Bandırma’da balıkçılığın sorunları masaya yatırıldı

Bandırma’da balıkçılığın sorunları masaya yatırıldı

Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM) Balıkçılık ve Su Ürünleri Sorunları Araştırma Komisyonu” Bandırma’da sektörde yer alanlarla ilgili bir istişare toplantısı düzenledi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM) Balıkçılık ve Su Ürünleri Sorunları Araştırma Komisyonu” Bandırma’da sektörde yer alanlarla ilgili bir istişare toplantısı düzenledi. 

Grand Asya Oteli salonunda gerçekleşen toplantıda komisyon öncesi şu 7 milletvekili bulundu:

İsmail Emrah Karayel(Komisyon başkanı-Ak Parti İstanbul Milletvekili), Nazım Elmas(Ak Parti Giresun Milletvekili), Barış Karadeniz(CHP Sinop Milletvekili), Abdullah Doğru(Ak Parti Adana Milletvekili), Yusuf Ziya Aldatmaz(Ak Parti Bartın Milletvekili), Fatma Serap Ekmekçi(Ak Parti Kastamonu Milletvekili), Kayhan Türkmenoğlu (Ak Parti Van Milletvekili)

İstişare toplantısında Bandırma Kaymakamı Engin Aksakal, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, Ak Parti Bandırma İlçe Başkanı Mehmet Doğan, Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürü Erkan Alkan, Bandırma Tarım ve Orman İlçe Müdürü Murat Güngörmez, Erdek Tarım ve Orman İlçe Müdürü Dilek Işıktaş da yer aldı.

Açılış konuşmasını yapan komisyon başkanı İsmail Emrah Karayel, toplantının TBMM tutanakları için sesli kayıt yapıldığını belirterek, “İlk çalışmaları Çanakkale’de başlattık. Daha sonra Bursa, Yalova ve Kocaeli’ne gideceğiz. Önümüzdeki cumartesi günü ise İstanbul’da bir çalıştay düzenleyeceğiz. Geçtiğimiz aylarda da Van Gölü’nde İnci Kefali konusunda çalışma yapmıştık. Bu çalışmalarımızın ardından hazırlayacağımız raporu TBMM’ne sunacağız” dedi.

KAYMAKAM AKSAKAL KONUŞUYOR

Daha sonra Bandırma Kaymakamı Engin Aksakal’a söz verildi. Bölgemizde Karşıyaka ve Çakıl gibi çok önemli balıkçılık bölgeleri bulunduğunu vurgulayan Aksakal, “Sürdürülebilir balıkçılık için Marmara Denizi mutlaka korunmalı. Su ürünleri konusunda duyarlılık gösterilmeli” diye konuştu. 

Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürü Erkan Alkan da konuşmasında şunları söyledi:

“İlimiz sınırları içinde 30 balıkçı barınağı, 11 çıkış noktası var. Türkiye’nin en büyük balıkçılık filosuna sahibiz. İlimizde müsilajdan önce çiftliklerden 4 bin ton midye çıkıyordu. İlimizde toplam 15 bin ton midye üretim kapasitesi var. Şimdi 20 bin tonluk yeni kapasite de devreye girecek ve böylece kapasite 40 bin tona yükselecek.”

Balıkçılıkla sektörünün içinde bulunanların sorunlarını ve çözüm beklentilerini dile getirmelerinin ardından Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı söz aldı. Balıkçılığa bilimsel yönden yaklaşılması gerektiğinin altını çizen Sarı, denizlerdeki balık stoklarının korunması için gerekli önlemlerin bilimin ışığında alınması gerektiğine dikkati çekerek, “Böyle giderse 2048 yılında tüm sularda balık stokları tükenecek. Çok büyük bir av filomuz var. Bu filo azaltılmalı. Kirlilik önlenmeli. 2021 yılında yaşanan müsilajın ardından hazırlanan 22 maddelik ‘Marmara Denizi Eylem Planı’ eksiksiz uygulanmalı. Kaçak avlanmalara son verilmeli. Marmara Denizi’ne algarna avı yasağı getirilmeli. Boğazlarda ise av kesinlikle yasaklanmalı” dedi. 

Komisyon üyeleri 10 Ocak 2024 Çarşamba günü, Erdek Karşıyaka ve Çakıl balıkçı barınakları ile Manyas Kuş Cenneti ve Bereketli mahallesinde incelemelerde bulunacak.   ÖNDER BALIKÇI



  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı