Basında sansürün kaldırılışının 104. yıl dönümü

Basında sansürün kaldırılışının 104. yıl dönümü

Nezir Karayün; İlkeli gazetecilik yapmamın bedelini çoğu zaman ağır bir şekilde ödüyoruz.





Yerel basın birliği başkanı Nezir Karayün Basın`dan sansür`ün kaldırılışının 104.yıl dönümünde yazılı bir açıklama yayınladı.

Basın özgürlüğü` Anayasamızın 28. maddesinde, Basın hürdür, sansür edilemez” hükmü ile anayasal bir güvence altına alınmıştır.

Yerel Basın, olayları doğru, yansız ve hızlı bir biçimde yansıtmak, toplumu aydınlatmak, eksiklik ve aksaklıkları sorgulamak, yönetilenle yöneten arasında köprü vazifesi üstlenmek gibi önemli işlevleri yerine getirmektedir.

24 Temmuz 1908'de 2. Meşrutiyet ilan edildi. 25 Temmuz 1908 sabahı dağıtılan gazeteler farklıydı artık. Uzun yılların ardından ilk kez sansür memurlarının değil gazetecilerin tercihlerine göre basılmışlardı. Özgürce yayımlanan gazetelere halkın ilgisi de büyük oldu. Basının özgür konumunu gölgeleyen ve basını temel işlevinden uzaklaştıran, halkın çıkarlarının savunulmasının ve özgür düşüncenin gelişmesinin önündeki engellerin kaldırıldığı gün oldu.

Sansürün kaldırılışından bugüne kadar geçen 104 yıla baktığımızda, özgür ve sansürsüz basın konusunda son yıllarda hızla geriye gittiğimiz aşikârdır. Mesleki değerleri önde tutarak gazetecilik yapmanın, yazmanın, çizmenin, soru sormanın bile bedele bağlandığı bir süreçten geçiyoruz. İlkeli gazetecilik yapmamın bedelini çoğu zaman ağır bir şekilde ödüyoruz.

Kamuoyunu aydınlatmak için her ortamda, her koşulda, sorumluluk duygusu içinde toplumun haber alma özgürlüğü adına görevlerini yerine getiren basın çalışanlarımızı kutluyorum.

Bu düşüncelerle, 24 Temmuz Basın Bayramı`nı ve basında sansürün kaldırılışının 104. yıl dönümünü kutluyor, görevlerini yaparken yaşamlarını yitiren basın mensuplarımızı saygıyla anıyor, tüm basın çalışanlarının 24 Temmuz Basın Bayramını kutluyorum…


Nezir KARAYÜN
Yerel Basın Birliği Derneği Başkanı








Anahtar Kelimeler: 0
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli