CHP Erdek İlçe Başkanı Hüseyin Sarı: "Erdek Belediyesi, iflas etti"

CHP Erdek İlçe Başkanı Hüseyin Sarı:

       

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Erdek İlçe Başkanı Hüseyin Sarı, 12 Haziran 2011 seçimi değerlendirirken, "Ülke genelinde 30-35 oranında oy beklentimize ulaşamadık. Ancak, partimizin Erdek`te elde ettiği sonuç, ülke düzeyinde bir başarıdır. Partimiz, merkezde 7.480 oy alırken, AKP ise 4.188 oy almıştır. Böylece oy oranımız yüzde 57`yi bulmuştur. AKP`nin oy oranı ise yüzde 30`da kalmıştır. Bu büyük bir başarıdır. Üstelik, bu başarı, Erdek`teki yerel yönetimin baskıcı, şantajcı yöntemleri, hatta hanımların günlerine dek sokulan siyasete karşın gerçekleşmiştir." dedi.

Bu başarının, Erdek ilçe örgütüne ait olduğunun altını çizen Sarı, Hüseyin Aysan`ın başkanlığındaki Erdek Belediyesi`nin çalışmaları hakkında da şu değerlendirmede bulundu:
"Ben, 10 yıllık belediye başkanlığım dönemimde hiçbir zaman mazeret üretmedim. Şimdiki yerel yönetim, sorumluluğu hep kendisinden önceki benim yönetimime ve şu anda mecliste görev yapmayı sürdüren CHP`li üyelere atmaya çalışıyor. CHP`li üyeleri ise benim yönlendirdiğimi öne sürüyor. Tabii ki bu doğru değil. Erdek`in çıkarlarını her şeyin üzerinde tutan bir kişi olarak böylesine bir tutum izlemedim, izlemeyeceğim. Kaldı ki, böyle bir şey düşünsek, mecliste çoğunluğu oluşturan partimiz üyeleri, belediyenin, 15 milyon lira(15 trilyon) kredi almasına onay vermezdi. Bu krediyi, 22 ayda, her ay 300 bin liralık(300 milyar) dilimler durumunda ödemesi gereken belediye yönetimi, bu ödemeleri gerçekleştiremeyince bu borç, 30 milyon liraya yükselmiştir. Erdek Belediyesi, ne yazık ki iflas etmiş durumdadır. Buna karşın İller Bankası, Erdek Belediyesi`ne gönderdiği aylık periyodik paraları kesmemektedir. Bu yönetim, sık sık, benim dönemimden kalan borcun, 45 milyon lira(45 trilyon) olduğunu öne sürmektedir. Bu konuya bir kez daha açıklama getirmek isterim. Benim dönemimden kalma gibi gözüken bu 45 milyon liranın bir bölümü, yalnız benim dönemime ait olmayıp, Erdek`in Cumhuriyet tarihindeki diğer belediye yönetimlerini de kapsamaktadır. Bu 45 milyon liranın 35 milyon lirası devlete, 10 milyon lirası ise piyasaya olan borçlardır. Aynı döneme ait olarak belediyemizin, 10 milyon liralık da alacağı bulunmaktadır. Yine benim dönemimde ilçenin alt yapısı gerçekleştirildiği gibi Eğridere`den gelen suyun tüm borçları ödenmiş, Erdek`in geleceğinin açık olmasını sağlayacak Seyitgazi Tepesi yaşama geçirilmiş, Taş Restaurant, ilçeye kazandırılmıştır. Kaldı ki, ülkemizde yıllardır belediyelere ödemesi gereken KDV alacaklarını ödemeyen devlete, elbette ki, belediye olarak vergi ödememek yanlış değildir. Devletin, yalnızca beş yıllık bir süre için belediyemize ödemesi gereken KDV, 10 milyon liradan aşağı değildir. Bunu, son 22 yıllık Erdek Belediyelerine göre düşünürsek, Erdek`in, devletten KDV alacağı, 60 milyon liradan aşağı değildir. Tabii ki, devlete vergi ve sigorta borcunu ödemedim. Bugün olsa yine ödemem."
 
Diskotek, 178 bin liraya verilir mi?
 
Erdek Belediye Başkanlığının son yılında, 15 milyon liralık bir yatırımla, Seyitgazi`yi yaşama geçirerek, bu yörenin iyi değerlendirilmesi durumunda Erdek`in geleceğine ışık tuttuğunu vurgulayan Sarı, şunları söyledi:
"Seyitgazi`de yaptığımız diskoteğin ancak yüzde 70`i bitti. Buradaki gece kulübünün yapımı da gerçekleşmedi. Yüzde 70`ini tamamladıktan sonra sadece 8 gün işletebildiğimiz diskotekten, gecede 40 bin liralık ciro yapmıştık. Basit bir hesapla bu diskoteğin yıllık cirosu 3 milyon lirayı bulur. Bu diskoteği, şu andaki belediye yönetimi, ihaleyle sadece 178 bin liraya kiraladı. Oysa bu yerdeki ses düzeninin değeri, 1 milyon liradan aşağı değil. Ses düzeninin günlük kirası bile 10 bin dolardan aşağı olmadığı gibi tesisteki dev ekranın kirası da 5 bin doları buluyor. Bu ihalenin şekli yanlıştır. Yapılacak uygulama, diskoteğin girişindeki denetimin ve ücret alımının belediyede olması, içerideki içki satışının ise ihaleyle kiralanması şeklinde olmalıydı. Ama Erdek için çok önemli bir gelir kaynağı oluşturabilecek bu tesis, yok pahasına kiralandı. Şurası da bir gerçek ki, Erdek, hem Hamit Nural`ın Belediye Başkanlığı, hem de benim dönemimde kaşarlanmış, politikayı vahşi bir şekilde yapan kişilerin eline kaldı. Bu ortamda Erdek`in değerleri bir bir kaybediliyor."
 
Aktif Siyasetten Çekilebilirim
 
CHP Erdek İlçe Başkanlığından çekilmeyi düşündüğünü, ancak bu konudaki kesin kararını vermediğini vurgulayan Hüseyin Sarı, şöyle konuştu:
"20 yıldan beri politikanın içindeyim. İlçe başkanlığı, belediye meclis üyeliği ve belediye başkanlığı yaptım. Bu süre içinde kimsenin ekmeğiyle oynamadım. Artık hem kendime, hem de aileme zaman ayırmak istediğim gibi, Erdek`teki kutuplaşmaya son vermenin yanı sıra bazı kişilerin, beni öne sürerek, nemalanmalarının da önüne geçmeyi düşünüyorum. Aktif siyasetten çekilirsem, belki de acemi politikacılar, akıllarını başlarına toplar. Ama asla bana, ilçe başkanlığını bırakmam için CHP Genel Merkezi`nden bir baskı gelmedi. Bugün Erdek`teki yerel yönetim, Hamit Nural dönemindekinden de fazla şekilde siyasal tavizler veriyor."
 
Davalarla İlgili Görüşü
 
Belediye Başkanlığı dönemiyle ilgili olarak hakkında yürütülen soruşturmalar ile ilgili düşüncelerini de açıklayan Sarı, şunları söyledi:
"Daha önce soruşturma geçirerek aklandığım bazı yatırımlar, ihaleler, yeniden teker teker soruşturma kapsamına alınıyor. Yargıya güveniyorum. Çünkü, bu ihalelerden ne kişisel bir çıkar sağladım, ne de belediyeyi zarara uğrattım. Bu konuda soruşturma kapsamına alınacak personelimin de arkasındayım. Onları asla satmam. Çünkü onlar, benim talimatlarım doğrultusunda imza atmışlardır. Bu soruşturmaların, hakkımda önemli bir cezayı getireceğini de düşünmüyorum."
 
Erdek, 2002 Yılından Beri CHP`li
 
AKP`nin siyasete girdiği 2002 yılından bu yana Erdek`in, ağırlıklı olarak CHP`nin ağırlığı altına girdiğine işaret eden Sarı, şu değerlendirmede bulundu:
"2002 yılı öncesinde yıllardır merkez sağın adresi olan Erdek, 2002 yılından beri CHP`ye yönelmiştir. Buna benim AKP`den başkan olduğum dönem de dahildir. Kaldı ki ben, AKP`ye hiçbir zaman kendi isteğimle girmedim. O dönemde birlikte olduğum arkadaşlarımın, o koşullarda gerekli görmeleri üzerine bu partiye katıldım. Ama belediye başkanlığımın her döneminde, kimseden korkmadan, yerel siyasetin gerektirdiği doğruları dile getirmekten çekinmedim."

Sarı, şu anda Belediye Başkanlığı görevinde bulunan Hüseyin Aysan`ın şirketinden, kendi belediye başkanlığı döneminde, 2007 yılında, belediye için 600 bin lira ödeyerek satın aldıkları 610 tonluk demirin, 2011 yılında, belediyeye, 2007 yılı fiyatı baz alınarak, yani faizsiz teslim edilmesini de eleştirdi.



Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli