BGC´nin?Tutkumuz Spor? paneli gerçekleşti

BGC´nin?Tutkumuz Spor? paneli gerçekleşti

MHK eski başkanı Mustafa Çulcu: ?Video hakemliğine geçmek için aceleye gerek yok?

Bandırma Gazeteciler Cemiyeti´nce(BGC) düzenlenen ?Tutkumuz Spor? isimli panel yapıldı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Balıkesir Temsilcisi, Gazeteci-Yazar Önder Balıkçı´nın yönetiminde, Bandırma Belediyesi Santral Kültür Merkezi´nde gerçekleşen panele Merkez Hakem Kurulu(MHK) eski başkanı Mustafa Çulcu, gazeteci Mustafa Öztoprak ve Bandırmaspor Kulübü alt yapı yöneticisi Ertunç İşbay konuşmacı olarak katıldı.

MHK eski başkanı Çulcu, futbolun gelişiminde hakemliğin de önemli katkısı olması nedeniyle hakemliğe yatırım yapılması gerektiğine dikkat çekerken, ?Hakemliğe yapılan yatırım boşa gitmez? dedi.

Maçlarda, Avrupa liglerinde, 90 dakika boyunca verilen faullerin ortalamasının 24-26 olup, Türkiye´de ise bunun 33-34 olarak gerçekleştiğini belirten Çulcu, ?Ülkemizdeki hakemler, kendilerini zora sokmamak için çok kolay faul düdükleri çalıyorlar? diye konuştu.

Avrupa takımlarında altyapıdan en dört futbolcunun yer aldığını vurgulayan Çulcu, şunları söyledi:

?Yabancı oyuncuya karşı değilim ama Süper Ligimizde forma giyen 478 futbolcudan 257´si yabancı. Ülkemizdeki maçların izleyen ortalama seyirci sayısı ise sadece 8427. Altyapımızdan oyuncu yetiştiremiyoruz. Sonra da Emre Bor´u, Milli Takım´da oynatmaktan gurur duyuyoruz. Tabii ki gurur duyalım ama altyapılarımıza da önem vererek, oyuncu yetiştirelim.?

Yusuf Namoğlu´nun başkanlığındaki MHK´nin, hakemliği kötü yönettiğine dikkat çeken Çulcu, şu değerlendirmede bulundu:

?Süper Lig klâsmanında 22 hakem yer alıyor. Ancak MHK, bu sezon Süper Lig´de oynanan maçların % 91,2´sini, 14 hakeme verdi. Başarısız olsalar bile bu hakemlere görev veriyor. Başarıya ödül, başarısızlığa ceza sistemini kuramazsan ce ahbap-çavuş ilişkileri ile maçlara hakem görevlendirirsen, başarıyı yakalayamazsın. Futbol Federasyonu, futbola teknolojik ve eğitim desteği verse de başarı gelmiyor. Çünkü MHK, yerinde hamleler yapmayarak hakemliği kötü yönetiyor.?

Hakemlerin, yönetimlerinde adaletli eşit ve dürüst olup sadece gördüklerini değerlendirmeleri gerektiğini vurgulayan Çulcu, video hakemliği gelince hakem hatalarının bitmesinin söz konusu olamayacağının altını çizerken, şöyle konuştu:

?Video hakemliği gelse bile tüm pozisyonlar için değil, sadece dört unsurun değerlendirmesinde kullanılacak. Bunlar arasında kale yakınında atılan gollerde ve açık ofsaytlar ve kart hataları yer alacak. Futbolda teknolojinin uygulanmasına karşı değilim ama video hakemliği konusunda % 100 başarıya ulaşsanız bile oyunun hızını, doğal akışını bozmamalısınız. Bu teknolojinin, hakemin güvenirliliğini zedeleyip motivasyonun düşürerek futbolu da bozacağından kuşku duyuyorum. Yine acele hareket ediyoruz. UEFA, video hakemlik konusunda henüz net karar vermediği ve konu Avrupa´daki üniversitelerde tartışıldığı halde MHK, ?Önümüzdeki sezon bu sistemi uygulayacağız´ diyor. Aceleye gerek yok. Zaten, bu teknolojinin uygulanması için 6-9 aylık bir eğitim süresi de gerekli. Acele edip 5-6 hakem uygulamasına geçtiniz de ne oldu? Kısa sürede uygulamaya son vermek zorunda kaldınız. UEFA, 2018 Dünya Kupası´nda bu sistemi uygulayacağın açıkladı. Bekleyip, önce görelim, sonra ne yapacağımıza karar veririz.?

MHK´nin, çok yetenekli olduğu amatör liglerdeki hakemleri de izleyerek onların önünü açması gerektiğine dikkat çeken Çulcu, ?MHK, artık biat kültürü ve ahbap-çavuş ilişkileri ile hakem görevlendirmemelidir. Bu arada, oğlu, Süper Lig´de düdük çalan bir kişi kesinlikle aynı ligde gözlemcilik yapmamalıdır? dedi.

Hâlen Süper Lig´de düdük çalan hakemlerden Ümit Öztürk, Halil Umut Meler, Arda Kardeşler ve Yaşar Kemal Uğurlu´yu yetenekli bulduğunu belirten Çulcu, ?Bu hakemleri MHK keşfetmedi. Bu hakemlerimiz yetenekli ama henüz önemli eksikleri de var? diye konuştu.

Futbol Federasyonu başkan ve organlarının seçimlerinde ise politika ve kulüpçülük karışıp ?senin adamın, benim adamım? kaygısının girdiğini, bu nedenle görevin hak edenlere teslim edilemediğini öne süren Çulcu, ?Seçim adı altında sunularak, alternatifsiz tek liste için bizlere SEÇİN diyorlar. Bunun adı seçim olamaz. Rekabetin olmadığı yerde kaliteyi bulamazsınız? değerlendirmesinde bulundu.

Gazeteci Mustafa Öztoprak da konuşmasında, ülkemizde futbol hakemliğinin zorluğunun altını çizerken, ?Seyirci, futbolu çok iyi bildiğini sanıyor. Tribünlerde binlerce teknik direktör ve hakem var? dedi.

Bandırmaspor Kulübü altyapı yöneticisi Ertunç İşbay da konuşmasında, önümüzdeki döneme altyapıların damgasını vuracağına dikkat çekti. Ertunç, son 10 yıldır Bandırmaspor´un altyapısında önemli ilerlemeler gerçekleştirdiklerine işaret ederken, ?İyi altyapılar ve tesislere ihtiyacımız var. Avrupa´daki takımlar altyapılarını oluşturdukları gibi bunları ekol durumuna dönüştürmüşler. Ülkemizde, Futbol Federasyonu´nun bile RİVA´dan başka tesisi yok? dedi.

Panelistlere plâketlerini Gençlik Hizmetleri ve Spor Bandırma İlçe Müdürü Hüseyin Elüstü verdi. Önder BALIKÇI



  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli