Bir zamanlar Pırasa diyarı idi

Bir zamanlar Pırasa diyarı idi

Yeni Yenice artık Pırasa´yı pazardan alıyor

Bandırma´ya bağlı Yeni Yenice Mahallesi, bir zamanlar ?Türkiye´nin pırasa ambarı? olarak anılırdı. Şimdi ise mahalle ?pırasa fakiri? durumuna geldi.

/resimler/2018-1/21/1015005865728.jpg

Yeni Yenice Mahallesi çiftçilerinden Erdoğan Aslan ve Bahattin Tekol, son dört yılda, mahallelerindeki pırasa üretiminin onda bire düştüğünü belirtirken, şunları söylediler:

?Eski yıllarda pırasalarımızı yöremizdeki fabrikalar alırdı. Şimdi fiyatlar düşük olduğu ve pırasa para kazandırmadığı için artık almıyorlar. Mahallemizde az miktarda üretilen pırasaları İstanbul ve Bursa´daki bazı tüccarlar alıyor. Ancak pırasanın kilosu 50-60 kuruşa düştü. 2012 yılına dek pırasadan iyi paralar kazandık. 1970´li yıllarda 5 dönüm pırasa eken çiftçi, yıl boyunca rahatça geçimini sağlardı. Eski yıllarda mahallemizden günde 5-6 kamyon pırasa fabrikalara satılırdı. Bunların toplamı 4tona ulaşırdı. Şimdi ise günde bir kamyon bile pırasa çıkmıyor. Önümüzdeki yıl, pırasa ekiminin yarı yarıya azalacağını düşünüyoruz.?

Yeni Yenicelilerin güç koşullarda artık domates, karpuz, kavun ve mısır ektiklerine dikkat çeken Aslan ve Tekol, şöyle konuştular:

?Bu sezon domates üreticileri de zarar etti. Eski yıllarda bol ekilen biber de para etmediğinden artık ekilmiyor. Çiftçi büyük zorluklar içinde. Mahallemizde son yıllarda 4-5 bin dönüm arazi satıldı. Mahallemiz göç veriyor. Nüfusumuz 800´ler civarına düştü. Hayvancılığımız da bitti. Zaten hayvancılığın bulunmadığı yerde çiftçilik de olmaz. Bu küçük devlet destekleriyle, mazotun 5 bin lira, bir çuval gübrenin 70 lira olduğu ortamda çiftçi para kazanamaz,  çiftçilik ayağa kalkmaz. Ürünün kendi gücü ve değeri olmalı.?  Önder BALIKÇI



Anahtar Kelimeler: zamanlar Pırasa diyarı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli