Bandırma'da ilk kez

Bandırma

Toplumda Kadının Rolleri’ konulu psikodrama grup terapi çalışması gerçekleştirildi.

Bandırma’da ilk kez 50 kadının katılımıyla ‘Toplumda Kadının Rolleri’ konulu psikodrama grup terapi çalışması gerçekleştirildi. 

50 KADINDAN FAZLASINA ETKİ EDECEK
Bandırma Belediyesi, Bandırma İlçe Sağlık Müdürlüğü, Bandırma Devlet Hastanesi Başhekimliği, Bandırma Gazeteciler Cemiyeti ve Kadın Dayanışma Derneği ortak çalışmasında, toplumun farklı kesimlerinden 50 kadının katılımıyla  ‘Toplumda Kadının Rolleri’ konulu psikodrama grup terapi çalışması gerçekleştirildi. Bandırma Devlet Hastanesi’nde görevli psikologlar Murat Yatmaz, Gamze Gacal, Nedim Çiftçi’nin yöneticiliğinde gerçekleştirilen çalışmada İlçe Sağlık Müdürlüğü’nde görevli psikolog Gizem Kuşdemir Şan gözlemci olarak yer aldı. Çalışmanın yöneticisi Psikolog Murat Yatmaz, çalışma sonunda yaptığı değerlendirmede, “Psikodramayla toplumda kadının rollerine baktık. Kadına yönelik birçok olumsuz durum yaşanmasına rağmen toplumun bu olaylar yaşanmıyormuş gibi yapmasını duygularımızı da katarak ve eyleme dökerek çalıştık. Çalışmaya 50 kadın katıldı ancak çok daha fazla sayıda kadına etki edecek” görüşlerine yer verdi. 


“KARŞILIKLI GÜVEN VERİMİ ARTTIRDI”
Çalışmanın Bandırma’da ilk kez uygulandığına dikkat çeken Psikolog Yatmaz, 3 saat süren tek oturumluk süreçte grup üyelerinin, grubu yöneten psikologlara ve birbirine olan karşılıklı güveninin çalışmanın verimini arttırdığına vurgu yaptı. Bandırma’da grup terapi çalışmasına karar verme süreçlerini anlatan Yatmaz, “Grup çalışmasında kişiye ödev verilmektense, seans sırasında grup olarak doğrudan konunun üzerine gidilir. Toplumda kadın rolünün ve kadının yaşadığı olumsuz durumların en güzel bu teknikle çalışabileceğini düşündük. Çünkü her ne kadar toplum kabul etmese de en yakınındaki kişi dahi kadının sıkıntısını görmese de kadının bazen söyleyebildiği bazen söyleyemediği ama kesinlikle tek başına üstlendiği birçok sıkıntısının olduğunu biliyoruz. Tek başına üstlendiği sıkıntılarında yalnız olmadığını görmesi ve yine kendisi ile ortak şeyler yaşayan kişilerden destek alması ve tüm bunları uzman desteği ile yapmasının faydalı olacağını düşündüğümüz için böyle gruba bu tekniği kullanarak çalışmanın uygun olacağını düşündük” dedi. 


“GRUP TERAPİSİNDEN DAHA HIZLI SONUÇ ALIYORUZ”
Grup çalışmasına katılan kişilerin çalışma sonrasında, çalışmadan aldıklarını sosyal hayata daha hızlı kattıklarının altını çizen Yatmaz, “Örneğin kalabalıkta konuşma kaygısı olan kişi ile bu durum birebir çalışılır, terapinin gereği ödevler verilebilir ve kişiye katkısı olur. Terapist ne kadar söylerse söylesin, kişi bu durumun sadece kendisinde var olduğunu düşünür. Ancak grup terapisinde kişi kendisiyle benzer sıkıntıları olan kişileri gördüğünde kişi yalnız olmadığını hisseder ve yalnız olmama durumu kendisini rahatlatır. Bu terapide evrensellik ilkesidir.  Bugün bu çalışmayı yapmakta ne kadar doğru bir karar verdiğimizi gördüm. Özellikle kadın dayanışma derneğinde kadına yardımcı olmak için emek harcayan insanlara bir şey katmak bizim için de çok kıymetli oldu” diye konuştu. 
Seminer sonrasında Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Muazzez Palta, Bandırma Gazeteciler Cemiyeti 2. Başkanı Pınar Çetindemir ve Bandırma Cemiyeti Genel Sekreteri Zeynep Bayraktutan tarafından katılımcılara belgeleri takdim edildi.



Anahtar Kelimeler: Bandırma'
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli