Başkan Sarı'dan, Kongre yorumu

Başkan Sarı

Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Sarı: “Kooperatif yönetimi ve Marmarabirlik için yargıya başvuracağız”

Erdek Belediye Başkanı olup, Marmarabirlik’e bağlı 162 sayını Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi’nin son mali genel kurulunun divan başkanı Mimar Hüseyin Sarı, yönetim kurulunun ibra edilmemesiyle ortaya çıkan sonuçları değerlendirdi.

Kooperatifin ana tüzüğünün 35’inci maddesinin dördüncü fıkrasında, “İbra edilmeyen yönetim kurulu üyeleri, aynı genel kurulda bu göreve tekrar seçilemez. Genel kurulca ibranın geri bırakılmasına karar verilmiş ise ibranın geriye bırakılması, yönetim kurulu üyelerinin tekrar seçilmelerine engel teşkil etmez. Ancak, ibranın karara bağlandığı genel kurul toplantısında ibra edilmeyen yönetim kurulu üyelerinin üyelikleri kendiliğinden düşer” hükmünün bulunduğuna dikkati çeken Sarı, şunları söyledi:

“Madde çok açık. İbra edilmeyen bu yönetim kurulu düşmüştür. Görevlerini bırakmayacaklarını açıklayan kooperatif yönetiminin yanı sıra, Marmarabirlik yönetimi hakkında da yargıya başvuracağız.Marmarabirlik’in bütün hesaplarının denetlenmesini isteyeceğiz. Marmarabirlik dahil herkes er veya geç hesap verecek.”

Erdek kooperatifinin son ortaya çıkan 3 milyon liralık zararının kooperatif tarihindeki en büyük zarar olduğuna işaret eden Sarı, “Kooperatif, bu yıl sadece 2 milyon kilo zeytin alabildi. Zararın nedeni olarak Birliğe ödenen kira giderleri ve Birliğin kooperatiflere uyguladığı faiz politikası gösteriliyor. Bu gerekçe doğru olabilir ama Birliğin bu politikalarına karşı da direnecek yöneticiler gerekir” dedi.

Marmarabirlik’e bağlı kooperatiflerin genel kurullarında gündem maddelerinin anlaşılıp tartışılmadan karara bağlandığını öne süren Sarı, şu değerlendirmede bulundu:

“Erdek kooperatifi yöneticileri, muhtarlıklara bile mali genel kurulun hazurun listesini ancak 10 Ocak’ta yapılan genel kuruldan iki gün önce gönderdiler. Bu durum bile iyi niyetli olmadıklarını gösteriyor. Divan başkanı olarak ben taraflı davrandım. Tarafım da açıkça belliydi. Ben, sürekli zarar eden 5 bin Erdekli üreticinin yanındaydım. Bu genel kuruldan sonra da toplantıyı sosyal medyadan izleyen Birliğe bağlı birçok kooperatifin yöneticisinden manevi destek telefon ve mesajları aldım. Erdekli zeytin üreticisi perişan durumda ve hep zarar ediyor. Oysa halen Erdek’in en önemli geçim kaynağı olarak zeytincilik görülüyor. Ama  en çok zeytin ağacına sahip bulunan bir üretici bile tüm harcamaları çıktıktan sonra 60 bin liralık bir kâr bile elde edemez. Bu gerçek ortadayken kooperatif yöneticileri, hâlâ huzur hakkı olarak asgari ücretin iki katı para bekliyor. İbra edilmedikleri halde ‘hâlâ o koltuklarda oturacağız’ diyenler ise kendi onurlarına ne kadar önem verdiklerini gösterirler.”

İyi yönetilmediği için Marmarabirlik’te işlerin doğru gitmediğini öne süren Sarı, “Bu Birliğe bağlı olan her üreticinin yönetimden hesap sorma hakkı vardır. Yöneticiler de hesap vermek zorundadır” değerlendirmesinde bulunurken, “Birliğin başkanı Hidamet Asa, mali genel kurulun ardından yönetim kurulunu ibra etmeyen Erdekli ortakları suçluyor ama her şeyden önemlisi de ‘Bu işten Erdek zarar eder’ diyerek tehdit ediyor. Erdekli üreticiye de, Erdek kooperatifine de hiçbir şey yapamazsınız. Hakkımızı söke söke alırız” dedi.

Sarı, Birlik yönetiminden yalnız Erdekli üreticilerin değil, Birliğe bağlı 8 kooperatife ürün veren toplam 35 bin üreticinin de memnun olmadığını öne sürerek, “Birlik’in kooperatiflere uyguladığı faiz düzeni mutlaka değişmeli. Buna bağlı olarak Birlik mevzuatının da mutlaka değişmesi gerekir. Bu konuda da hukuksal girişimlerde bulunacağız” diye konuştu. ÖNDER BALIKÇI



Anahtar Kelimeler: Başkan ' Kongre yorumu
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false