Bitip tükenmek bilmeyen Simav depremlerinin nedeni ..

Bitip tükenmek bilmeyen Simav depremlerinin nedeni ..

İrfan Aydınoğlu                

1970 yılındaki Gediz Depreminde de böyle olmuştu. Artçıları yıllarca sürdü. Genelde Ege depremleri böyle oluyor.

19 Mayıs`ta meydana gelen 5.9 luk Simav Depremi sonrası yorumlarım da bu yönde olmuştu.

Yerin altındaki yırtılma faaliyeti halen devam ediyor, dediğimde kimse inanmak istemedi, Oysa Simav`da meydana gelen 4,5 ve 5 büyüklüğündeki Depremler haklılığımı gösterdi.

Kandilli 5 Büyüklüğündeki Depremin derinliğini 8.2 km olarak verdi EMSC ise 26 km olarak verdi.

19 Mayıs Depremini için kandilliden 27 km açıklaması gelmişti, Demek ki Simav`da yeraltında biri derinlerde, Diğeri ise sığda seyreden iki ayrı teknonik faaliyet mevcut.

Sığdaki faaliyet Graben ile ilgili olanı, yerkabuğunun ilk 5 km derinliğine kadar etkili olur,Derinlerdeki faaliyet ise Afrika ve Arabistan plakalarının sıkıştırıp indirdiği Anadolu mini plakalarının Karlıova da kesişen Kuzey Anadolu fayı ve Doğu Anadolu fayları arasında kalan kadranın batısında sıkışıp kalan Anadolu Kabuğunun Batıya doğru kayma ihtiyacının doğurduğu baklava (Deltoid) biçimli derin dilimlenmesinin oluşturduğu faylaşmalardır.

Düşünceme göre 1970 yılındaki 7.1 lik Magnitüdlü Gediz Depremi, 1967 Adapazarı depremi`nin 3 yıl sonra tetiklediği bir Depremdir.

Şimdi Simav`da meydana gelen Depremler 17 Ağustos 1999 Kocaeli Depreminin uzak etkilerinin neden olduğu sismik faaliyetlerdir.

KÜTAHYA ve SİMAV` da NELER OLUYOR?

Simav`da meydana gelen Depremler Buhar basıncı artışının neden olduğu sismik aktivite artışı ile ilgilidir.

Simav`da derinlerdeki atomize (Kızgın) buhar basıncı artışı ile ilgili olduğunu düşündüğüm bir faaliyet.

Birlikte fay hattındaki yırtılma halen devam ediyor.

Oldukça yavaş bir süreç olarak gözlenen Simav Grabeni çok genç bir graben. oğuya doğru boyunu uzatma çabasındaki grabende yapılandırma Depreminin olması doğaldır.

Bu bölgedeki buhar basıncı sıcaklığı değişimleri birkaç yıllık uzun erimli salınımlar yapabilir.

Batı Adadolu`da yeraltındaki kızgın buhar basıncının yüksekliği sinyallerini 28 Şubat 2011 de Dikili deki jeotermal kuyularda gaz birikmesi haberini gazetelerden okuduk, ``Batı Anadolu`da 7 büyüklüğünün üzerinde bir Deprem bekliyorum.`` Diye tahminde bulunmuştum

Harita ile birlikte Facebook sayfamda yayınladım, Dikili Jeıtermal AŞ yönetim kurulu başkanı Çelik ``Jeotermal sıcak su elde ettiğimiz sahada son zamanlarda ciddi gaz birikmesi gözlemlemekteyiz`` demişti.

Dikili Belediye başkanı yeni açtığı Jeotermal su sondajı kuyusu buhar basıncının aşırı yükselmesi sonucu oluşan gaz sıkışması ile patladı, Platform kullanılamaz halde,

İşte Simav depremleri de tam olarak Eynal kaplıcalarının bulunduğu lokasyonda seyrediyor.

Jeotermal alanda ! Ne tesadüf degil mi ? Bu olay bir tesadüf mü yoksa mükemmel bir deprem öngörüşümü ?

Artık okadarına da siz karar verin ! Simav bölgesinde Şubat ayında Dikili deki Jeotermal Buhar basıncı artışı olayında önce 12 Ekim 2010 da Eynal Kaplıcalarının suyu 3-5 gün süre ile yeşil renkte ve tortulu aktı, Bu bilgiye dayanarak belirtinin Simav`da yakın tarihte Deprem olabileceğini yazmıştım.

Sezgilerim de yanılmadım.

Simav`daki dostlarımla İnternet`ten sürekli dialoğ halindeyim.

Simav`da olabilecek Depremin tahmini büyüklüğünü sorduklarında Tektonik ana hatlar üzerinde Simav2ın güneyinden geçen Sındırgı-Sincan ana fay hattı üzerinde 56 km.uzunluğundaki Simav segmentinin doğrultu atım baskın eğim, atımbirleşenli M>7 magnitüdlü deprem potansiyeli olduğunu, Fakat gözlemi yapılan olaylardan Dikili deki Buhar basıncı artışının sıcaklıktaki değişimi, Buhar basıncı ile ilgili olduğunu Eynal kaplıcalarında suların 3-5 gün yeşil ve çamurlu akması fay hattından yukarı basılan kaplıca suyunun yer altında meydana gelen Deformasyon sonucu daha önce geçtiği güzergahı değiştirerek farklı bir yoldan yeryüzüne ulaşmaya başladığını, Suyun yeni güzergahı üzerinde muhtemelen piritleşmekte olan Bakır Oksit birleşimi kaplıca suyuna yeşil renk vermiş olabileceğini ifade etmiştim.

Suya yeşil renk veren madde ihtimalle Bakır-sülfat birleşimleriydi.

Tüm bu verileri değerlendirerek depremin 6.civarında olabileceğine işaret etmiştim.

Acaba Simav daki ilk depremin 5 büyüklüğündeki ikinci depremin yüzey kırıkları haritalandı mı?

.Yer bilimciler Simav da meydana gelen Depremlerin yer yüzünde oluşturduğu yüzey kırıklarını umarım haritalandırmışlardır.

Bu bilgiler Simav da meydana gelen depremler hakkında çok değerli argüman oluşturacaktır.

Bu düşünceden hareketle Yer altındaki faaliyetler 1-2 yıl sonra depremsiz olarak devam edecektir.

Simav depremlerinde duvarları çatlamayan evler 3-5 ay sonra duvarları çatlamaya başlayabilir.

Daha önce bu depremlerde arazi üzerinde, yollarda yarık ve çatlakların meydana gelmesi muhtemeldir.

17 ağustos Kocaeli depremi 45 saniye sürdü, yani ilk 1 dakikalık süre içersinde yıkılan yerler yıkıldı.

Sağlam kalan yapılara bişi olmadı. Bu deprem öyle değil , Yer altındaki faaliyetleri 5- 10 yıl devam edecek yani geçmişteki Gediz depremleri karakterinde seyredecek.

Bundan sonra Batı Anadolu da Nerelerde deprem olur ? Bunun için depremleri oluşturan etken ve Buhar basınçlarına bakmak gerek, Nerede jeotermal gradyen yüksekse,Nerelerde kaplıca suları buhar çıkışı varsa orada olası yeni depremler olabilecektir.



Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 11.2 ° / 9.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 17.1 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 19.5 ° / 5.3 ° Güneşli