Büyükşehir´de konuştu.

Büyükşehir´de konuştu.

"Şeker Pancarı ve Şeker fabrikaları, Balıkesir´inde en önemli sorunudur."

Balıkesir Büyük Şehir Belediyesi Meclis Üyesi Çevre ve Sağlık Komisyonu Üyesi Dr. Selim Panç´ın Ulusal gündemde bulunan Şeker pancarı ve Şeker Fabrikalarını içeren konuşması ile konuyu Büyükşehir meclisine taşıdı.

Dr. Panç; "Balıkesir, Türkiye´nin en önemli tarım ve hayvancılık merkezlerindendir. Susurluk şeker fabrikasını da içinde bulundurur. Bu anlamda özelleştirilmesi gündemde olan 14 şeker fabrikası ülkemizi olduğu gibi Balıkesir´i de yakından ilgilendirmektedir.
Şeker Pancarı Türkiye için stratejik bir üründür. Şeker pancarı sadece sanayi hammaddesi değil aynı zamanda besi hayvancılığı için küspe, yaprak ve yem fabrikaları içinde önemli bir hammaddedir.
Şeker Pancarı tarım ve sanayisinde yaklaşık 10 milyonuna yakın insan geçimini sağlamaktadır ki bunun 2 milyonu da şeker pancarı üretici ailesidir. Ülke ekonomisine toplam 17,4 milyar TL katkı sağlamaktadır. Kamu şeker fabrikalarında halen 8065 kişi çalışmaktadır.
Geçmiş yıllarda özelleştirilen et balık kurumu (EBK), süt endüstriei kurumu (SEK), TEKEL ve yem sanayi işletmelerinin özelleştirilmesinden sonra verilen üretim garantilerine rağmen işletmelerin kapandığı ortadadır. Benzer durumlar özelleştirilmek istenen şeker fabrikaları içinde yaşanacaktır. Biz buna kesinlikle karşıyız.Biz hiçbir şeker fabrikasının satılmasını istemiyoruz.
Bir dönem özelleştirilmesi gündemde olan ve üretimi durdurulan Susurluk şeker fabrikası gereken yatırımlar yapılarak üretime başladı. Pancar üreticisi çiftçilerimiz kazandı, çalışanlar kazandı.Susurluk ve Türkiye kazandı. Biz Susurluk Şeker Fabrikasına yatırımların devam etmesini , dahada büyütülmesini ve diğer fabrikalar için örnek alınmasının talep ediyoruz
Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi zaman içinde kapanmalarına yol açacak ve bu durum nişasta bazlı şeker üretimi ve tüketimini daha çok arttıracaktır Pancar şekeri glikoz içeriyor. Ülkemizde mısır şurubu olarak bilinen nişasta bazlı şekerler ise yüksek oranda fruktoz içeriyor. Nişasta bazlı şekerlerin içerdiği yüksek fruktoz miktarı nedeniyle kilo alımını kolaylaştırdığını,şeker hastalığı , obezite ve birçok hastalığa neden olduğunu dile getiren çok sayıda bilimsel araştırma vardır. Nişasta bazlı şeker kullanımındaki artışının obezite ve diyabet sorununu daha çok büyüteceği kesindir.
Bundan dolayı Şeker Fabrikalarının özelleştirilmesi ekonomik ve sosyal sorunların yanında , toplum sağlığı ve gelecek nesillerin sağlığının korunması meselesidir.
Yüzde yüz yerli ve Milli olan şeker fabrikalarının özelleştirilmesinden vazgeçilmelidir."dedi.



Anahtar Kelimeler: Büyükşehir konuştu
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli