BASIN HER ANLAMDA ÖZGÜR OLMALI

BASIN HER ANLAMDA ÖZGÜR OLMALI

Gazeteci Can Dündar ile Erdem Gül´ün, MİT tırları soruşturması kapsamında tutuklanmaları, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu tarafından kınandı.

 

/resimler/2015-11/27/1124087795723.jpg

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı tarafından konuya ilişkin olarak yapılan yazılı açıklamada şu görüşlere yer verildi;

?Gelişmiş demokratik ülkelerde haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili aracı özgür basındır. Özgür basın, demokrasinin yaşamasını ve gelişmesini sağlayan kurumların başında gelmektedir. Halkın sesi olma görevini üstlenen bağımsız ve özgür basın, düşünce özgürlüğünün de en etkili aracıdır.

Demokratik sistemin güçlü temeller üzerinde yükselmesi, basın özgürlüğünün korunması ve geliştirilmesine bağlıdır. Bu nedenle basın, her anlamda özgür olmalıdır. Basının özgür olmadığı bir ülkede demokrasi ve insan haklarından söz edilemez.

Gazeteci ise, elde ettiği bir belgeyi veya bilgiyi kamuoyuna duyurmakla yükümlüdür. Gazeteci, halk adına haber alma özgürlüğünü kullanır.

Basın özgürlüğünün önemine ilişkin bu gerçekler göz önüne alındığında, Gazeteci Can Dündar ile Erdem Gül´ün, MİT tırları soruşturması kapsamında tutuklanmalarını kınıyor, adaletin bir an önce sağlanarak meslektaşlarımızın serbest bırakılmalarını bekliyoruz.?

/resimler/2015-11/27/1127477487555.jpg

Can Dündar ve Erdem Gül Yalnız Değildir?

MİT tırları soruşturması kapsamında 26 Kasım 2015´te ifade veren Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül tutuklandı.

Düşünce, ifade ve basın özgürlüğü ile halkın haber alma hakkını desteklemek için kampanyaya bir imza da siz atın?

Can Dündar: "Üzülmeye gerek yok. Bunlar bizim için şeref madalyası. İçeride ve dışarıda mücadelemiz devam edecek."

Erdem Gül: Ben yazdığım haber nedeniyle casusluktan tutun da bir örgüte üye olmadan da, devletin sırlarını ifşa etmekten yargılanıyorum. Hakimin diyeceği kararla iş bitmiş olacak.

Associated Press? Türk mahkemesi, terör suçlamaları ve devlet sırlarını açıklamak iddiasıyla görülen davada, iki saygın gazetecinin tutuklu olarak yargılanmasına karar verdi.

Reuters? İki saygın Türk gazeteci, istihbarat teşkilatının Suriye´ye silah gönderilmesine yardımcı olduğunu ortaya koyduğu öne sürülen görüntüleri yayınladığı için teröre destek vermek suçlamasıyla tutuklandı. ??

Wall Street Journal? Türk yetkililer salı günü Cumhuriyet Yayın Yönetmeni Can Dündar ve gazetenin Ankara muhabiri Erdem Gül´ü casusluk ve terör örgütüne destek suçlamalarıyla hapse attı. Tutuklamalar, gazetenin Paris merkezli Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün Basın Özgürlüğü Ödülü´ne değer görülmesinden bir hafta sonra gerçekleşti. 

BBC? Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve gazetenin Ankara Büro Şefi Erdem Gül suçlu bulunursa, ömür boyu hapis cezası alabilir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kişisel olarak gazeteye dava açmıştı.

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri de, Cumhuriyet Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül´ün tutuklanmasına sosyal medyadan tepki gösterdi. Twitter hesabından "Saygın gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül bugün Türkiye´de ´teröre destek ve casusluk´ gerekçesiyle tutuklandı. Gazetecilik suç değil" yazan Piri, "Türkiye´deki basın özgürlüğü Avrupa Parlamentosu´nun en yüksek önceliğidir" ifadelerini kullandı.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül´ün tutuklanmasını değerlendirerek; ´´Suçu işleyenler değil de, suçun haberini yapanlar tutuklanıyorsa kimse ´Türkiye´de basın özgür, yargı bağımsız ve tarafsızdır´ demesin´´ dedi.

İstanbul Barosu: "Dünyanın en büyük barosu olarak "pes" diyoruz



Anahtar Kelimeler: BASIN ANLAMDA ÖZGÜR OLMALI
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli