Çetin; "Hayvancıların hali içler acısı"

Çetin;

Balıkesir ili Damızlık sığır yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Çetin; "Masraflarımızı karşılayamıyoruz."

Türkiye’nin en çok süt üretimi yapan illerin başında gelen Balıkesir’de tüketiciler artan maliyetlerin altında eziliyor.

📍Ulusal Süt Konseyi tarafından geçtiğimiz mayıs ayında süt 5.70 lira olan süt fiyatını 7.5 liraya çıkarmasına rağmen geride kalan aylarda üretim maliyetlerine yansıyan zamlardan dolayı yapılan düzenleme etkili olamadı.

📍Balıkesir Damızlık Sığır Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Çetin, mayıs ayında süt fiyatına yapılan artışın, üretim maliyetlerine gelen artışlardan dolayı birkaç ayda eriyip gittiğini belirtti.

📍Sütün maliyetinin 7.1 lirayı bulduğunu, üreticinin kazanca geçebilmesi için sütü 8.5-9 liraya satması gerektiğini vurgulayan Çetin, “ 1 litre sütle 1.3kilogram yem alınması gerekir. Batı’da bu oran 1 litreye-1.5 kilogram. Maalesef bizde 1 litre sütle 700 gram yem alınıyor ve bu da üreticilerin maliyetlerini karşılayamamasına neden oluyor” dedi.

📍Çetin, “ Geçtiğimiz mayıs ayından bu yana üretim maliyetlerine iğneden ipliğe kadar her şeye zam gelmesine rağmen süt fiyatları aynı seviyede kaldı. Üreticiler bu koşullarda üretmekte zorlanırken, elde ettiği gelirle masraflarını karşılayamaz hale geldi. Maalesef bizde 1 litre sütle 700 gram yem alınıyor. Süt-yem paritesi üretici aleyhinde Bundan dolayı üreticiler dişi hayvanlarını kestirmek durumunda kalıyor. Sütten para kazanan hiçbir üretici dişi hayvanını, düvesini kestirmez. Bizim önerimiz belli süreçlerle süt fiyatlarının revize edilmesidir” dedi.



  • Çarşamba 15 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı