Çağlar’dan Erdek Ticaret Odası’na övgü

Çağlar’dan Erdek Ticaret Odası’na övgü

Çağlar, Avşa’nın “Ada Karası” üzümü ve “Avşa Şarabı”na “coğrafi işaret” alma girişimlerini olumlu karşıladığını belirtti.

Avşa Belediyesi’nin eski, başarılı Belediye Başkanı Cevdet Çağlar, Erdek Ticaret Odası’nın, Avşa’nın “Ada Karası” üzümü ve “Avşa Şarabı”na “coğrafi işaret” alma girişimlerini olumlu karşıladığını belirtti. Bu girişimler için Mimar F. Özlem Sarı’nın başkanlığındaki Erdek Ticaret Odası’nı kutlayan Çağlar, şu değerlendirmede bulundu:

“Bir dönemler Avşa’nın en önemli gelir kaynakları içinde üzümcülük ve bağcılık geliyordu. Ancak daha sonra üzümcülüğün eski değerini kaybetmesi ve adadaki turizmin öneminin artması üzerine 1975-1980’li yıllarda bağlar satılmaya başladı. Adada halen 4 şarap fabrikası var. Yani şarapçılık, ada için hâlâ önemini koruyor. Adanın üzüm ve şarapçılığının ülke düzeyinde tanınması, ada topraklarının, üzüm yetiştiriciliğine, bağcılığa çok elverişli olmasından kaynaklanıyor. Bu gerçeğin ışığında, Erdek Ticaret Odası’nın, ayrı ayrı olmak üzere Avşa’nın ‘Ada Karası’ üzümü ve ‘Avşa Şarabı’na ‘coğrafi işaret’ alma girişimlerini önemsiyor ve Odamızı kutluyorum.”

Avşa’nın eski belediye başkanlarından Cevdet Çağlar, Avşa’nın halen kullandığı “Deniz suyundan içme ve kullanma suyu elde etme” projesiyle tanınıyor.

Çağlar, adaya bu projeyi nasıl kazandırdığını ise şöyle anlattı:

“2002 veya 2003 yılıydı. O dönemde Avşa belediye başkanı değildim. İstanbul’da, özel bir şirkette başka bir görevim vardı. Bir gezi sırasında Kuveyt’e gitmiştim. Orada, denizden içme suyu elde edildiğini görerek, hayran kaldım. 2004 yılında Avşa Belediye Başkanı seçilince, bu projeyi adaya kazandırmak için girişimlerimizi başlattım. Bu konuda araştırma yapıp rapor hazırlaması için belediyemizin çevre mühendisini yurt dışına gönderdim. Daha sonra adada bu projeyi uygulamak için İller Bankası’na başvurdum. Önce ‘biz yapamayız’ diyerek karşı çıktılarsa da sonradan ikna oldular. Böylece bu alanda halen Türkiye’nin tek projesi olan ‘deniz suyundan içme ve kullanma suyu sağlama’ projesini Avşa’ya kazandırdık.”

Çağlar, projeye dönemin Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın desteğini de unutamadığını altını çizerek şunları aktardı:

“Projeye destek için sayın Unakıtan’ın makamına giderek, kendisine bilgi verip destek istedim. Kemal Bey, projeden çok etkilenerek, ‘Başkan, diğer birçok belediye başkanı bana, memurlarına, işçilerine para desteği almak için geliyor. Sen ise ada halkı, adada yaşayanlar için yatırım desteği istiyorsun. Sene destek vereceğim’ diyerek, sözünü tuttu. Böylece adamıza bu projeyi, şebeke dahil olmak üzere yüzde 75 devlet desteği, yüzde 25 ise belediyenin katkısıyla kazandırdık. Bu proje kapsamında, o günlerde 160 kilometrelik şebekemiz, biri 3 bin ton, diğeri ise 500 tonluk iki depomuz vardı. Bugün Marmara Belediyesi ise projeye bir ünite daha ekleyerek sürdürüyor.”

Cevdet Çağlar, Avşa Adası’na kazandırdığı bu projeyle önemli bir ödülün de sahibi olmuştu.

Marmara Boğazlar Birliği, Çağlar’a, çok sayıda belediye arasında birincilik plâketi vermişti.

CEVDET ÇAĞLAR KİMDİR

Çağlar, önceki dönemlerde “köy” statüsünde bulunan Avşa’daki muhtarlık görevinin ardından, 1992 yılında, Avşa’nın belediye olmasını sağlayarak kurucu başkanlığını yaptı.

1994-1999 yılları arasında Avşa Belediye Başkanlığı görevinde bulunan Cevdet Çağlar, daha sonra başkanlık görevine ara vererek, İstanbul’daki bir özel kuruluşta çalıştı.

2004-2014 yılları arasında, 10 yıl süreyle yeniden Avşa Belediye Başkanlığı görevini yürüten Çağlar, daha sonraki seçimde aday olmadı.

Görevi sırasında adada birçok tanıtım festivalleri düzenleyen, adanın ağaçlandırılması ve yeşillendirilmesine büyük katkılar sağlayan ve “her eve bir çam ağacı” sloganıyla hareket eden Çağlar, adaya ayrıca her alanda büyük katkılar sağladı.

Atatürkçü kişiliğiyle tanınan Çağlar, belediye başkanlığı döneminde, makam odasına, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün fotoğrafının dışında hiç kimsenin fotoğrafını asmaması ile de tanınıyordu.    ÖNDER BALIKÇI



Ali Rıza Pehlivanlı
9.07.2022 11:38:56
Ellerine sağlık Cevdet Bey,Avşalılar maalef bu yapılanların acaba farkına varabildilermi?

Anahtar Kelimeler: Çağlar’ Erdek Ticaret Odası’
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı