Çevre aktivistlerinden uyarı! “Bandırma ve Erdek’te yaşayanlar, susmayın!”

Çevre aktivistlerinden uyarı! “Bandırma ve Erdek’te yaşayanlar, susmayın!”

Aktivisler, Erol Yıldız ve Nihal Güven Altınkurt, “Bandırma Gazeteciler Cemiyeti”nde açıklamalarda bulundular.

Güney Marmara Dayanışması’ndan Erol Yıldız ve Ziraat Mühendisi, bal üreticisi Nihal Güven Altınkurt, “Bandırma Gazeteciler Cemiyeti”nde açıklamalarda bulundular.

Altınkurt, Kapıdağ ormanlarında organik sertifikalı arıcılık yapan tek üretici olduğunu belirterek, 60 kovana sahip bulunduğunu açıkladı.

 “Kapıdağ aşığı” olduğunu vurgulayan Altınkurt, şunları söyledi:

“Kapıdağ gibi bir cenneti ne yazık ki tam anlamıyla koruyamıyoruz. Burada sürekli maden arandığına tanık oluyoruz. Hatta yabancıların bile maden aradıklarını görüyoruz. Bunlara kim izin veriyor, ne arıyorlar onu bile bilmiyoruz. Kapıdağ’ın büyük bölümü, ceviz yetiştiricilere kiralandı. Kapıdağ’da ekolojik yıkım var. Bu arada ormanlarını vermeyen Ballıpınar Mahallesi sakinlerini kutluyorum. Rüzgâr Enerji Santralleri(RES) için çok sayıda ağaç kesildi. Bölgemizde tarım arazileri sanayi tesislerine teslim ediliyor. Sanayiye karşı değiliz ama tarım arazilerinin olduğu yerleri, ‘altıncı sınıf tarım arazisi’ aldatmacasıyla sanayiye vermenin büyük yanlış olduğuna inanıyorum. Bandırma, Erdek, Gönen, Manyas ilçelerinin tarım toprakları çok verimlidir. Mandalina dışında her çeşit ürünün yetişmesine elverişlidir. Bölgeye sanayi tesisleri istemiyorum. Zaten bu tesislere de gerek yok. Eğer iyi değerlendirilirse Bandırma ve Erdek başta olmak üzere turizm, tarım ve arkeoloji bu bölgeye yeter. Topraklarımıza sahip çıkmalıyız. Gelecekte en büyük kamu yararını gıda sağlayacaktır. Temiz ve organik gıda, ekolojik üretim büyük önem taşıyacaktır.”

Güney Marmara Dayanışması’ndan Erol Yıldız da, Balıkesir-Çanakkale Çevre Düzeni Planları’nın, Güney Marmara’daki yerel belediyelerin bile haberi olmadan Bakanlık tarafından ilan edildiğine dikkati çekerek, şu değerlendirmede bulundu:

“Bu planlar yapılırken 120 kurumdan onay alındığı öne sürülüyor. Ancak bu 120 kurum hangilerinin olduğu bilinmiyor. Bandırma-Erdek kıyılarının tarım ve turizm başta olmak üzere birçok açıdan ekonomik değeri bulunuyor. Bu planlardan, Bandırma ve Erdek belediyelerinin bile açıklandıktan sonra haberi oldu. Erdek turizmini kötü yıllar bekliyor. Düşünün ki, İDO’ya ait bir gemi geçtiğinde bile dalgasından kıyıları etkilenen Erdek’in karşısından, tonlarca sanayi yükü taşıyan gemiler sık sık geçecek. Bandırma ve Erdek’te, Güney Marmara’da yaşayanlar, başta yöneticiler olmak üzere artık bu suskunluğa mutlaka son vermek zorundadırlar.”

Yıldız, Bandırma’da kanser olaylarında ciddi artış olduğunu da öne sürdü.    ÖNDER BALIKÇI



  • Çarşamba 15 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı