CHP Başkanı Dr. Selim Panç'tan 12 Eylül açıklaması

CHP Başkanı Dr. Selim Panç

"Cumhuriyet Halk Partisi; ne 12 Eylül faşizmi ile ne de başka bir darbe ile asla yan yana gelmeyecek bir anlayışla siyaset yapmaktadır."

Demokratik hakları ve insan haklarını yok eden, şiddeti ve işkenceyi kurumsallaştıran, siyasi partileri ve sendikaları kapatarak örgütsüz toplumun yollarını açan ve Cumhuriyet´in bütün kazanımlarını, inşaa ettiği kurumları ve fabrikaları satmanın yasal dayanaklarını oluşturan 12 Eylül´ün, yani faşist askeri darbenin 40. yılındayız. 

12 Eylül 1980 günü toplum yeni güne tanklarla, köşe başlarında aramalarla, göz altılarla, şiddetle ve işkenceyle başlarken; Ankara’dan Amerika’ya gönderilen “Bizim çocuklar başardı” mesajı da bu darbenin köklerini ortaya koyuyordu.

Kapatılan partilerden birisi olan partimiz Cumhuriyet Halk Partisi idi ve yöneticileimize siyaset yapma yasağı getirilmişti.  Bununla birlikte birçok devrimci, demokrat, aydın gibi üyelerimiz ve yöneticilerimiz de 12 Eylül Zinadanlarına atılmıştı, fakat hiçbiri ne 12 Eylül’e ne de darbeye boyun eğmemişti.

12 Eylül, üretilen değerleri ve kazanımları parsel parsel satmanın kararları olan 24 Ocak Kararları’nın üzerine oturmuş; o tarihten sonra yerli yerini ithal almaya, halkın fabrikaları da özel sektöre satılarak piyasalaşma başlamıştır. Sendikasız bırakılan işçi yok pahasına çalışırken, kayrılmış patronlar servetine servet katmıştır.

Cumhuriyet Halk Partisi; ne 12 Eylül faşizmi ile ne de başka bir darbe ile asla yan yana gelmeyecek bir anlayışla siyaset yapmaktadır.

Partimiz tarih boyunca hiçbir darbeci için hatıra parası bastırmamış, mutfaklarında maklube yememiş, sümüklü darbeci hocalarının anlattıklarına duygulanıp ağlamamış, önünde el pençe divan durmamış, “ne istediler de vermedik” dememiştir.

Partimiz tüm darbecileri aynı şekilde değerlendirip her birini tarihin her anında lanet ile anmıştır!

Bu vesile ile Milli olan varlıklarımızı satan, insanları fikirleri için idam eden, ülkemizi emperyalistlere peşkeş çeken, gözaltında-hapishanelerde yüzlerce insanımızın ölümüne sebep olan, insanlık suçu olan işkencesi kurumsallaştıran 12 Eylülcüleri lanet ile anıyoruz.


12 Eylül’ün ruhunu Ohal ile, KHK’lar ile, hukuku askıya alarak, her kurumu satarak, sesini çıkartanı göz altına aldırarak sürdürenlere de söylüyoruz ki; zulüm ne kadar büyük olursa zafer de o kadar şanlı olur!

12 Eylülcüler ve zihniyetinin devamcıları gidecek; yüreğinde insan sevgisi olan devrimciler, demokratlar ve Atatürkçüler kazanacak!


12 Eylül’de öldürülen, kaybedilen, mezarı bile bulunmayan, işkence gören, hayatı elinden alınan, itibarsızlaştırılan her vatandaşımıza saygıyla…


Dr. Selim Panç
CHP Bandırma İlçe Başkanı



Anahtar Kelimeler: Başkanı . Selim ' Eylül açıklaması
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli