Büyük Şehir koordinatları anlatıldı.

Büyük Şehir koordinatları anlatıldı.

Yerel Yönetimler Yasası tartışıldı. Prof. Dr. Çukurçayır:”Türkiye'de kentsiz kentleşme var”




Haber Önder BALIKÇI

Bandırma Belediyesi ile Bandırma Kent Konseyi tarafından, Bandırma Konuşuyor” ismi altında ortaklaşa düzenlenen Belediyeler ve İl Özel İdareleri açısından Yerel Yönetimler Reformu'nun Bandırma ve beldelerine etkileri” konulu panel büyük ilgi gördü.
Barış Manço Kültür Merkezi salonunda gerçekleşen panelin açış konuşmalarını Kent Konseyi Başkanı Dr. Selim Panç ve Belediye Başkanı Sedat Pekel yaptı.

Bandırma ve yöresindeki beldelerin belediye başkanlarının da izlediği panelde Selçuk Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Âkif Çukurçayır, Bandırma İİBF Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan Orhan, Erdek Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi ve Balıkesir Üniversitesi Yerel Yönetim Reformu Projesi Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Sedat Azaklı ve Bandırma İİBF Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Musa Gök, düşüncelerini açıkladı.

Prof. Dr. Mehmet Âkif Çukurçayır, yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, dünyadaki değişim ve gelişmeleri iyi izleyememesi nedeniyle politika ve sosyal yaşamda başarılı olamadığını öne sürerken, şu değerlendirmede bulundu:

Türkiye'de kentler de kötü yönetiliyor.
Tarih ve doğayla barışık olmamamız nedeniyle kimlik sorunu yaşayan kentlerimizde yaşayan insanlar da depresyona giriyor.
Türkiye'de kentsiz kentleşme var.
Hükümet, her yıl nüfusuna 350 bin kişi katılan İstanbul'a, ‘Çılgın Proje' ismi altında kanal yapmayı düşüneceği yerde, Anadolu'ya yapacağı Çılgın Projelerle Anadolu'daki kentleri ayağa kaldırmayı düşünmeli.
Çünkü, zaten İstanbul'da yaşamak, çılgınlığa eşdeğer bir duruma geldi.”


Çukurçayır, hükümetin, il sınırlarını genişleterek, 11 belediyeyi, Büyükşehir Belediyesi durumuna getirme düşüncesini yanlış bulduğunu vurgularken, Bu uygulama, beraberinde eyâlet yönetimini getirir” diye konuştu.

Panelde söz alan Belediye Başkanı Sedat Pekel, Bandırma'nın, başta ekonomik göstergeler olmak üzere her alanda gelişmesiyle il olmayı çoktan hak ettiğini vurgularken, 14.229 kilometrelik il sınırları bulunan Balıkesir'in, artık Bandırma'nın sorunlarını çözmesine olanak yok.
Bandırma'nın il olması konusunu, başta TBMM olmak üzere her platformda gündeme getireceğiz” dedi.


Edincik Belediye Başkanı Mehmet Yağcı, beldelerinin il olmak istediğinin altını çizerken, Ancak biz, il olmasını çok istediğimiz Bandırma'nın bir ilçesi durumuna dönüşmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

Ticaret Odası Başkanı Osman Kocaman ise ekonomik kriterler açısından ülkemizdeki 53 ilden ileri durumda bulunan Bandırma'nın il olmayı elbette ki hak ettiğini vurgularken, Biz de, Oda olarak yıllardır bu konuda çaba harcadık.
Ancak artık buna takılıp kalarak, il olmayı beklemek yerine Bandırma'yı geliştirmeye, istihdamı arttırmaya ve ilçemizdeki insanlara huzurlu bir yaşam sağlamaya öncelik vermeye çalışmanın daha doğru olduğuna inanıyorum” dedi.


Panelin sonunda, konuşmacılara plâketleri verildi.



Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 21.6 ° / 7.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı