Bandırma'da bir tarihi yapı daha kayboluyor

Bandırma

Çocuk Sarayı yıkım kararı uygulanıyor

Bandırma'da toplum adına ihtiyaç duyulan bir çok kamusal yapı gibi yaklaşık 60 yıl önce Devlet Hastanesine bağlı doğum evi olarak yapılan ve Bandırma'nın geçmişine doğum evi değil, "Çocuk Sarayı" olarak damgasını vuran tarihi binanın yıkımına başlandı.

 Binlerce Bandırmalının gözlerini dünyaya açtığı doğum evi, "Çocuk Sarayı" daha sonraki zamandaSağlık ocağı, PTT bakım merkezi, dersane ve çeşitli ticari kuruluşlara hizmet verdi.

Sosyal Hizmetler Müdürlüğü Mülkiyetindeki "Çocuk Sarayı" müştemilatındaki kiralık iş yerlerinin boşaltılması ile başlayan tahliyesi, zamanla mekansızların mekanı oldu.

Çevre sakinlerinin yakınmaları ayyuka çıkınca yapısal konumu deprama dayanıklı olmadığı gerekçesi ile yıkım kararı verilen 5 katlı, 2 caddeye cepheli çarşının önemli arterlerinden postane yokuşundaki "Çocuk Sarayı"nın yıkım kararı elbette sadece kendisi ile sınırlı kalmadı.

Aynı adada bulunan ve Bandırma'da 3.okul olarak tanımlanan Evyapan okulu'da aynı düşünce ile yıkılmak amacı ile önceki yıllarda boşaltılmıştı.

Çocuk Sarayı ve Evyapan Okulunun yıkımları ile ilgili söylentilere göre Ada-pafta'da bulunan özel mülkiyetlere inşaat izni verilmesi, istimlakı ile ada-parselin top yekün kentsel dönüşüm projesi kapsamında ticari ranta açılması dillerde.

 

Her ne kadar yapısal konumu depreme dayanıklı olmadığı gerekçesi ile yıkımı bir hayli zor olacağı bilinsede, asıl bilinmezlik yıkım ve ada'da bulunan şahıs mülklerinin istimlakı sonrası kent merkezinde ticari tantı trilyonlarla ölçülemeyen bu ada'nın kime ve kimlere peşkeş çekileceği konuşuluyor.

Bizden söylemesi, ölmez'de sağ olursak Bandırma'da doğan binlerce kişinin hayata gözlerini açtığı bu yapının yerine ne yapılacağını hep birlikte göreceğiz.



gonca kelemenci
11.11.2019 10:30:35
ticaret odası yada buyuksehır beledıyesı el koyar halka yararlı bırseyler yapılmayacağı kesin

Ekrem ÇETİN
12.11.2019 18:36:56
Ne yapılacağına acele edilmemeli,iyi ve isabetli karar verilmeli.Bandırma Ticaret ve Sanayi bakımında büyüyen bir kent.Deniz ve Demiryolu ulaşımı da mükemmel.Bu açıdan değerlendirmeler iyi yapılmalı,Bandırma'mıza yakışan modern bir İşhanı yapılması kanımca uygun olacaktır.

Anahtar Kelimeler: Bandırma' tarihi kayboluyor
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli