Bereketli olsun

Bereketli olsun

Ballıpınar ovasında Kiraz ve Erik hasadı başladı, Mor Soğan hasada gebe

Kapıdağ yarım adasında farklı ürün konsepti ile adından söz ettiren Ballıpınar'da ünlü dalbastı-Napolyon Kiraz ile Yeşil Papaz Eriği hasadı başladı.

Mor soğanı ile ünlü Ballıpınar'da geçtiğimiz yıl yaşanan hava muhalefeti olumsuzluğu nedeni ile beklenilen rekoltenin gerçekleşmediği, buyıl hem rekolte hemde fiyat üreticinin yüzünü güldürdü.

Ballıpınar Muhtarı Necmi Sezer bu yılki Kiraz rekoltesinden 150 ton beklentileri olduğunu, pazar fiyatının ise 12 tl  gibi seyretmesi üretici açısından önceki yıl yaşanan olumsuzluğun giderilmesi anlamını taşıdığını söyledi.

              MOR SOĞANDA DA BEKLENTİ YÜKSEK

Mor Soğan'da alınan coğrafi işaret sonrası, üretim ve pazardaki hareketlilik, Ballıpınar üreticisinin yeniden eski bereketli günlerini yaşamasına neden oldu. Her geçen gün artan rekolte bir önceki yılı katlarken 2020 hasadı için beklenen rekoltenin 5 bin ton dolayında olduğu açıklandı.

Ballıpınar Muhtarı Necmi Sezer, emek ve çaba'nın yanı sıra 7 den 70'e alın teri olan Mor Soğan hasadının köyde yaşamsal önem arzettiğini, neredeyse tüm yılın beklentileri Mor Soğan harmanına göre şekillendiğini açıkladı.

Muhtar Necmi Sezer, motorunu yenileyecek, arabasını değişitrecek, tarımsal aparatını alacak, gübre, tohum, ilaç ve en önemlisi ev yapacak, çocuk evlendirecek ailelerimizin umutları Mor soğan'ın sapında gizli." dedi.

Erdek Ziraat Odası Başkanı Haluk Özgör; Ballıpınar'daki altarnetif ürün yelpazesi sadece bizim değil, ulusal tarım politikasının örnek alacağı bir çalışma."

Mevsimsel çalışma ve Papaz Eriği ile Napolyon Kiraz hasadına başlanan Ballıpınar'da incelemede bulunan Erdek Ziraat Odası Başkanı Haluk Özgör, kiraz bahçeleri ve Mor Soğan tarlalarında gözlemlediği ürün kalitesinin, sadece Ballıpınar'da değil ayni çeşitliliği yetiştiren Şahinburgaz, Ormanlı, Turan ve Doğanlar'da da yaşandığını söyledi.

Erdek Ziraat Odası Başkanı Haluk Özgör bu yörenin üreticisi öncelikle çok çalışkan, ortaya konulan çaba bazen yaşanan olumsuz hava koşulları nedeni ile meydana gelen doğal afetlere kurban olabiliyor. Ancak bu köylerde ikamet eden insanlarımız, azminden birşey kaybetmeden umutlarını bir sonraki yıla taşıyor. Sanıyorum buyıl işte o beklenen bereket yılı olacak, Erik ve Kirazda başlayan bolluk, Mor Soğan ve Zeytin'de devam ederek beklentilerini öteleyen üreticimiz bu harman ihtiyaçlarını karşılama olanağı bulacak." dedi.



Anahtar Kelimeler: Bereketli olsun
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli