Bulgaristan`da seçimlerinde soydaşın dediği oldu

Bulgaristan`da seçimlerinde soydaşın dediği oldu

Bulgaristan`da aynı günde yapılan cumhurbaşkanlığı ve yerel seçim ile ilgili oy kullanma süreci sona erdi.
Sandıkların saat 19.00`da kapatılması beklenirken Merkez Seçim Komisyonu (ZİK) oy verme süreci saat 20.00`ye dek uzattı. Bulgaristan İçişleri Bakanlığı, seçim süreci ile ilgili gelen çok sayıda itirazlara rağmen güvenliğini 15 bin polisin sağladığı seçim gününün sorunsuz geçtiğini bildirdi. 
Seçim ile ilgili ilk ara sonuçların saat 21.00`dan sonra açıklanması bekleniyor. 
Kamuoyu araştırma şirketlerinin açıkladığı ilk gayri resmi sonuçlara göre genel katılım oranı yüzde 43 civarında oldu. 
Cumhurbaşkanı ve cumhurbaşkanı yardımcılığı için 18 ayrı ikilinin katıldığı seçim için ilk tahmini sonuçlar açıklandı. İktidardaki GERB partisi adayı Rosen Plevneliev verilen oyların yüzde 40,1`ini alırken, anamuhalefet Bulgaristan Sosyalist Partisi`nin (BSP) adayı İvaylo Kalfin oyların yüzde 26,8`ini aldı. Bu sonuçlara göre Plevneliev ve Kalfin seçimin 30 Ekim`de yapılacak ikinci turunda yeniden karşılaşacaklar. 
Cumhurbaşkanlığı seçiminde bağımsız aday olarak katılan eski Avrupa Komisyonu Komiseri Meglena Kuneva`ya verilen oyların oranı yüzde 14`te kaldı. Irkçı ve aşırı milliyetçi ATAKA partisinin adayı Volen Siderov ise yüzde 4 gibi düşük bir oy desteği aldı. 
Rosen Plevneliev ikinci turda daha yüksek başarı beklediğini belirtirken, muhalifi İvaylo Kalfin ikinci turda üyeleri çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (DPS?HÖH) dahil, tüm muhalefet güçleri ile destek için görüşme yapacağını bildirdi. 
Kalfin`i aday gösteren anamuhalefet Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) Genel Başkanı Sergey Stanişev, seçimin kötü organize edildiği, korku ve yolsuzluklar ortamında geçtiğini söyledi. 

-HÖH adayı Hasan Azis ikinci tura kaldı- 

Cumhurbaşkanlığı seçimiyle aynı gün yapılan yerel seçime katılımın Türklerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerde daha yüksek olduğu dikkati çekti. "Küçük İstanbul" olarak bilinen Bulgaristan`ın güneydoğusundaki Kırcaali kentinde belediye başkanının seçimin ikinci turunda belirleneceği açıklandı. 
Görevine üçüncü kez aday olan şimdiki belediye başkanı Hasan Azis verilen oyların yüzde 47`sini aldı. Azis, ilk turda oyların yüzde 27,5`ini alan iktidardaki GERB partisi adayı İvan İliev ile ikinci turda tekrar karşılaşacak. Kamuoyu araştırma yetkilileri, yerel seçime katılım için yasada belirlenen 4 aylık mecburi ikamet mecburiyeti nedeniyle Hasan Azis için Türkiye`den gelebilecek göçmen oyların azaldığını kaydettiler. 
Başkent Sofya`da verilen oyların yüzde 51,1`ini alan iktidar partisi GERB`in adayı Belediye başkanı Yordanka Fandıkova`nın ilk turda seçildiği öğrenildi. 

-Başbakan Borisov- 

Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, ülkede bugün yapılan cumhurbaşkanlığı ve yerel seçimin oy kullanma sürecinin sonlandırılmasını beklemeden, "Cumhurbaşkanı adayımız (Rosen Plevneliev) kesinlikle önde gidiyor" dedi. Bu açıklama siyasi tartışmalara neden oldu. 
Borisov`un siyasi muhalifleri, kendisinin seçim yasasını ihlal ettiğini öne sürdüler. 
Borisov, medyaya yaptığı açıklamada Plevneliev`in daha ilk turda başarısını kanıtladığını öne sürerek, "Bugünden itibaren iktidardaki GERB partisinin iki misli daha büyük bir sorumluluk yükü aldığını" söyledi. 
Borisov, seçime yüksek katılım nedeniyle memnun olduğunu da sözlerine ekledi. 
Siyasi gözlemciler Borisov`un sandıklar kapanmadan yaptığı "aceleci" açıklama ve ZİK`in seçim süresini genel uzatma kararının GERB dışındaki siyasi güçlerin itiraz etmesine neden olabileceğini dile getirdi.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 21.6 ° / 7.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 11.2 ° / 9.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 17.1 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı