Bandırma'da 107. Zafer haftası kutlamaları

Bandırma

Bandırma’da 18 Mart Çanakkale Şehitleri Anma törenleri yapıldı

İlk tören Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleşti. Çelenklerin Atatürk Anıtı’na sunulmasının ardından, saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu, iki öğrenci şiirler okudu. Burada günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim üyesi Doç. Dr. Resul Yavuz yaptı.

Yavuz şunları aktardı: “Bugün üzerinden 100 yıldan fazla bir süre geçmesine rağmen şöyle bir durup düşündüğümüzde burada verilen muharebelerin neden önemli olduğunu çok daha iyi analiz edebilmekteyiz,. 1915'te Çanakkale Neden Geçilemedi? Sorusunun cevabını bir milletin millet olma vasıflarında aramalıyız. O milleti, millet yapan değerlerde aramalıyız.

Bugün, Çanakkale'de bu Vatanin evlatları Neden Geçit Vermedi? Sorusunun cevabını: "bir milletin Vatanını, Yine o Milletin evlatları korur" düsturunda aramalıyız. Şüphe yok ki, bugün yakın coğrafyamızda yaşanan gelişmeler bu sözün ne kadar doğru olduğunu bizlere göstermektedir.

Çanakkale, Osmanlı Devleti'nin Birinci Dünya Savaşında savaştığı 10 cepheden sadece biriydi. Bu cephenin dışında Osmanlı Devleti, Sarıkamış'ta, Galiçya'da, Yemen'de, Irak'ta, Hicaz'da. Filistin'de ve Süveyş'te savaştı. Bu cephelerde savaşan Yüz binlerce Anadolu evladının Çanakkale'de savaşan kardeşinden hiçbir farkı yoktu. Fakat bu cepheyi diğer cephelerde ayrıdan derin farklar vardı. Çanakkale farklıydı. Çanakkale. Türk'ün can damarına giden yolun başındaydı. Bir diğer ifadeyle Çanakkale, vatanın giriş kapısıydı.

Çanakkale bir devrin bittiği yerdir. Çanakkale bir daha geri dönmeyi düşünmeyen vatan evlatlarının, vatanin bağrına ebedi olarak kendilerini teslim ettikleri yerdir. Mehmet Akif in ifadeleriyle Çanakkale, namusunu çiğnetmeyen Mehmet'in kendini vatana adadığı yerdir.

Unutulmamalıdır ki Bandırma’da Çanakkale Savaşlarında çok önemli bir konuma sahipti Lojistik, ikmal ve cephe gerisi Hastane olarak hizmet veren Bandırma'da, sivil halk da verdiği özverili mücadele ile bu zafere ortak olmuştur.” dedi.

İkinci tören, protokol, tüm resmi kurum amirleri, şehit yakınları ve gazilerin katılımı ile Garnizon Şehitliğinde düzenlendi. Dualar okundu, şehit mezarları ziyaret edilerek çiçek bırakıldı.

Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen tören öncesi, Bandırma Kaymakamlığı tarafından şehit aileleri ve gazilere Etibank misafirhanesinde kahvaltı verildi.

Burada konuklara hitap eden Kaymakam Engin Aksakal, kahvaltı sonunda yaptığı konuşmada şunları aktardı: “18 Mart 1915 yılında hepimizin malumu olduğu üzere Çanakkale Deniz Zaferinde düşmanı askerimizin o yokluk içerisinde, Anadolu'nun her karış toprağının işgal edilmeye kalkışıldığı bir dönemde, Çanakkale Boğazı’ndan düşman donanmasının geçmesine, ordumuzun, askerimizin ve ona destek olan Anadolu'daki annelerimizin ninelerimizin sayesinde Çanakkale'nin geçilmez oldu.” dedi

Törenlere Bandırma Kaymakamı Engin Aksakal, Garnizon ve 6. Ana Jet Üs Komutanı Hv. Pilot Tuğgeneral Selahattin Akalp, Belediye Başkanı Tolga Tosun, Başsavcı Cüneyt Demirdaş, Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir, Milli Eğitim Müdürü Mutlu Aslan,  Emniyet Müdürü Soner Duran, Jandarma Komutanı Jandarma Binbaşı Mahir Mavi, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütleri ve vatandaşlar katıldı. Ahmet PESEN

 

 

 

 



Anahtar Kelimeler: Bandırma' . Zafer haftası kutlamaları
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı