Çapar, "Birlik ve beraberliğe ihtiyacımız var."

Çapar,

Şoförler Odası Başkanı Çapar: “Pandemi, Bandırma’daki taşıma sektörünü yüzde 70 geriletti”

Bandırma Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Osman Çapar, “Pandemi nedeniyle Bandırma’daki taşıma sektörü yüzde 70’lerde geriledi” dedi.

Sektör olarak zararına çalıştıklarına dikkati çeken Çapar, şu değerlendirmede bulundu:

“Odamızın bin dolayında üyesi var. Bu üyelerimizin 3 bine yakın aracı bulunuyor. Kamyoncularımız, pandemiden biraz daha az etkilendi. Çünkü onlar, şehirlerarası çalışmalarını sürdürdü. Taksicilerimizin işleri biraz artış gösterse de tabii ki yetersiz kaldı. Onlar için gece işleri oldukça düştü. Taksicilerimizin de işlerinin yüzde 30 etkilendiği söylenebilir. Bandırma’da 450 servis aracı var. Pandemi ortamında servisçilerimizin işlerinin yüzde 50-60 azaldığını söyleyebilirim. Fabrika ve kuruluşlara personel taşıyan servisçilerin çalışmaları genelde sürerken, okulların kapalı olması nedeniyle öğrenci servisleri hiç çalışamadı.”

Devletin, denizyolları taşımacılığına olduğu gibi karayolu taşımacılığına da mutlaka destek vermesi gerektiğine işaret eden Çapar, “Son aylarda çiftçilerimize de ucuz mazot veriliyor. Bizler de kamusal hizmet veriyoruz. Aynı desteğin bize de verilmesini bekliyoruz. Halen ulaşım-taşıma sektöründe uygulanan yüzde 18’lik KDV çok yüksek. Bu oranın yüzde 1 olarak uygulanması sektöre büyük rahatlık getirir” dedi.

11 aydır sektöre büyük darbe vuran pandeminin, sektörde yer alan şoför esnafının geleceğinden ne götürdüğünün zamanla daha açık bir şekilde ortaya çıkacağına dikkati çeken Çapar, “Dileriz bu pandemiden bir an önce kurtulur ve biraz olsun rahat nefes alırız” diye konuştu.

Bandırma’da, 142 taksi durağında çalışan 248 ticari taksi sayısının 158 binlik Bandırma’nın nüfusuna göre çok yüksek olduğunu vurgulayan Çapar, “300 bin nüfusa sahip Balıkesir’de bile sadece 225 ticari taksi var. Bandırma’nın bu nüfusu göz önüne alındığında buradaki ticari taksi sayısı çok fazladır” dedi.

Bandırma’nın kent içi trafik sorununun, kent merkezinde, günün belirli saatlerinde yaşandığının altını çizen Oda Başkanı Osman Çapar, şunları söyledi:

“Bu konu, aslında Bandırma Belediyesi’nin görevi olmamasına karşın Belediye Başkanımız Tolga Tosun’un başkanlığında toplantılar düzenlendi. Başkana teşekkür ediyorum. Bu arada, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nin de ulaşımla ilgili bir bölümü, bu konularda çalışmalar yaptı. Ancak şu gerçeği dile getirmek de yanlış olmaz. Bandırma gibi önemli kurum ve kuruluşların merkezde yer aldığı kentin merkezinde, belirli saat dilimlerinde bu sıkışıklığın olması doğaldır ve bunu gidermek çok zor.”

Vatandaşların sık sık şoförleri suçladıklarına işaret eden Bandırma Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Osman Çapar, şöyle konuştu:

“Biz, araç-gereç açısından yaklaşık 550-560 milyon liralık bir sermaye büyüklüğüne sahibiz. Aileleriyle birlikte 12 bin kişilere ulaşan çok büyük bir camiayız. Vatandaşlarımıza en iyi hizmeti sunmak için çaba harcıyoruz. Bu arada Damperli Taşıyıcılar Kooperatifi ve Bandırma Ulaşım A.Ş. de büyük bir özveriyle hizmet vermeye çalışıyor. Bandırma için önümüzdeki 10 yıl toplu taşıma sorunu gözükmüyor. Ama üzüldüğümüz bir konu şu: Herkes, her fırsatta şoförleri, bir bahane bularak suçluyor, şikayet ediyor. Onların, çok yoğun bir çalışma temposu içinde olduğu da hiç göz önüne alınmıyor. Elbette ki onlar da vatandaşlara saygılı davranmalı ama aynı zamanda onlara da vatandaşlar saygı göstermeli. Kimse şoförleri ezmeye çalışmamalı.”

Oda olarak çok büyük bir aile olduklarının altını çizen Çapar, “Hepimiz şoförüz. Topluma kamu hizmeti veriyoruz. Aynı ekmeği paylaşıyoruz. Tüm üyelerimize birlik ve beraberlik çağrımız var. Sorunlarımızı ancak bir bütün olursak çözebiliriz” dedi.

Üç yıldan beri başkan olarak görev yaptığı süre içinde Odalarının çevreciliğede büyük önem verdiğini belirten Çapar, şunları söyledi:

“Çevre korumacılığını çok önemsiyoruz. Önümüzdeki dönemde kurulacak moloz döküm sahaları için nakliye durakları oluşturacağız. Moloz döküm sahası olarak Edincik’te bir yer olacağını öğrendik.”

Balıkesir’de son olarak gerçekleşen, kendisinin de hazır bulunduğu Ulaştırma Koordinasyon Meclisi(UKOME) toplantısında, araç plaka devrinde çok önemli bir karar çıktığını belirten Osman Çapar, şu bilgiyi verdi:

“Bugüne kadar ticari araç plaka devri yapılması için şoförlerin, o ilçede en az bir yıl oturmaları gerekiyordu. Bu süre iller arası geçişlerde ise 5 yıldı. UKOME’nin son toplantısında ilçelerde bir yıl oturma koşulu kalktı. Yani artık ilçelerde ticari araç devri istenildiğinde gerçekleşebilecek. Yaklaşık 2-3 yıldır bu konuda girişimlerimiz vardı. Şimdi bunu gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz.” ÖNDER BALIKÇI



  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli