Bandırmalıları duygulandıran 98. yıl

Bandırmalıları duygulandıran 98. yıl

Eli öpülesi bir usta 98 yıl sonra Ata’yı yeniden Bandırma’ya getirdi.

Eli öpülesi bir usta 98 yıl sonra Ata’yı yeniden Bandırma’ya getirdi.

8 Ekim 1925 tam 98 yıl önce Ertuğrul gemisi ile Bandırma’yı ziyaret eden asrın dünya lideri, ebedi başkomutan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 98 yıl sonra gerçekleştirilen resmi törenle kutlanan gelişi, bu kez Bandırmalıları daha fazla, daha anlamlı duygulandıran bir şey oldu. Ulu Önder’i Samsun’a taşıyan Bandırma Vapurundan inildikten sonra yola devam edilen o otomobil ile içinde mumyalanmış Atatürk Nikâh salonu önüne adeta Bandırmalıları karşıladı. Telefonlarına sarılan Bandırmalılar bu eşsiz tabloyu belgelemek ve kendileri için eşsiz bir anı olarak beraberinde resim çekilmek istemeleri aradan 98 yıl geçse de o eşsiz sevginin ne kadar büyük olduğunu gösterdi.

Elleri öpülesi Muhammet Yıldırım usta’nın 45 günde gerçekleştirdiği yapıt.

Evet, muhteşem bir yapıt… Samsun’lu Mütevazı Otobüs karasör ustası Muhammet Yıldırım (60) Sekiz yıl önce her 19 Mayıs’larda Bandırma vapuru ile Samsun’a gelen Ata’yı, Samsun’dan sonra gideceği Sivas, Amasya, Erzurum’a taşıyan o otomobili yapmak için başladığı çaba sadece 45 gün sürdü.

45 gün sonra 55 TC 008 Plaka sayılı Mercedes marka otomobili yaptığında yolcularını unutmadı.

Kendisi gibi yaptığı eserleri ile adını dünyaya duyuran heykel traş Adil Çelik ile görüştü ve O otomobilin yolcularını koltuklarına oturtmasını istedi.

Ünlü üstat Adil Çelik hiç tereddüt etmeden başladığı çalışmasını kısa sürede tamamladı.

19 Mayıs 1919’da Bandırma Vapuru ile Samsun’a inen kolordu müfettişi Mustafa Kemal artık o otomobilin arka koltuğundaki yerinde idi.

Üç sıralı koltuk düzeninde sağ ön koltukta Ata’ın karşılayan Samsunlu Yüzbaşı Cevdet’te kendi simasına sadık kalınarak mumyalaştırılırken, Kurtuluş mücadelesinde önemli payı olan Efelerde unutulmadı.

Orta koltuğa oturtulan yiğit bir efe 90 yıl sonra Samsun’dan Anadolu ya uzanan kurtuluş mücadelesi destanındaki ana temalar bir kez daha gün yüzüne çıkmıştı.

Karesör ustası Muhammet Yıldırım’ın 8 yıl önce bir solukta başlayıp 45 günde tamamladığı o anın görsel boyutlardaki benzeri, üstat Adil Çelik’in dokunuşları ile hayat bulmuştu. Sıra yurt gezilerine geldi.

Samsunlu Karesör ustası Muhammet Yıldırım 8 yıl önce kendi el emeği hariç, Mumyalar dahil 180 bin liraya malettiği eşsiz eser Dünya lideri, büyük kurtarıcı M.K. Atatürk’ün 1923 te kurduğu bu ülkenin çağdaş, laik kentlerini bir bir dolaşmaya başladı. Her gittiği yerde büyük sevgi ile karşılandı. Bugün de Bandırma’da olduğu gibi… Ailelerinin “Elleme dokunma sakın” dediği çocuklar üstat Muhammet Yıldırım tarafından direksiyona oturtuldu.

Sabahın erken saatlerinde, Akşamın gün batımına o eşsiz eserle anı paylaşmak isteyen Bandırmalılar yüzlerce kez deklanşöre basarak arşivlerine eşsiz pozlar eklediler.

Bandırma’dan ayrılırken konuştuğumuz Muhammet Yıldırım usta aracın tüm aksanları ile aktif olduğunu, istenirse yarın olması gereken Havza’ya yürüyerek gitme olanağı bulunduğunu ancak, bu davranışın yorucu olacağı düşüncesinden hareket ile eşsiz eseri taşıyıcı araçla taşımayı uygun gördüklerini söyledi. 



Anahtar Kelimeler: Bandırmalıları duygulandıran .
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı