Başarılı projeler üretiliyor

Başarılı projeler üretiliyor

Erdek Çevre Müdürlüğü ateş gibi

Öznur Ak Alakuş´un yönetimindeki Erdek Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü başarılı çalışmaları ile dikkati çekiyor.

Müdür Alakuş, çalışmaları ile ilgili şu bilgileri verdi:

"Birçok çalışma ve projemiz var. Bunlardan biri de atık yağ toplama projemizdir. Belediyemizin, Ocaklar´daki belediyeye ait binasının ve Erdek merkezdeki altı merkez muhtarlığımızın muhtarlığımızın önlerine koyduğumuz bidonlarda konutlardan, otel-motellerden, yüzer restoranlardan  ve her çeşit yeme-içme yerinde yapılan kızartmalardan çıkan yağları topluyoruz. İlgili mevzuata göre bu yerlerin bitkisel yağ toplama firmalarıyla sözleşmeleri bulunmak zorunda. Biz de bu konuda denetimler yapıyoruz. Bu yerlerin sözleşme yaptığı firmalar, bize bölgemizden ne kadar atık yağ toplandığını bildiriyor. İlçemizdeki okullara giderek, öğretmenleri ve öğrencileri atıkların geri dönüşümü konusunda bilgilendiriyoruz. Şunu unutmayalım ki, bir litrelik bitkisel atık yağ, bir milyon litre suyu kirletiyor. Temiz bir çevre için atık yağ toplama projemizi yürütürken, ´Yağını dökme, geleceğini kirletme´ sloganını kullanıyoruz. Bunun yanı sıra atık giysi ve ambalaj atığı toplama projelerimizi yürütüyoruz. Ambalaj atıklarımız, bitişik alanlı binalarda kafes konteynerlerde, bahçeli ayrık nizamlarda ise ilgili bakanlığımızın ´Sıfır Atık Yönetmeliği´ kapsamında, ikili toplama sistemiyle toplanıyor. Bu bölgelerdeki konaklama yerleri, siteler, villalar ve müstakl evler, belediyemizce belirlenen gri ve mavi çöp konteynerlerine bırakılıyor. Gri olanlara mutfak atıkları, mavilerine ise geri dönüşümün sağlanacağı ambalaj atıkları konuluyor. Vatandaşlarımızın buna uyarak, bilinçli olmaları ve mavi konteynerlere mutfak çöpü atmamaları gerekiyor. Önümüzdeki günlerde bu konuda önce muhtarlarımıza eğitim verip, onların mahallelerindeki vatandaşları bilgilendirmelerini isteyeceğiz. Sistem oturduğunda, belediye başkanlığımızın talimatları doğrultusunda ilçemizde günlük düzenli ve saatli çöp toplama uygulaması başlayacak."

Alakuş, önümüzdeki günlerde ayrıca okullara giderek öğrencileri solucan gübresinin önemi konusunda bilgilendirmek istediklerini sözlerine ekledi.

NELER TOPLANDI

Öte yandan, Erdek Belediyesi´nin, son dönemlerde topladığı atık yağ, atık gisi ve ambalajlı katı atıkların miktarları da belli oldu. Buna göre, 2018 yılında 13 bin 530 kilo atık yağ toplandı. Aynı yıl içinde 4 bin 290 kilo atık giysiden kullanılabilir 270 kilosu ihtiyaç sahibi vatandaşlara verildi. İçinde bulunduğumuz 2019 yılında şu ana dek 4 bin 65 kilo giysinin 490 kilosu ihtiyaç sahiplerine sunuldu. Yine 2016 yılında 299 bin 820, 2017´de 177 bin 380, 2018´de 270 bin 100, 2019 yılında ise şu ana dek 176 bin 500 kilo ambalaj atığı toplandı. ÖNDER BALIKÇI



  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli