Bandırma’da AC Madencilik firması 3 milyon dolarlık ithalatı engelledi.

Bandırma’da AC Madencilik firması 3 milyon dolarlık ithalatı engelledi.

AC Madencilik 5 yılda Vietnam’dan içeriye girecek olan 3 milyon Dolarlık taşın ithalatını engelledi.

Türkiye genelinde mermer ve ithal granit alımı yapıp, yine Türkiye geneline ticaretini yapan Bandırma’da kurulu bulunan AC Madencilik firması, Vietnam’dan getirilen granit taşının benzerini bulup piyasaya sürerek, 5 yılda Vietnam’dan içeriye girecek olan 3 milyon Dolarlık taşın ithalatını engelledi.

AC Madencilik ortaklarından ve aynı zamanda Müstakil İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bandırma Şube Başkanı Cemal Gümüş,  Vietnam’dan ithal edilen Violet ismindeki taşın benzerini Türkiye’de bir ocakta keşfedip, iç piyasada ticaretini yaparak ithalatı önlediğini söyledi.

Gümüş, gazetecilere yaptığı açıklamada şunları aktardı: “Çanakkale’nin Ezine ilçesinde 5 yıl önce bir yerli granit ocağı faaliyet gösteriyordu. Biz bunu tespit ettik. Bu taşları belediyelere kaldırım taşı mahiyetinde ham şeklinde kesip satıyorlardı.

Bizim Vietnam dan getirdiğimiz Violet isminde bir granitimiz vardı. Bu granitle aynı renkte ve aynı yapıda olduğunu tespit edince,  biz ocak sahiplerine dedik ki “ Siz bu taşı kesin, cilalayın bu şekle getirin biz bunu iç piyasada Türk lirası bazında satalım böylece bir ithalatı engellemiş olalım.” İlk zamanlar ocak sahipleri pek fazla itibar etmediler. 1-2 tırla başladık,  satılmayacak zannedildi. Umulmadığı  şekilde biz bu malı Türkiye genelinde her yere sattık.   Baktılar ki bu ciddi bir satışa sebebiyet verecek, üretimin tamamını bize çevirdiler. Dolayısıyla 5 yılın sonunda gördük ki 3 milyon dolarlık Vietnam dan içeri girecek taşın ithalatını engellemiş olduk bu sayede 3 milyon dolarlık bu Ezine yerli granitimizi TL bazında iç piyasada satmış olduk.

    Bunu Türkiye’de diğer rakip firmalar, Dolar ya da Avro üzerinden satıyorlar. Kendi iç piyasamızda da böyle satıyorlar, biz buna zinhar karşı olduk. Kesinlikle ülkemizde çıkan taşın, Milli para birimimizle satılması hususunda çok çabamız oldu. Bu güne kadar da ülkemizde çıkan bu graniti Türk liramızla sattık ve satmaya da devam ediyoruz. Fransa’ya, Bulgaristan’a  ve Azerbaycan’a mermer ihracatı yapıyor. Üretim ile alakalı 2023yılında bir tesis kurduğumuzda da kendimiz imal edip ihracatını yapmayı hedefliyoruz “ dedi. AHMET PESEN



  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 21.6 ° / 7.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı