Burhaniye Kent Arşivini oluşturdu

Burhaniye Kent Arşivini oluşturdu

Burhaniye belediyesi Burhaniye Kent Arşivini” oluşturması için Gazeteci yazar Uğur Baykent görevlendirildi.




Burhaniye
Belediyesi Burhaniye Kentin Arşivini” oluşturulurken bu iş için Burhaniyeli Gazeteci yazar Uğur Baykent görevlendirildi.

Burhaniye Belediye Başkanı Başkanı Fikret Akova, Kent arşivi, bir kentin hafızasıdır” dedi.


Burhaniye Belediyesi, ilçenin yaşlılarından, eski fotoğraflarından ve Burhaniye'nin ilk yayınlanmış gazetelerindeki haberlerden yola çıkan Burhaniye Belediyesi, kent arşivi oluşturmak için çalışmalarına hız verdi.


BURHANİYE KENTİN ARŞİVİ” TARİHE IŞIK TUTACAK

Burhaniye Belediyesi tarafından oluşturulmaya başlanan kent arşivi ilçenin geçmişine ışık tutacak. Eski fotoğraflar, gazeteler ve kitaplar tarihe tanıklık eden bu belgeler tozlu raflardan kurtarılıyor. Bir bir toplanan bu tarihe ışık tutacak olan belgeler kent arşivinde yerini alıyor.

Burhaniye Belediyesi tarafından oluşturulmasına başlanan kent arşivi ile ilçenin tarihinin gün yüzüne çıkarmayı hedefleniyor.

Burhaniye kent arşivi gelecek kuşaklara da rehberlik edecek. İlçede yaşayan vatandaşların da destek verdiği kent arşivindeki belgelerin ve dokümanların sayısı her geçen gün artıyor.

Kent Arşivi'nin geçmişe ışık tutacağını ve yeni nesillerin araştırmalarında önemli bir yer tutacağına inandığını belirten Burhaniye Belediye Başkanı Fikret Akova, Kent arşivi bir kentin hafızasıdır tabi bu bir başlangıç.

Burhaniye, müthiş tarihi zenginliği olan bir kenttir. Bu anlamda da bu kentin geçmişini ortaya koymak adına böyle eldeki var olan belgeler, fotoğraflar ve resmi yazışmalar, gazeteler hepsini derleyip toparlayıp bunları bir araya getirerek belli bir düzenle sergilemek ve bizden sonraki kuşaklara aktarmak amacıyla bu çalışmaları başlattık” dedi.



BURHANİYE'DE GAZETECİLİK 1950- 1951 YILLARINDA BAŞLAMIŞ

Burhaniye Kent Arşivini oluşturmaya öncelikle gazetelerden başladık. Yaptığımız araştırmalarda Burhaniye'de 1950- 1951 yıllarında başlamış gazetecilik. Bir de o günden başladık. Aileler ellerindeki gazeteleri bize verdi. Biz de belediye olarak onları ciltlettik ve burada sergiliyoruz” diyen Fikret Akova, Aileler yine ellerindeki fotoğrafları biçe veriyorlar, biz de bunları taratıp tab ettirdikten sonra orijinallerini tekrar sahiplerine iade ediyoruz. Daha sonra adım adım gerçek anlamda seçilenlerin, buraya atanmış kaymakamların, belediye meclis üyelerinin, İl Genel Meclis üyelerinin ve muhtarların fotoğraflarını derleyeceğiz. Buraya hizmet etmiş hastane başhekimleri gibi hizmet etmiş kim varsa burada bir anlamda kategorize ederek sergileyeceğiz ki yarınlarda bizden sonra gelen kuşaklarda Burhaniye kentinin hafızasını ve Burhaniye kentinin gücünü hissetsinler görsünler ve onlar bizden daha iyisini, daha güzelini yapma konusunda bir çabaya girsinler” dedi.

Başkan Akova, şu anki kent arşivinin yerinin bir başlangıç noktası olduğunu ve kentin arşivini daha büyük bir binaya taşıyacaklarını söyledi.



BURHANİYE BASIN TARİHİNİ GAZETECİ BAYKENT HAZIRLIYOR

Burhaniye Kent arşivinin dokümanlarını çıkaran ve ilçedeki basın tarihini kaleme alma çalışmalarını sürdüren Gazeteci yazar Uğur Baykent, Burhaniye Belediyesi Kent Arşivi 2012 yılı Aralık ayı meclis toplantısında alınan bir karar ile hayata geçirilmeye başlandı. Bu çok önemli bir adım Burhaniye'nin geleceği adına. Çünkü burada Burhaniye ile ilgili bilgi, belge, veri hepsi toplanıp derlenecek. Bu kent arşivi araştırmacıların, öğrencilerin Burhaniye ile ilgili yazacakları tezler, kitaplar ve benzeri bütün yazılı eserleri için önemli bir kaynak olacak burası. O anlamda da çok anlamlı bir gelişme kent arşivinin kurulması. Bunu ben çok yararlı bir girişim diye nitelendiriyorum” dedi.





Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli