BTB’nun işlem hacmi arttı

BTB’nun işlem hacmi arttı

Bandırma Ticaret Borsası Başkanı Halit Sezgin: “2020 yılında bölgemizdekibuğday üretimi Türkiye ortalamasının üstünde”

Bandırma Ticaret Borsası(BTB) Yönetim Kurulu Başkanı Halit Sezgin, 2020 yılını değerlendirdi.

2020’nin, pandemi nedeniyle tüm dünya ve ülkemiz için zor bir yıl olarak geçtiğine işaret eden Sezgin, şu değerlendirmede bulundu:

“2021 yılının, tüm dünya ve ülkemiz için öncelikle sağlık, huzur ve barış getirmesini diliyorum. Pandemi dönemi, tarımın stratejik önemini bir kez daha ortaya koydu. Borsa olarak geçtiğimiz yılda da, çiftçilerimiz ve üyelerimiz için dik duruşumuzu sürdürdük. Çünkü Borsa olarak öncelikli hedefimiz, çiftçi ve üyelerimizin kazanmasıdır. Bu hedefimize ulaşırsak, Borsamızın da başarılı olacağını düşünüyoruz.”

İŞLEM HACMİMİZ ARTTI

Borsa açısından 2020’nin olumlu geçtiğine dikkati çeken Sezgin, şunları söyledi:

“Artık tüm dünyada kaliteli gıdaya çok zorlaştı. 2020 yılında, Bandırma ve yöresi için gıda üretimi olumlu geçti. Borsamızın 2019 yılında 6 milyar lira olan işlem hacmi, 2020 yılında, yaklaşık yüzde 50 artışla 8 milyar 600 milyon liraya ulaştı. Ülkemizde yıllık toplam buğday üretimimiz 20 milyon tondur. Bu, dönüm başına 300 kilogram anlamına gelir. Bandırma ve yöresinde, geçen yıl ortalama buğday üretimi dönüm başına 600 kilogram olmuştur ki, bu üretim, Türkiye ortalamasının iki kat üstündedir. Topraklarımız çok elverişli. Çiftçilerimiz biraz daha dikkat ederse bu üretimi arttırmamız da mümkündür.”

SULU TARIM ÇOK ÖNEMLİ

Sulu tarımın üretimdeki önemine dikkati çeken Sezgin, “Bölgemizde halen faaliyete geçmeyen göletler var. Bunların devreye girmesi çiftçimize büyük katkı sağlar. Böylece alternatif ürünlere de yönelme imkanı doğar. Hatta iklim ve topraklarımız elverişli olduğundan meyvecilik bile yapılabilir. Bu arada yıllardır bölgemizde aşılı ceviz fidanı üretiminde de büyük başarı sağlandı. Halen ülkemizin aşılı ceviz fidanı ihtiyacının yüzde 80’i bölgemizden sağlandığı gibi ihracat da yapılıyor” dedi.

AYÇİÇEĞİ FİYATLARI ÇOK ARTTI

Son günlerde ayçiçeği fiyatlarının çok arttığına işaret eden Sezgin, “Ülkemizdeki yağlı tohumlar üretimi, tüketimimize yetmiyor. Buna paralel olarak da fiyat artışı tüketiciyi mağdur ediyor” diye konuştu.

Sezgin, Borsalarının elektronik satış salonunun aynı zamanda bir eğitim salonu gibi çalıştığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

“Borsamız, yıllardır düzenlediği panel, konferans ve toplantılarla çiftçilerimiz ve üreticilerimizi modern tarım teknikleri konusunda bilinçlendiriyoruz. Bu arada satış salonumuz da bir eğitim salonu gibi işlev görüyor. Ülkemizdeki tüm borsaların satış salonları da aktif olması gerekir.”

Sezgin, Bandırma Ticaret Borsası’nın bugünlere gelmesinde gelmiş-geçmiş tüm yöneticilerinin büyük payı olduğunu belirterek, “Borsamızın bu kültürü, yılların birikimidir” diye konuştu.    ÖNDER BALIKÇI



Anahtar Kelimeler: işlem hacmi arttı
  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu