Biga`lı İş adamları yatırım için Gürcistan`a gidiyor

Biga`lı İş adamları yatırım için Gürcistan`a gidiyor

Biga`ya gelen işadamı Akıskalıoğlu ile Acara Özerk Cumhuriyeti Başkan Temsilcisi İlker Dindar, Gürcistan'ı anlattı





Biga
Ticaret Borsası'nda bilgilendirme toplantısında 
Gürcistanlı işadamı Akıskalıoğlu ve Acara Özerk Cumhuriyeti Başkan Temsilcisi İlker Dindar, Gürcistan'ı anlattı.




Biga Ticaret Borsası'nın, 28-31 Mayıs 2012 tarihleri arasında, Gürcistan'ın Özerk Acara Cumhuriyeti'ne yapacağı ziyaret öncesi Borsada bir bilgilendirme toplantısı gerçekleşti.

Borsa toplantı salonunda yapılan toplantıya katılan Gürcistan'ın önemli işadamları arasında yer alan, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu(DEİK) ve Dünya Türk İşadamları Kurulu(DTİK) Bölge Komitesi Üyesi Ali İhsan Akıskalıoğlu, Gürcistan Acara Özerk Cumhuriyeti Başkan Temsilcisi İlker Dindar ve DEİK Koordinatörü H. Çağla Mazlum, Gürcistan'ın ekonomisi, sosyal ve kültürel özellikleri, yatırım bekleyen alanları hakkında bilgiler verdiler.



Mesut Okyay konuşuyor

Toplantının açılış konuşmasını yapan Biga Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Okyay, Gürcistan'ın Ankara Büyükelçisi Tariel Lebanidze'ye, kendilerine gösterdiği yakın ilgiye teşekkür ettiklerini vurgulayarak başladığı konuşmasını, şöyle sürdürdü:

Biga'dan gidecek işadamları olarak, Acara'nın başkenti Batum'a yapacağımız ziyareti çok önemsiyoruz. Tarım ve hayvancılık sektörlerinin temsilcileri olarak Batum'a gerçekleştireceğimiz ziyarette, bu ülkede bize uygun yatırım alanları hakkında bilgi edineceğiz. Bugün, bizleri bilgilendirmek için aramızda bulunan değerli konuklarımıza da teşekkürü bir borç biliyoruz.



Çağla Mazlum'un konuşması

DEİK Koordinatörü H. Çağla Mazlum, 1997-1998 yıllarında yaşadığı Gürcistan ile bugünkü Gürcistan arasında gelişmişlik açısından çok büyük farklılıklar bulunduğuna dikkati çekerken, şunları söyledi:

Benim bulunduğum o yıllarda Gürcistan'a, günde sadece 4 saat elektrik verilebiliyordu. Bugün ise Gürcistan'ın her alanda kaydettiği ilerleme takdire değer düzeydedir. Bu gelişmenin artarak süreceğine inanıyorum.”

Mazlum, hâlen 750 üyesi bulunan DEİK'in, ülkemizdeki toplam 113 Oda ve borsada da temsilcilerinin bulunduğunu sözlerine ekledi.



A.İhsan Akıskalıoğlu, Gürcistan'ı anlattı

DEİK ve DTİK Avrasya Bölge Komitesi Üyesi Ali İhsan Akıskalıoğlu da konuşmasına başlarken, Gürcistan'ın, şu anda Dünya Bankası ve Avrupa Birliği standartlarına göre yatırım için en elverişli bölge olduğuna dikkati çekti. Vergi kaçakçılığı yapmıyorsanız, yatırımlarının için en elverişli ülkelerin başlarında Gürcistan gelir” değerlendirmesinde bulunan Akıskalıoğlu, şunları söyledi:

Gürcistan'a yatırım yapacak işadamları için şu anda yılda yüzde 25'e dek ulaşan gelirler söz konusudur. Şu anda 4,5 milyon nüfusu bulunan Gürcistan, dünyada jeopolitik ve stratejik açıdan büyük önem taşıyor. Çünkü, doğalgaz ve petrol rezervlerine giden yolda, Hazar Bölgesi'nin tek geçiş kapısına sahip bulunuyor. Bu nedenle de Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD açısından da ayrıca önemseniyor. Bu arada Batum kenti de, yavaş yavaş turizme kucak açıyor. Hâlen Batum'da beş yıldızlı üç otel bulunurken, ruhsatı alınan 8 otel daha var. Bu arada Batum'da kumarhane sektörü de gelişiyor.”

Batum-Tiflis hava alanları inşaatları ve işletmeciliğinin yanı sıra Anadolu Grubu ile birlikte iki hidroelektrik santralini de kuran, uzun yıllar Rus İşadamları Birliği'nin de başkanlığını yapan Akıskalıoğlu, Yakında Batum'da önemli bir Türk Bankası da faaliyete geçecek. Şu anda Gürcistan, Dünya Bankası ve Avrupa Birliği normlarına göre yatırım için en az riskli bir ülkedir” diye konuştu.


İlker Dindar, düşüncelerini açıklıyor

Gürcistan Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkan Temsilcisi İlker Dindar ise konuşmasına, Batum'un, şu anda dünyanın en güvenli kentlerinden biri olduğunu vurgulayarak başladı. Acara ve Batum'da, her çeşit yatırım yapılmak üzere çeşitli alanlar bulunduğunun altını çizen Dindar, Yani, ülkemizde köşeler henüz kapılmadı. Köşeler, yatırımlarıyla kendilerini kapmak üzere girişimcileri bekliyor” dedi.

Acara Özerk Cumhuriyeti'nin, tarım ve hayvancılık sektörlerinde de yatırımları beklediğine işaret eden Dindar, Başkentimiz Batum'da da büyük gelişmeler var. Acara Cumhuriyeti, ülkemize yatırım yapmak isteyen işadamlarının her zaman arkasındadır. İşadamlarına bir telefon, bir mail kadar yakınız” diye konuştu.

Konuşmaların ardından, Biga Ticaret Borsası Başkanı Mesut Okyay, konuşmacılar ve Batum'a yapılacak ziyarette heyetin tercümanlık görevini üstlenecek olan Gönen'e bağlı Koçbayır Köyü Güzelleştirme Derneği Başkanı Server Fidan'a plâket verdi.





















Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli