Çerkezler büyük buluşmaya hazırlanıyor

Çerkezler büyük buluşmaya hazırlanıyor

Balıkesir Orhanlı Mahallesi´nde düzenlenen Uluslararası Kafkas Festivaline katılacak.

80 yıllık tarihi boyunca tüm dünyada katıldığı festivallerde sayısız ödül alan Nalmes Halk Dansları Topluluğu, 27 yıl aradan sonra, 28 Temmuz 2018 tarihinde, Balıkesir Orhanlı Mahallesi´nde düzenlenen Uluslararası Kafkas Festivaline katılacak.

/resimler/2018-4/11/1318132987652.jpg

Kaf Dağı´nın zarif dansçıları, 5 bin yıllık bir kültürü danslarla anlatmak için Türkiye´ye geliyor. Daha önce 2 Kasım 1991 tarihinde Orhanlı Köyü´ne gelen dünyaca ünlü Nalmes ekibi, 27 yıl aradan sonra yeniden Balıkesirlilerle buluşacak. İstanbul Adige Khase Çerkes Derneği yönetimi ve aileleri Manyas´ta yeniden faaliyete geçen Çerkez Derneği´ne ve Orhanlı Çerkes Kültür Derneği´ne, ziyarette bulundu. Ziyarette 28 Temmuz 2018 tarihinde Orhanlı Mahallesinde düzenlenecek Uluslararası Kafkas Festivali´nin ayrıntıları görüşüldü.

Balıkesir´deki derneklerle gönül bağları bulunduğunu ifade eden İstanbul Adige Khase Çerkez Derneği Başkanı Metin Şahin, Çerkesler arasındaki iletişimi sürdüren ve gelenekleri yaşatan derneklerin birlikte gerçekleştirdikleri etkinliklerle ilişkilerini kuvvetlendirmeleri gerektiğini söyledi.

/resimler/2018-4/11/1319507521104.jpg

                                 ?NALMES? GELİYOR

Orhanlı Çerkes Kültür Derneği kurulmasının üzerinden kısa süre geçmesine rağmen önemli destekler alan ve düzenlediği Orhanlı Çerkes Festivali ile Balıkesir´de ses getiren Orhanlı Çerkes Kültür Derneği başkanı Mehmet Aydemir, ziyarette bu yıl ikincisini düzenleyecekleri festival hakkında misafirlerine bilgiler verdi. 2. Uluslararası Orhanlı Çerkes Festivali´nde Dünya çapında tanınmış Adigey Cumhuriyeti Devlet Halk Dansları Topluluğu Nalmes´in sahne alacağını dile getiren Aydemir ?Nalmes Türkiye´de sadece Orhanlı Mahallemizdeki festivalimizde sahne alacak. Geçen yıl, ilkini düzenlediğimiz festivalimize 8 binin üzerinde katılım sağlandı. Bu yılda; Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, Altıeylül Belediye Başkanı Hasan Avcı ve Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz´ın destekleriyle gerçekleştireceğimiz festivalimizde 20 bin kişinin üstünde katılım gerçekleşmesini bekliyoruz. Daha önce bölgemizde birkaç defa sahne alan bu önemli topluluğun Balıkesir´imize ve katılım gösteren dostlarımıza unutulmaz dakikalar yaşatacağından eminiz. Ayrıca böylesi geniş bir organizasyonu tekrardan hayata geçirecek olmanın heyecanı ve telaşı da derneğimizi sarmış durumda. Bu heyecanımız ve telaşımız içinde ziyaretleri ile bize desteklerini gösteren Adige Khase Çerkes Derneği yönetimi ve ailelerine çok teşekkür ederim. Yanımızda olduklarını bilmek bize daha da güç veriyor.? dedi.

 ?HER TÜRLÜ DESTEK İÇİN HAZIRIZ?

İstanbul Adige Khase Çerkez Derneği Başkanı Metin Şahin, son yönetim kurulu seçiminde İstanbul´a gelip desteklerini gösterdikleri için öncelikle Orhanlı Çerkez Kültür Derneği yönetimine teşekkür ederken şu ifadeleri kullandı: ?Çerkesler olarak bizlerin birlik-beraberliğimizi korumamız ve geleneklerimizi yaşatmamız için derneklerimizi de yaşatmamız gerek. Çocuklarımızın küçük yaşlardan itibaren eğitimlerinde, çevrelerinin oluşmasında ve topluma yararlı birer birey olmalarında derneklerimizin rolü çok büyük. Dernekler arası bağların varlığı ve devamlılığı da bu açıdan önemli bir noktada. Bu yüzden yapılan her organizasyona katılım göstermeye, destek vermeye ve organizasyonlar harici bağlarımızı da gerçekleştirdiğimiz ziyaretlerle canlı tutmaya çalışıyoruz. Derneklerimiz, üyeleri ve kapısından içeri atan her bir bireyi ile büyük bir ailedir. Bu aileyi ayakta tutmak için biz üzerimize düşen her türlü destek hazırız. Bu gün buraya gelmemize vesile olan Orhanlı Çerkez Kültür Derneği´nin bizlere hissettirdiği destektir. Ayrıca Balıkesir´e kattıkları değer de düzenledikleri etkinliklerle bu kadar ortadayken, bizlerin de yanlarında her zaman var olacağımızı bilmelerini isterim. Orhanlı´ya gelmeden önce Manyas´ta uzun süre sonra faaliyete geçen derneğimize de bir ziyaret gerçekleştirdik. Onların ihtiyaçları ve gerçekleştirmek istedikleri hakkında istişarede bulunduk. Sağ olsunlar onlarda sizler gibi güler yüzlerini ve misafirperverliklerini bizden esirgemediler. Bu yüzden hem vasıtanızla onların gıyabında, hem de siz buradaki dostlarımıza hepinizin huzurunda çok teşekkür ederim. Umarım düzenlediğiniz festivaliniz ile çok daha geniş kitlelere ulaşmak bu güzel topluluğa nasip olur.?

Sohbetin ardından İstanbul Adige Khase Çerkez Derneği başkanı Metin Şahin Orhanlı Çerkez Kültür Derneği´ne bayrak hediye etti ve Orhanlı´daki 21 Mayıs Çerkez Sürgünü hatıra koruluğu önünde dernek üyeleri hatıra fotoğrafı çektirdi. Ziyaret akşam saatlerinde gerçekleştirilen mahalli düğün eğlencesi ile son buldu.



  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false