CHP Balıkesir Milletvekili Havutça, Edincik'te

CHP Balıkesir Milletvekili Havutça, Edincik

Havutça:”Bin yıllık tarihi olan Edincik'in Bandırma'nın mahallesi konumuna gelmesini hangi vicdan kabul eder?”






Havutça:”Bin yıllık tarihi olan Edincik'in Bandırma'nın mahallesi konumuna gelmesini hangi vicdan kabul eder?”


CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, yarın Edincik'te yapılacak referandum öncesi beldeye gelerek, vatandaşlara seslendi.

Hükümetin çıkarma girişiminde bulunduğu Büyükşehir Yasa Tasarısı'nın, aralarında Edincik'in de bulunduğu ülkemizdeki 2900 belediyeden 1581'inin kapatılmasını öngördüğünü vurgulayan Havutça, şunları söyledi:

Eğer yasa çıkarsa 29 ildeki il genel meclislerinin tamamı kapatılacak. Köylerin tamamı, mahalle olacak. Tarihi Persler, Osmanlılar ve Selçuklular dönemine dek uzanan bin yıllık Edincik'in kapatılarak, Bandırma'nın mahallesi durumuna gelmesini hangi akıl ve vicdan kabul eder? Yıllardır kendi kendini belediyesiyle yöneten Edincik'i, Bandırma'dan gönderilecek bir memurun yönetmesi mümkün müdür? Hem yerel demokrasiyi güçlendireceğinizi söyleyeceksiniz, hem de belediyeleri kapatacaksınız, böyle anlayış olur mu? Yasa TBMM'den aynı şekliyle geçerse ayrıca 16 bin 82 köyümüz de mahalle konumuna dönüşecek. Ben de Musakça Köyü'nden bir ailenin çocuğuyum. Sen, benim köylülük hakkımı ne hakla elimden alır, tarihimi yok etmek istersin? Bunun adı Türkiye'nin kökünü kurutma, zorlama ve dayatma demokrasisidir. Örneğin, Fransa'nın coğrafi yapısı bize yakındır. Bizim topraklarımız 780 bin, Fransa'nın ise 600 bin metre karedir. Fransa'da, yerel yönetimlerle ilgili yeniden yapılanma tasarısı, iki yıl kamuoyunda tartışıldı. Hâlen, Fransa'da 38 bin belediye bulunurken, bizde ise 2900 belediyeden, 1581'i kapatılmak isteniyor.”

CHP Bandırma İlçe Başkanı Metin Ok'un da hazır bulunduğu toplantıda, Edinciklileri, beldelerinin kapatılıp, kapatılmaması konusunda yapılacak referandumda hayır” oyu kullanarak, beldelerine sahip çıkmaya çağıran Havutça, bu arada, yasa tasarısı hakkında sürmekte olan İçişleri Komisyonu toplantıları ile ilgili, CHP'li Komisyon Üyesi ve Gaziantep Milletvekili Ali Serin'den telefonla aldığı bilgileri, Edinciklilere aktardı.

Havutça, hükümetin, vatandaşların tepkilerini göz önüne alarak, beldelerin kapatılması düşüncesinden vazgeçeceğini umduğunu sözlerine ekledi.






Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı