Bireysel silahsızlanma ve medyada şiddet tartışıldı

Bireysel silahsızlanma ve medyada şiddet tartışıldı

Haber/ Önder BALIKÇI     Nail Güreli:"Medya, yayınlarında şiddeti özendirmekten kaçınmalıdır"     Umut Vakfı`nca düzenlenen, "Türkiye`de Bireysel Silâhsızlanma ve Şiddet Haberleri"konulu yerel medya seminerinin dokuzuncusu, İzmir`de gerçekleşti.

İzmir Barosu`nun Alsancak merkez binasında iki gün süren seminere İzmir, Manisa,Aydın, Balıkesir, Uşak ve Denizli`den gelen gazeteciler katıldı.

Friedreich Ebert Stiftung Derneği`nin de katkı sağladığı seminerin açış konuşmasını,Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Av. Fikret İlkiz yaptı. Bugün, ülkemizde yaklaşık 2,5milyonu ruhsatlı olmak üzere toplam 8 milyon civarında ateşli silâh bulunduğuna dikkatiçeken İlkiz, "Silâh sahiplerinin ailelerini de katarsak, yaklaşık 40 milyon kişi, her an silâhaulaşabilecek durumdadır. Mecliste hâlen tartışılmakta olan yeni Silâh Kanun Tasarısı`nda,Umut Vakfı`nın önerileri doğrultusunda olumlu değişmeler yaşandı. Sonuçlar her ne kadaryetersiz bulunsa da, tek işlevi öldürmek olan, şiddet ve şiddetin en uç noktası silâhtan,bireysel silâhlanmadan kaynaklanan büyük mağduriyet azalmışsa da, yeni tasarının, AvrupaBirliği standartlarına yaklaştırılması için çaba harcamalıyız. Bu mücadelemizde medyanınbize desteğini göz ardı edemeyiz. Medya sayesinde bireysel silâhlanma sorunu daha fazlagörünür olmuştur" dedi.

İlkiz, şiddetin önlenmesi konusunda, gazetecilerin, yapacakları haberlerle önemlisorumluluk taşıdıklarına işaret etti.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel`in başkanlığında, "Eleştirelgazetecilik, medya okuryazarlığı, şiddet haberleri" konusunda gerçekleşen birinci oturumakonuşmacı olarak, Umut Vakfı mütevellisi, Milliyet Gazetesi köşe yazarı Nail Güreli veTürkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Recep Yaşar katıldı.

Güreli, konuşmasına, ülkemiz cezaevlerinde hâlen 65 gazetecinin bulunduğunu, 2 bingazetecinin yargılanmalarının sürdüğünü, 4 bin dolayında gazeteci hakkında ise kovuşturmave soruşturmanın devam ettiğini vurgulayarak başladı. Gazetecilerin,üzerlerinde "Damokles`in Kılıcı" gibi sallanan bu tehditlere karşın toplum sorunlarına eğilengazetecilikten vazgeçmemeleri gerektiğinin altını çizen Güreli, şunları söyledi:

"Medya, yayınlarında şiddeti özendirmekten özenle kaçınmalıdır. Ama ne yazık ki,bugün, televizyonlarımızda şiddeti özendiren çok sayıda yayın yapılıyor. İçindebulunduğumuz seçim kampanyası döneminde siyasilerimiz, konuşmalarıyla sözel şiddetuyguluyor."

Gazetecilerin, tek taraflı yayına yönelmemeleri gerektiğine işaret edenGüreli, "Gazetecinin çalışma alanı sokaktır. Bir gazeteci, haberini yazmadan önce tekkaynakla yetinmemeli, olayı en az iki kaynaktan doğrulatmalı ve hakkında yayın yaptığıtarafın görüşünü de mutlaka almalıdır" diye konuştu.

Güreli, toplum sorunlarına eğilen gazeteciliğin, halkın yararını gözetip, ezilenlerinhaklarını korumak adına ezenlere karşı yürütülmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi Recep Yaşar da, "Gazetecilikmeslek ilkeleri ile Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Hak ve Sorunluluk Bildirgesi çerçevesinde,gazetecilerin, şiddet haberlerine yaklaşımı" konusunda gerçekleştirdiği konuşmasında, şu değerlendirmede bulundu:

"Ama bugün medyamızın tarafsız olduğunu söylemek çok zor. Örneğin, hâlenyargılaması süren Ergenekon ve Balyoz davalarında bile medyamız, ne yazık ki taraf oldu.Bir kısım medya, bu davadan yargılananları peşinen suçlu ilan erken, bir kısım medya isesuçlu olmadıklarına karar verdi. Oysa gazetecinin, gazetelerin görevi, kamuoyu oluşturmakdeğil, kamuoyunu sağlıklı biçimde bilgilendirmektir."

Oturum Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel de, ülkemiz medyasının, izlenme ve okunma oranını yükseltmek için şiddet ve silâha özendirici yayınlara yöneldiğini belirtti.

İki günlük seminerin sonunda yapılan tüm konuşmaların genel değerlendirmesinigazeteci Nail Güreli yaptı.



Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false