Bölgemizde 1 milyon 200 bin ton buğday üretimi yapılacak

Bölgemizde 1 milyon 200 bin ton buğday üretimi yapılacak

Dönüm başına 340 kilo hasat elde edilmesi bekleniyor





Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Bandırma Şubesi, kendisine bağlı Çanakkale, Bursa, Balıkesir ve Yalova illerinde önümüzdeki hasat dönemine hazırlanıyor. Bölgede, 1 milyon 200 bin ton buğday üretimi gerçekleşiyor.

Bandırma ve yöresinde un ve yem fabrikalarının fazlalığına bağlı şekilde tüketimin de yoğun olduğuna dikkati çeken TMO yetkilileri, Şu anda bize bağlı illerdeki üretim faaliyetlerini yakından izliyoruz. Hasat dönemi başlar başlamaz, Bandırma Ticaret Borsası'nda ürün alımlarımıza geçeceğiz” dediler.

Bu yıl, alımlar sırasında çiftçi için randevulu sistem” uygulayarak, üreticinin zaman kaybetmemesini sağlayacaklarını, randevu almadan gelen çiftçinin ürünlerini de alacaklarını belirten TMO yetkilileri, şunları söylediler:

Tabii, çiftçimizin, her bankanın verdiği üretici kartına sahip olmaları gerekiyor. Bu yıl da, çiftçimizi mağdur etmeyeceğiz. Bize bağlı dört ildeki 386 bin hektar ekilmiş alanda üretilip, kurumuza getirilen tüm ürünleri alacağız. 100 bin tonluk depolarımız da bulunuyor. Gerekirse yeni depolar da kiralayabiliriz.”

Ilıman bir iklime sahip bulunan bölgelerindeki  ikinci kalite” sayılan buğday üretiminin, dönüm başına ortalama 340 kilogram civarında bulunduğuna dikkati çeken kurum yetkilileri,, ayrıca çeltik ve haşhaş alımı da yaptıklarını vurgularken, Bölgemizde çeltik alımında Edirne birinci, Bandırma ise ikinci sırada yer alıyor. Bandırma, son yıllarda çeltik alımında Samsun'u geride bırakarak, ikinci sıraya yükseldi.
Ama Gönen Baldosu olarak birinci sıradayız” diye konuştular.


Yetkililer, mısır alımı da yapmalarına karşın bu ürünün, Biga ve Manyas'ta daha çok silaj olarak kullanılması nedeniyle alımın az gerçekleştiğini sözlerine eklediler.






Anahtar Kelimeler: 0
  • Pazartesi 19.5 ° / 5.3 ° Güneşli
  • Salı 24.2 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Çarşamba 26.5 ° / 11.4 ° false