Bandırma’da coşkulu kutlama

Bandırma’da coşkulu kutlama

Balıkesir Bakım Mühimmat Okulu ve Eğitim Merkezi Bölge Bando Komutanlığı eşliğinde geçit töreni düzenlendi.

Bandırma’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yılı coşkuyla kutlandı.

İlk tören, Cumhuriyet alanında düzenlendi. Atatürk anıtına çelenk sunumu, İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardından Cumhuriyet Caddesi’ne geçerek kutlamalar sürdürüldü.

Kaymakam Engin Aksakal, Garnizon Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Selahattin Akalp ve Belediye Başkanı Av. Tolga Tosun’un, Bandırmalıların bayramlarını kutlamasının ardından, törene gönderilen kutlama mesajları okundu.

Günü anlam ve önemini dile getiren konuşmayı Bandırma Belediye Başkanı Av. Tolga Tosun yaptı.

Başkan Av. Tolga Tosun; 

"16 Mayıs 1919’da, İstanbul’dan Samsun’a doğru bir vapur sessizce hareket etti. Memleketimizin üstündeki kara bulutların, kalpleri dağlayan çaresizliğin sebebi olanlar, o vapurdakilerin Anadolu’ya giderek işgalin sorunsuzca gerçekleşmesi için çalışacaklarını, halkın işgale karşı isyanını, direnişini bastıracaklarını, milletimizi emperyalizme köle edeceklerini zannediyorlardı. Yanılıyorlardı!

O vapur, büyük bir gurur duyduğumuz şehrimizin adını taşıyordu.

Bandırma Vapuru; milletimizle omuz omuza vererek kahramanca savaşacak, çakmak çakmak gözleriyle milletimize kurtuluş için umut ve cesaret verecek, yüce önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, kurtuluş mücadelesinin ilk adımı olan Samsun’a ulaştırdı.

Amasya Genelgesi, Erzurum ve Sivas Kongreleriyle, bağımsızlık mücadelesi yolunda milletimize güven ve inanç aşılayan… Özgürlüğü uğruna Türk Milletinin nasıl gözü pek bir kahraman olduğunu iyi bilen Mustafa Kemal Atatürk şöyle diyordu: “Milletin egemenliğini yine milletin azim ve kararlılığı kurtaracaktır”.

Nitekim öyle de oldu.

“Dörtnala gelip Uzak Asya'dan, Akdeniz'e bir kısrak başı gibi uzanan”…

Hatta “Çağ açıp çağ kapatan”…

Tarihin akışını değiştiren milletimiz esarete, köleliğe terk edilemezdi...

Atatürk milletine o kadar güveniyor ve inanıyordu ki bir sözünde, bu duygusunu şöyle dile getirmişti: “Benim yaradılışımda fevkalade olan bir şey varsa, Türk olarak dünyaya gelmemdir”.

Atatürk, yüksek askeri dehasıyla aldığı kararlarla düşmanı şaşırtıyor, onun Başkomutanlığındaki ordumuz ve her biri birbirinden yetenekli ve kararlı komutanlarımızla, yurdumuz emperyalizmden karış karış temizleniyordu. Özgürlüğün o sımsıcak duygusu ve heyecanı, 2 yıl boyunca esaret altında yaşayan Bandırma’ya da ulaşmıştı.

Mustafa Kemal’in Başkomutanlığındaki kahraman Türk Ordusunun Anadolu’dan gelen zafer haberleriyle telaşa kapılan Bandırmadaki işgalci Yunanlılar, kentte buldukları tüm erkekleri ve çocukları 16 Eylül günü Haydar çavuş Camisine kapatmışlardı. Camiye tertibatladıkları bombalarla masum insanları acımasızca katletmeyi planlayan işgalciler, şehri ateşe vermiş ve Erdek’te bekleyen gemilerle kaçmak üzere yola çıkmışlardı. Büyük şans eseri camideki bombalar patlamamış ve olası büyük bir vahşet kıl payı atlatılmıştı. 

Düşmanı kovalayan kahraman ordumuz, bugün Ayyıldıztepe Son Kurşun Anıtı’nın bulunduğu bölgede düşmanla neredeyse göğüs göğüse bir savaşa başlamıştır.

Burada yaşanan şiddetli çarpışmalarda, Kocaeli Grubu Kumandanlığına bağlı 61. Alay Komutanı Yarbay Vecihi Bey ve Binbaşı Süleyman Bey başta olmak üzere, 80 askerimiz şehit olmuştur.

Başta Kurtuluş Savaşımızın şanlı Başkomutanı, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını…

Bugün özgürce, gururla, geleceğe umutla yürüdüğümüz bu toprakları kanlarıyla sulayarak vatan yapan…

Her Bandırmalının büyük vefa, saygı, minnet duyduğu; 61. Alay Komutanı Yarbay Vecihi Bey, Binbaşı Süleyman Bey ve Ayyıldız Tepe’de son kurşunun kahramanları dahil tüm şehitlerimizi, gazilerimizi rahmet, minnet, saygıyla anıyorum. Ruhları şad olsun…

Şan ve şerefle dolu… Bandırmamızın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yıl dönümü kutlu olsun…"dedi.

Başkan Av. Tolga Tosun'un konuşması ardından 2 öğrenci şiirlerini okudu, Bandırma Belediyesi halk oyunları ekibinin gösterileri izlendi.

Balıkesir Bakım Mühimmat Okulu ve Eğitim Merkezi Bölge Bando Komutanlığı eşliğinde geçit töreni ile kutlama programı sona erdi.

Bandırma’daki kutlama programına CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, CHP Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin, Bandırma Kaymakamı Engin Aksakal, 6. Ana Jet Üssü ve Garnizon Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Selahattin Akalp, Bandırma Belediye Başkanı Av. Tolga Tosun, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Temsilcisi M. Birol Şahin, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir, Bandırma Adalet Komisyonu Başkanı Mehmet Tarakçı, Bandırma Cumhuriyet Başsavcısı Cüneyt Daşdan ve CHP Balıkesir İl Başkanı Serkan Sarı da katıldı.



17 EYLÜL BANDIRMA'nın KURTULUŞUNUN 100.YILI CUMHURİYET CADDESİNDE GEÇİT TÖRENİ İLE DEVAM ETTİ.
Anahtar Kelimeler: Bandırma’ coşkulu kutlama
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı