Çeltik KDV sindeki tutarsızlığı sordu

Çeltik KDV sindeki tutarsızlığı sordu

Milletvekili Namık Havutça, pirincin hammaddesi çeltikte değişik KDV oranları uygulanmasını Başbakan'a sordu.

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, pirincin hammaddesi çeltikte değişik KDV oranları uygulanmasını Başbakan’a sordu.

 

CHP’li Havutça soru önergesinde, Türkiye’nin çeltik üretiminin arttığına pirinç tüketiminin ise düştüğüne, pirincin hammaddesi olan çeltikte KDV oranının % 1 ve mamul olarak satılan pirinçte ise % 8 olarak uygulandığına, çeltik işlenmesinden çıkan yan ürünlerle çeltik kabuğuna %18 ve çeltik kepeğine de % 8 KDV uygulandığına dikkat çekti.

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a “Çeltik üreticilerinin de talebi olan pirinçteki % 8’lik KDV oranını % 1’e düşürecek misiniz?” diye soran Havutça, beyaz et sektöründe yaşananları anımsattı. Havutça, önergesinde “Bilindiği gibi beyaz et sektöründe Hükümetinizin KDV oranlarındaki uygulamalar nedeniyle iflaslar yaşanmış, ortaya çıkan kriz nedeniyle işsizler ordusuna yeni işsizler eklenmiştir. Aynı şekilde, çeltik üreticilerimizin emeği ve alın teri ile elde ettiği çeltikte değişik KDV oranları uygulanması,  nohut, bulgur, fasulye gibi ürünlerde %  8`den %  1`e inen KDV oranlarının pirinçte uygulanmıyor olması, kayıt dışılığı artırmakta, üretici ve tüketiciyi de mağdur etmektedir.” dedi.

 

Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü ve Toprak Mahsulleri Ofisi verilerine dikkat çeken Balıkesir Milletvekili Havutça,  Türkiye 1984 yılından beri çeltik ve pirinç ithalatçısı ülke olduğunu, üretim arzı karşılamadığı gibi pirinçte dışa bağımlılık yaşandığını vurguladı. Havutça, Türkiye’de girdi maliyetleri çok yüksek olmasına rağmen çeltik üreticisi adeta yoktan var ederek ülkenin pirinç ihtiyacını karşılamaya çalıştığını dile getirerek, Başbakan’a “Türkiye’nin pirinç ithalatına bağımlı bir ülke olmasını önleyecek hangi politikaları uygulamaya koymaya hazırlanıyorsunuz? Üreticinin, mazot, tohum, sulama, ilaç, gübre ve elektrik gibi girdi maliyetlerinin azaltılması için hangi çalışmaları yaptınız? Girdi maliyetlerini düşürebilecek misiniz?” sorularını yöneltti.



  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı