BANDIRMA’DA İLK KEZ AORT DİSEKSİYONU AMELİYATI YAPILDI

BANDIRMA’DA İLK KEZ AORT DİSEKSİYONU AMELİYATI YAPILDI

AORT damarında tip 1 aort diseksiyonu ismi verilen operasyon Bandırma Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ilk kez gerçekleştirildi.

AORT damarındaki yırtılmayı gidermek amacıyla yapılan ve tip 1 aort diseksiyonu ismi verilen operasyon Bandırma Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ilk kez gerçekleştirildi. 
Hastane Başhekimi Dr.Öğretim Üyesi Muzaffer Şenveli, hastanede bir ilke imza atıldığını ve başarıyla 8 saat süren operasyonun tamamlandığını belirtti.
Kalp Damar Cerrahisi Bölümünde görevli Dr. Öğr. Üyesi Duygu Durmaz ve Op.Dr.Halil Berkan Özpak ile birlikte operasyonu gerçekleştiren Kalp Damar Cerrahisi Prof. Dr. Hayrettin Tekümit, 59 yaşındaki Mustafa Eriklili isimli hastamız, ani başlayan göğüs ağrısı sebebiyle acil servise başvurmuş, yapılan tetkikleri ve Bilgisayarlı tomografi sonucu “Akut tip 1 aort diseksiyonu (Aort damarının kalpten çıktığı seviyede yırtılması)” tanısı konularak hasta acilen ameliyata alındı. Ameliyatta, hastada Aortun kök seviyesinden yırtık olduğu gözlendi. Aort kök seviyesinden uç tarafa doğru da beyin şubeleri dahil olacak şekilde yapay damar ile değiştirildi. Yırtığın koroner damarlara ilerlediği gözlenmesi sebebiyle koroner damarlar serbestlenerek yapay damara anostomoz edildi. 8 saat süren başarılı ameliyat sonrasında yoğun bakımda ve sonrasında klinikte takip ve tedavisi süren hastamız taburcu edildi..
Konuya ilişkin olarak Kalp Damar Cerrahisi bölüm sorumlusu Prof. Dr. Hayrettin Tekümit; Aort diseksiyonu oldukça yüksek riskli ve çok sık rastlanmayan bir durumdur. Aort damarının yüksek kan basıncına maruz kalmasıyla yırtılması ve duvar katlarının birbirinden ayrılmasına “Aort Diseksiyonu” adı verilir. Normalde aortamız 3 tabakadan oluşuyor. En içteki tabaka yırtılıp kan iki tabaka arasında aşağıya kadar ilerliyor. Dolayısıyla aortadan çıkan bütün damarların ağızları tıkanıyor ve çoğu zaman hastaları kaybediyoruz. Tanı konulmadan hastaların büyük bir kısmı yüzde 40 kadar hastaneye gelmeden önce hayatını kaybediliyor. Tanı konulduktan sonrada her saat başı bunların yüzde 1’i kaybediliyor. Böylelikle ameliyatı çok önce yapmak lazım. Çünkü zaman kaybedildikçe risk oranı gittikçe artmaktadır. Bu sebeple hastanın hemen ameliyata alınması gerekir ve yırtılmış olan aort kısmı yapay damar ile değiştirilerek tamir edilir. Çoğu hastada diseksiyon nedeni olarak altta hipertansiyon yatar. Ayrıca marfan sendromu, aort stenozu, aort koarktasyonu gibi hastalıklar ve aort damarı ile ilişkili tıbbi işlemler sonucunda da gelişebilir.  Bu hastamıza da tanı konuldu. Kısa bir hazırlıktan sonra ameliyata aldık. Ameliyatta yapılması gereken o yırtığın başladığı yerin suni bir damarla değiştirilmesi, ameliyatı çok incelikli biraz daha özellik isteyen, tecrübe isteyen bir ameliyat. Geç kalındığı zaman hasta hayatını kaybedebilir” dedi.
İlçe Hastanesinde bir ilke imza atıldığını ifade eden Başhekim Dr. Öğr. Üyesi Muzaffer Şenveli  "Hastanemizde ilkleri yaşamanın sevinci ve mutluluğu içerisindeyiz. Bizlerin  mesai arkadaşlarımız ile birlikte tüm gayretimiz, artık bu tür rahatsızlıklarda hasta sevklerinin de önüne geçmek istiyoruz. Hastamıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Çok riskli olan bu ameliyatı gerçekleştiren hocalarımız ile birlikte tüm çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ediyor, başarılar temenni ediyorum" diye konuştu.



  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı