Bizim dereler tamam, Kirletme sırası komşuya geldi!...

Bizim dereler tamam, Kirletme sırası komşuya geldi!...

Bandırma İlçe hudutlarıyla örtüşen, Karacabey sınırımızdaki 15 köy çevre tehdidimiz altında





Bandırma`yı çevreleyen derelerin çevresel yaşamını noktalaması ardından tehdit komşu ilçe sınırlarına taştı.

Çevresel olumsuzluklar girdabında ülkenin lideri konumundaki Bandırma tarımsal yapılanma envanterindeni arttırdıkça çevresel olumsuzluklarını da daha geniş kitlelere yaymaya başladı.

Bandırma`yı Karacabey`e bağlayan karayolu takip edip ovada birleştiği kara dere vasıtası ile Karşunlu`dan denize kavuşan Boyalık çayırı kanal deresi yaşamsal mücadelesini tamamladı.

Kısa bir süreye kadar  Balık dahi tutulan Boyalık çayırı kanal deresinde bugün değil balık yaşamak yılan dahil hiçbir canlı yaşamıyor.

Bandırma`nın Dedeobası, Çakıl, Y.Ziraatli,  Emre köylerinden toplanıp Mahbubeler altından Karacabey ilçesi Çavuşköy ve Danışment köyü hudutlarını aşıp 15 dolayında köyün arazisini geçerek Yeniköy`den Marmara`nın mavi sularıyla buluşan Boyalık kanal deresi şimdi büyük bir hukuk mücadelesiyle geçmişteki temiz kimliğini arıyor.

Dere`nin başlangıç noktasını oluşturan Karacabey ilçesi Çavuş köyü ve Danışment köyleri kanal deresinde meydana gelen çevre kirliliği nedeniyle büyükbaş Hayvancılığı bitme noktasına geldi.

Az miktarda kalan küçükbaş hayvancılık ise can çekişiyor. Bölgede otlak yapan çobanlar yaşanan olumsuzluğun kaynağını komşu Bandırma köyleri hudutlarında kurulan irili ufaklı 36 Besi ve Hayvancılık kuruluşlarına bağlarken, İlçeler ve İller arası yaşanan bürokratik engellerden tarım ve hayvancılıklarının bitmek üzere olduğunu söylediler.

Boyalık cayırı Kanal deresi içerdiği kirlilik nedeni ile arazi sulamalarında dahi kullanılamıyor.

Kanal deresi Bandırma köylerinde faaliyet gösteren tarım ve hayvancılık kuruluşların olumsuzluğu nedeniyle zor günler yaşarken bu olumsuzluğun giderilmesi noktasında topluca eylem yapılması planlanıyor.



İşte komşu ilçe Karacabey ovasına akan Boyalık çayırı kanal  deresinin son hali, Etrafa yayılan koku ve su kirliliği suya yanan hayvanların dere yönüne dahi bakmamasına neden oldu.



Geçmişte etrafında kuzuların otlayıp tarlaların sulandığı Boyalık çayırı kanal deresi kirlilikten dolayı yaşamsal fonksiyonlarını tamamladı.




Eskiden çevrede tarım yapan köylülerin sulama ve mesire yeriydi.
Balıklar tutulup tavalar yapılıyordu. Şimdi kokudan etrafına gelinmiyor.




Kirleticiler belli, Ucun maliyetli kostik temizliği dereler aracılığı ile Karacabey`in bu bölgesinde toplanıyor.







Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli