip maaşlarımızdan kesilmemesidir. Valiliğe verdiğimiz dilekçe neticesinde de Balıkesir ilindeki tüm muhtarlarımız valiliğin ihaleye çıkması neticesinde dönem başında 5 yıllık promosyon olarak 1.508 lira almıştır. önümüzdeki günlerde yapacağımız çalışmalardır. Silah ruhsatlarındaki harçları kaldırttık verdiğimiz önergelerle.Artık 1 dönem dahi muhtarlık yapmış olan muhtarlarımız silah harcı ödememektedir. Bunlar kendimce önemli gördüğüm derneğimizin konfederasyonumuzla yaptığımız çalışmalar sonucunda devletimizden aldığımız hizmetlerdir... Türkiye´de 18 292 köy ve 31 883 mahalle muhtarlığı olmak üzere 50 175 muhtar görev yapmaktadır.Muhtarlarımız bir yandan Köy ve Mahalle sakinlerinin devlet kurumlarıyla ilişkilerinde aracı bir rol oynarken, diğer yandan da çağdaş kamu yönetimi anlayışının en temel gereksinimlerinden biri olan katılımcılığın sağlanmasında önemli bir görevi yerine getirmektedir.Muhtarlara mevcut 82 değişik kanunda, toplam 354 madde de görev verilmektedir. Görev ve sorumluluğu olan muhtarların hiç yetkisi olmaması düşündürücüdürDemokrasinin kılcal damarları olan muhtarların bu özel gününde kısa da olsa bazı sorunlara değinmek gerektiği düşüncesindeyim. Dolayısıyla;

-2972 sayılı kanun çerçevesinde muhtarlık seçimlerine adaylık usulü getirilmelidir.

-5393 Sayılı Belediye kanunun 9. Maddesinde değişikliğe giderilmeli, maddedeki muğlak ifadelerin yerine daha somut ifadeler konulmalıdır.

-Muhtarın mahalleyi ilgilendiren konuların görüşüldüğü ihtisas komisyonlarına katılması sağlanmalı ve bu komisyon kararlarında muhtarlara oy hakkı tanınmalıdır.

-5490 sayılı Nüfus hizmetleri kanununda değişiklik yapılarak Muhtarlar tarafından düzenlenecek bir belge ile adres kayıt işlemlerinin yapılması sağlanmalıdır.

-Muhtarların sağlıklı örgütlü yapıya kavuşturulması için Türkiye Muhtarlar Birliğinin kurulmalıdır.

Bu saydığımız sorunlar, bugün muhtarlık müessesinin içinde bulunduğu ciddi sorunlardır. Çağdaş muhtarlık anlayışının benimsenmesi bu sorunların ortadan kaldırılmasıyla mümkündür. Muhtarlığın 190 yıllık Merkezi/Yerel idareyi temsil eden kurumları arasında siyasal barışın sağlandığı tek müessese olduğu unutulmamalıdır.

Zira, temsil ettiği gücü Türkiye Cumhuriyetindeki Mührü´ünden alan bu müessese siyasallaşmamış tek çözüm merkezidir. Bu nedendir ki; seçmen muhtarının 24 saat kapısını çalabileceği, ?´siyasal´´ değil çözüm merkezi olduğunu bildiği bu kurumu kendisine daima yakın hissetmektedir. . Keza bizlere göre dünyada örneği olmayan en önemli işlevi de, genel/yerel idare arasındaki, iş yükünü çoğaltacak ve zaman zaman çatışma yaratacak ortamlardan uzak, vatandaşla devlet kurumlarını karşı karşıya getirmeyen aracı kurum olarak bu sistemde yerini almıştır.

Demokrasinin temel taşı olan muhtarlarımızın yeni bir "Muhtarlık Kanunu" ile kamu yararı için ihtiyaç duyulan ve hak ettiği yetkilere kavuşması dileği ile bu günün kazanılması için emek veren herkese tekrar teşekkürler Demokrasinin temel taşı olan muhtarlarımızın yeni bir "Muhtarlık Kanunu" ile kamu yararı için ihtiyaç duyulan ve hak ettiği yetkilere kavuşması dileği ile bu günün kazanılması için emek veren herkese tekrar teşekkür eder ebediyete intikal etmiş muhtarlarımızı da rahmetle anıyorum..

 bu günün "Muhtarlar Günü" ilan edilmesine vesile olan siyaset kurumlarına ve Türkiye Muhtarlar Konfederasyonuna teşekkür ediyorum. Geçmişte bu müessesede görev yapmış arkadaşlarımıza gelecek yaşamlarında başarılar diliyorum. Ayrıca, bugün aramızda olmayan, bu müesseseye hizmet etmiş ebediyete göç eden muhtarlarımızı da rahmet ve minnetle anıyorum. tüm muhtarlarımızın 19 Ekim Muhtarlar Gününü kutluyor başarılarının devamını diliyorum

Son olarak kürsüye gelen Belediye Başkan Vekili Fatma Salı Karabacakoğlu muhtarların çok ciddi emekleri olduğuna dikkat çekerken şunları aktardı:

? Bandırma´daki muhtarlarımız efendilikleri, yüzleri, görgüleriyle  bütün Türkiye´ye de ören muhtarlarımız diyorum. Hepinizi kutluyorum. Ve 1829 dan bu yana olan muhtarlık kavramı  Cumhuriyet´in ilanından sonra , çok daha anlamlı bir hale gelmiştir diyorum.Hepinizin gününü kutluyorum? ifadelerini kullandı. Ahmet PESEN

/resimler/2019-10/19/1622558814691.jpg



  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli