Bandırma´da otizm derneği

Bandırma´da otizm derneği

?Bandırma Otizmle Kardeşlik Derneği? kuruldu.

 

Hacıyusuf Mahallesi´ndeki dernek binasının açılış törenine Bandırma Kaymakamı Tuncay Sonel, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur, Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, Bandırma Ticaret Borsası Başkanı Halit Sezgin, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Osman Sefa Uyar ve diğer konuklar katıldı.

/resimler/2015-9/16/0000409737539.jpg

Başkanlığını Mehtap Akgül´ün yaptığı derneğin açış kurdelesini üst düzey protokol kesti. Dernek başkanı Akgül, yaptığı konuşmada, ?Dernek çalışmalarımız, zamanla toplumda belirgin bir şekilde kendini gösterecek ve rehabilitasyon merkezlerine ve özel eğitim kurumlarına ışık tutacaktır. Derneğimizin çalışmalarını yakından izlemeniz ve desteklemeniz bizim azimle ilerlememizi sağlayacaktır? dedi. 

/resimler/2015-9/16/0002106145590.jpg

 

Otizm Kardeşlik derneğinin açılışı nedeni ile konuşan Başkan Mehtap Akgül, yaşamsal gereksinim olan Otizm´i anlattı.

Mehtap Akgül,"Otizm; Sosyal ve İletişim becerilerinin oluşmasını etkileyen genel gelişim bozukluğudur. Genellikle 2 yaşından itibaren ortaya çıkar."

"Otizmin en belirgin belirtileri Şunlardır:"

1- Diğer çocuklarla ilişki kurmada zorluk,

2- Rutinlere bağlılık,

3- Sebepsizce ağlama veya gülme,

4- Çevreye karşı duyarsızlık,

5- Sürekli aynı oyunu oynama,

6- Tehlikeye karşı duyarsızlık,

7- Ekolali (replik konuşma)

8- Yalnız kalmayı tercih etmek,

9- Dokunmayı ve dokunulmasını sevmemek,

10-Dönen cisme ilgi duymak,

11-Seslere aşırı duyarlılık veya duyarsızlık,

12-Sözel ifadede zorluk,

13-Aşırı hareketlilik veya hareketsizlik gibi belirtilerin hepsi veya bazıları otizmli çocuklarımızda mevcuttur.

Otizm spektrum bozukluğu çok geniş bir yelpazedir.

Bu yelpazede;

Klasik otizm

Adlandırılamayan yaygın gelişimsel bozukluk yani atipik otizm

"Asperger sendromu, Ret sendromudur."

Yukarıda belirtileri yaşayan çocuklarımız ülkemizde rehabilitasyon merkezlerinden özel eğitim okullarından ve psikolojik danışma merkezlerinden yararlanmaktadır. Devlet imkanıyla bu çocuklar haftada 2saat bireysel destek eğitiminden rehabilitasyon merkezlerinden eğitim alabilmekte olup, yine yaş aralıkları ve seviyeleri doğrultusunda özel eğitim okullarından yararlanmaktadırlar.

Devlet destekli eğitimler seviyeleri doğrultusunda bazı çocuklarımıza yeterli gelirken bazı çocuklarımıza ise yeterli gelmemektedir.

Bu eğitimlerle yeterli gelişim gösteremeyen bu çocuklarımız yaşıtlarına yetişemediği gibi ebeveynlerimizde kimi zaman kendilerini suçlu hissetmekte kimi zaman yetersiz hissetmekte ve bazen de aile içinde eşler arası anlaşmazlıkların doğmasına sebep olmaktadır.

Hal böyle iken aileler çocukları için uğraşırken kendi duygularını kimi zaman bastırıp içlerinde kendilerini çaresiz hissetmektedirler.

Bazı ebeynlerin maddi  durumu iyiyse eğer, hem kendileri için hem de çocukları için devlet desteği dışında psikososyal ve özel eğitim desteği almaktadırlar. Kendi çabalarıyla uğraşan aileler yol alırken ya maddi durumu elverişli olmayan ebeveynler??

Daha bu çocuğun kreşi okulu vb yerlerde yaşadığı sıkıntılar cabası?

İşte bu gibi olumsuzluklarda daha güçlü durabilmek ve nefes alabilmek için derneğimizi kurmuş bulunmaktayız.

Derneğimizin faaliyetleri nelerdir?

"Otizm belirtileri yaşayan çocuklarımızın ebeveynlerine psikoloğumuz tarafından destek verilecek, otizm spektrum bozukluğundaki çocuklarımıza Dr teşhisinden sonra uzman eğitimcilerimiz tarafından çocuğumuzun seviye değerlendirilmesi sağlanacak ve çocuğumuza ücretsiz olarak eğitim desteği verilecektir."

Destek eğitim çeşitlerimiz;

Oyun terapisi

Duyu Bütünleme terapisi

Sportif faaliyetler

Özel eğitimdir.

Oyun terapisi ve duyu bütünleme seanslarının maliyeti Güney Marmara Kalkınma Ajansının teknik destek projesi kapsamında sağlanacaktır.

Bu proje kapsamında sağlanan bütçe sınırlıdır.

Bu eğitim modülümüzün devamı için projelerimizin devam ettireceğiz.

Derneğimizde gönüllü eğitmenlik ve ailelere danışmanlık hizmetinin ana nedeni ise ;

Ebeveynlerin bazen duyguları düşünülmeden ticari rant haline gelen özel eğitim sektörü çok suiistimallerle dolmuş taşmış olup, ne yazık ki her geçen gün bu değerli çocuklarımız ticari rantın kurbanı, ebeveynler ise esiri olmuştur. Tabi bu sektörde içlerinde sınırlı sayıda değerli eğitimciler de bulunmakla beraber bu değerli eğitmenleri bulmak hem şans hem de oldukça maliyetli olmaktadır. Kısaca Derneğimiz özel çocuklarımıza yaş ve seviyeleri doğrultusunda ve normal gelişen çocuklarımızla aynı seviyeyi yakalayarak bütünleştirmeyi hedeflemiştir.

Derneğimizin faaliyetleri kapsamında; Özel çocuklarımızın seviyeleri doğrultusunda ve belirli saat aralıklarında ücretsiz olarak eğitim ihtiyaçları uzman eğitimcilerimizle sağlanacaktır. Böylece dernek olarak rehabilitasyon merkezlerinden veya özel eğitim okullarından yararlanan veya yararlanamayan çocuklarımızım eğitimlerine hız katarak topluma kazandırmayı hedefledik.

Derneğimizin otizmle kardeşlik adında buluşması ise, derneğimiz bünyesinde ki üyelerimizin normal gelişiminde ilerleyen çocuklarıyla aynı çatı altında ve aynı faaliyetlere zaman zaman katılacak ve bütünleşecek olmalarıdır.

Böylece normal gelişiminde ilerleyen çocuklar otizmli arkadaşlarına nasıl davranması gerektiğini öğrenecek, otizmli çocuklarda normal gelişiminde ilerleyen arkadaşlarından olumlu davranışlar öğrenecek ve iletişim kurma yetisi kazanacaktır

Tabiî ki bu bütünleşme ailelerinde  yaşamında kolaylıklar sunacaktır.

Dernek olarak beklentilerimiz nelerdir

Derneğimizi kısa sürede hep beraber çabalayarak kurduk.

Kısa sürede eğitimci potansiyelimizi oluşturduk.

Çocuklarımızı derneğimize kattık.

Ancak derneğimizin sürekliliğini sağlayabilmek için sizlere de ihtiyacımız var.

Bağışlarınızla gelir getirici etkinliklerinizle ve bizim projelerimizle çocuklarımıza faydalı olabileceğimizin inancı içerisindeyim.

Halen bazı eğitim materyallerine ve binamızda birtakım malzemelere ihtiyacımız vardır.

Biliyoruz ki değerli üyelerimizle amaçlarımız doğrultusunda hiç bir kar ve ticari rant gözetmeksizin sosyal faydalar sağlayacağız.

Dernek çalışmalarımız zamanla toplumda belirgin bir şekilde kendini gösterecek ve rehabilitasyon merkezlerine ve özel eğitim okullarına ışık tutacaktır.

Yukarıda saydığım sebepler üzerine; Derneğimizin çalışma faaliyetlerini yakinen izlemeniz ve desteklemeniz bizi azimle ilerlememizi sağlayacak sürekliliğimizi koruyacaktır. Saygılarımla arz ederim."

/resimler/2015-9/16/0007179432802.jpg



Anahtar Kelimeler: Bandırma otizm derneği
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli