Bandırmalı öğrencilere “Mavi Vatan” anlatıldı.

Bandırmalı öğrencilere “Mavi Vatan” anlatıldı.

EnerjiSA Bandırma Fen Lisesi, Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı etkinlikleri kapsamında, öğrencileri için “Mavi Vatan” konulu konferans düzenledi.

EnerjiSA Bandırma Fen Lisesi, Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı etkinlikleri kapsamında, öğrencileri için “Mavi Vatan” konulu konferans düzenledi.

Ali Öztaylan Anadolu İmam Hatip Lisesi salonunda düzenlenen konferansta, Müstafi Tuğamiral, Türk Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi Başkanı, Topkapı Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cihat Yaycı, öğrencilere denizciliğin önemini, “Mavi Vatan” kavramıyla anlattı. 

Açılış konuşmasını EnerjiSA Fen Lisesi Müdürü Taner Yıldırım yaptı.

Ardından söz verilen Yaycı, 2020 yılında Deniz Kuvvetleri’nden istifa ettiğini, hiçbir siyasi partiyle bağı olmadığını vurgulayarak başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Ülkelerin yüzölçümleri kara ve deniz olmak üzere bir bütün şeklinde düşünülmelidir. Denizlerin önemiyle ilgili ilk değerlendirmeyi yapan Barbaros Hayrettin Paşa, ‘Denizlere hâkim olan cihana hâkim olur’ demiştir. Unutulmasın ki, suyu yöneten toprağı da yönetir. Denizler ile ilgili ikinci önemli değerlendirmeyi Oğuz Kağan, ‘Türkler, güçlü olmak için denizlerine sahip çıkmalı’ demiştir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk de, “Zaferi, denizi kontrol altında tutan, ihtiyacı olduğu şeyi, ihtiyacı olduğu zaman, istediği yere nakledebilen uluslar kazanır. Denizciliği Türk’ün büyük ülküsü olarak görmeli ve onu az zamanda başarmalıyız’’ değerlendirmesinde bulunmuştur. Türkler, denizci bir ulustur. Denizci devletler kurmuşlardır. Osmanlı İmparatorluğu da denizciydi. O yıllarda bu imparatorluğa ‘Deniz kokan imparatorluk’ diyorlardı. 

Yaycı, su ve denizler olmazsa kıtalar arası iletişimin sağlanamayacağına, denizleri ihmal eden ulusların zengin olamayacaklarına dikkati çekti.

Cihat Yaycı, Türkiye’nin deniz yüzölçümünün 462 bin metre kare olup, kara yüzölçümü ile birlikte ülkemizin toplam yüzölçümünün 1.245.000 kilometre kareye ulaştığını sözlerine ekledi.

Konferansın sonunda, Bandırma İlçe Millî Eğitim Müdürü Mutlu Aslan, Yaycı’ya buket ve plaket verdi.  ÖNDER BALIKÇI



  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı