Bu sene ucuz balık yok!

Bu sene ucuz balık yok!

Önümüzdeki dört yılı kapsayacak olan Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ” Resmî Gazete'de yayımlandı. Tebliğ, çevrecileri memnun ederken balıkçılar isyan etti.




Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın balıkçılıkla ilgili merakla beklenen 3 no.lu tebliği Resmî Gazete'de yayımlandı. Tebliğ, sivil toplum kuruluşlarını memnun ederken, balıkçılar açıklanan kararların balıkçılığı yok edeceğini savunuyor.

Vatandaş kilosu 5 lira olan balıkları 50 liraya bile alamayacak hale gelecek, çünkü bu kararlarla hiçbir tekne denize açılmayacak.

Tebliğde neler var

eylülde yürürlüğe girecek tebliğ ile üç bölgede gırgırla avlanmaya sınırlama getiriliyor. İzmit Körfezi, Adalar civarı ve Büyükçekmece Koyu'nda bazı alanlar gırgır avcılığına kapatılıyor. Marmara Denizi'nde kaçak trol avcılığının engellenmesi için, Manyat” ve Algarna” ile gece yapılan avcılık da yasaklanıyor.

Gırgır balıkçıları ile geleneksel kıyı balıkçıları arasında anlaşmazlıklara neden olan gırgır avcılığında 18 metre olan derinlik mesafe uygulaması, tebliğ ile 24 metreye yükseltiliyor. Uygulamayla AB ülkelerinde 50 metre olan avlanma derinliğine kademeli olarak ulaşılması öngörülüyor.

Balık boyları uzatıldı

Yeni tebliğ bazı balıkların asgari avlanabilir boy uzunlukları ile avlanma zamanlarına da değişiklik getiriyor. Buna göre avlanma boy uzunluğu;

» Kalkan için 40 cm'den 45 cm'ye,

» Levrek için 18 cm'den 25 cm'ye,

» Sinarit için 20 cm'den 35 cm'ye yükseltiliyor.

Balıkların üreme zamanlarının dikkate alındığı yeni düzenleme ile bazı türlerde yasak dönemler değişiyor. Kalkan balığında 1 mayıs-30 haziran arası olan yasak dönem 15 nisan-15 haziran, dil balığında 15 şubat-15 mart olan yasak dönem; 1 ocak-1 şubat olarak belirleniyor.






Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli