Başkan Panç, "Yeni Asgari Ücret Açlık Sınırının Altında."

Başkan Panç,

CHP ilçe Başkanaı Dr. Selim Panç;"Yeni Asgari Ücret Açlık Sınırının Altındadır, Vatandaşı Yoksul Statüsüne Bile Çıkarmaya Yetmemiştir!"

Asgari ücret dün resmi olarak açıklandı ve yeni asgari ücret 4250 TL olarak belirlendi. Yani rakamsal olarak gözüken bu artış, dört işlem bilen herkesçe asgari ücretin aslında 2021 yılı başına göre daha düşük bir ücret olduğu hesaplanabilir.

Örneğin 1 Ocak 2021 günü benzin 6,86 TL’den satılırken bu gün 11,14 TL’de satılıyor. 
Yine 1 Ocak 2021 günü 5 litrelik en ucuz ayçiçeği yağı 43,9 TL iken bu gün aynı markette aynı yağ 109,50 TL’den satılıyor. 
Yumurtanın tanesi ise 40 kuruştan 1,25 TL seviyesine çıktı.

Yani asgari ücret basit bir hesaplama ile Dolara göre artarsa, 5750 TL olmalıydı.
Eğer şeker fiyatlarına göre artarsa; 6000 TL
Eğer Ayçiçek yağının litre fiyatına göre artarsa; 7100 TL
Eğer Ekmek-Un fiyatlarına göre artarsa; 7500 TL
Eğer Kaya Kömür fiyatlarına göre artarsa; 8500 TL
Eğer Yumurta fiyatına göre artarsa; 8900 TL olmalıydı.
Yeni asgari ücret açlık sınırının altındadır! Yani bu yeni belirlenen ücret vatandaşı yoksul bile yapmaya yetmemekte, açlığı vatandaşa reva görmektedir!

Dünkü açıklamasından sonra Dolar artış oranı ile ilgili konuşan AKP Genel Başkanı; “Geçmişte dolar şuydu, hesabı dolar üzerinden yaparak asgari ücreti tespit etmek gerekir gibi yaklaşımlar bu ülkenin şu anki çalışan işveren istismarından başka bir şey değildir. Bunlara sormak lazım, sizin geçmişinizde acaba siz Türk Lirası'nın olduğu ülkede dolarla mı çalışıyordunuz bu insanları?” demek gafletinde bulunmuştur.

Biz dolarla çalıştırmıyorduk evet! Ama bu aciz iktidar köprülere-yollara geçiş garantisini, tren istasyonlara yolcu garantisini, elektrik santrallerine satış garantisini, hava alanlarına yolcu garantisini Dolar üzerinden vermiştir! Hem de yerli olduğunu iddia ettiği firmalara ihale bedellerini bu şekilde vermiş; verdiği bu garantilerin de hiçbirisinde verilen garantiler %50 oranında dahi gerçekleşmemiştir! Yani milletin parasını bir avuç yandaşa dolarla peşkeş çekmişlerdir! Yandaşlarını dolarla çalışan bizzat bu iktidardır!

Yandaşlarının gelirleri, kendilerine kıyak ihaleler olunca Dolar temel alınarak yapılan anlaşmalar, iş emekçinin maaşını belirlemeye gelince Dolar görmezden gelinerek yapılmaktadır!

Bu iktidarın Ekonomi Bakanı da utanmadan maaşıyla yaşama mücadelesi veren dar gelirliye ekonomik durumun kötüye gidişiyle ilgili “Sen maaş alıyorsun, en fazla neyini kaybedersin? Enflasyonun altında ezilirsin; ama ben bu iş düzelmezse eğer 1000 çalışanımla beraber bütün varlığımı kaybederim” diyebilmektedir.

Bu iktidar artık vatandaşı küçük görmekte, insanlarla açıkça alay etmekte, üstüne üstük bunu utanmadan ve pişkince yapar aşamaya gelmiştir.

Vatandaş kuru ekmeğe muhtaç denildiğinde “Bak, ekmek alabiliyorlarmış demek ki” diyen milletvekili, vatandaşın geçim mücadelesini kıymetsiz gören bakanı, Yandaşa yağlı lokmayı dolarla, vatandaşa zammı piyasa fiyatlarının altında reva gören Genel Başkanları ile bu iktidar vatandaşa hiçbir gelecek sunamamaktadır.

Asgari ücret yetersizdir! Bu gün bile geçen yıla göre çok düşükken önümüzdeki aylara iyice enflasyona ezilecektir!

Artık şu doyamadığınız sofralarından, şatafatlı yaşantılarınızdan kakın da vatandaşın sofrasına bakın!

Giderayak bir faydanız olsun!

Dr. Seim Panç

CHP Bandırma İlçe Başkanı



  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı