CHP'den PANDEMİ MAĞDURU ESNAFA DESTEK

CHP

CHP Bandırma İlçe Başkanlığı, Cumhuriyet meydanında gerçekleştirdiği açıklama ile Pandemi etkisinde kalan esnafa sahip çıktı.

Pandemi sürecinde işyeri kapanan, veya vardiyalı çalışma modeli ile ticaret olanağı kısıtlanan esnafların yaşadıkları mağduriyetleri dile getirerek, çözüm önerilerini açıklayan CHP Bandırma İlçe Başkanı Dr. Selim Panç" Pandemi  Süreci,  ülkemizi yönetemeyen iktidarın gelişebilecek ulusal ve evrensel ölçekte krizlere karşı ekonomik hiçbir hazırlık yapmadığını,  ülkemizi esnafına dahi sahip çıkamayacak  bir ekonomik bunalıma soktuğunun göstergesidir. 
İktidarın Çözümü: İban Vermek, Askıda ekmek!
Birkaç yandaş  mütahite,  vergi afları ve kıyak ihalelerle peşkeş çektikleri hazine boşalmış, tüm dünya ülkeleri vatandaşlarına ardı ardına destek açıklarken Cumhur ittifakı çözümü İban vermekte, askıda ekmekle yine vatandaşın sırtına yüklemiştir. Devlet ekonomisine vergi ödeyerek katkı sunan esnafa reva gördükleri de kredi borcu olmuştur! Kapatılan dükkanların kira ödemelerini, borçlarını, temel giderlerini güvence altına alamayan çünkü hazineyi tam takır bırakan iktidar , esnafı kurtarmak için borçlandırmıştır . İş yerleri kapanan emekçilere hak gördüğü ücret aylık, kısa çalışma ödeneği adında 1117 TL’dir. 
Dün AKP Genel Başkanı’nın yaptığı açıklamada, açıklanan esnafa destek paketi ise iktidarın tercihinin vatandaş değil yandaş ve zenginin  olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur. Büyükşehirlerde bulunan esnafa 750 TL, büyük şehir olmayan illerimizde bulunan esnafa da 500 TL , 3 ay süreyle  destek açıklanmıştır! Bu destekten  de sadece basit usüle tabi  olan 432.000  esnaf yararlanacaktır. Bunların dışında kalan 2 milyon üzerinde olan  gerçek usule tabi  esnaf faydalanamayacaktır. Kaldı ki bu desteklerde gerçekçi olmayıp esnafın derdine derman olmaktan çok çok  uzaktadır.
Bandırmamızda esnaf için durum tam olarak ‘memleket gibi’dir! Yasaklar nedeniyle  açık olan esnafımız ayda 20 gün işyerini açabilirken siftah yapamadan kapatmakta , kira giderleri, yüksek faturalar  , personel giderleri altında ezilen esnaf, kötü yönetilen ekonomi sebebiyle, satmak için gelen ürünlerin de döviz üzerinden yurda girişi sebebiyle bir de kur farkı ile boğuşmaktadır. Pandeminin  birinci evresinde zaten ayakta kalmak için bankalara borçlanan esnaf, yeniden alınan kapatma kararında yeniden yalnız bırakılmıştır. Okullar kapandı servis esnafımız kontak  kapatırken , kahveler , kafeler , restoran gibi tüm hizmet sektörü  esnafımızda   kapısına kilit vurmuştur.
Bandırma’da devren kiralık ve satılık iş yerlerinin ne kadar  arttığını  görüyoruz.  Bu yönetilemeyen kriz döneminde yalnız kalan esnaf, ekmek teknelerini,  borçlarını kapatmak  borçlarını ödemek için elden çıkartmak zorunda kalmaktadır. 
Buradan bir kez daha ilan ediyoruz! Bu iktidarın esnafa, üretene, emekçiye, yoksula verebilecek hiçbir şeyi yoktur! Bu iktidar vatandaşla değil vatandaşın sırtından geçinenlerle birlikte yol yürümeyi seçmiştir! Türkiye Cumhuriyeti kurulduğundan bu güne devletimize vergi ödeyen, yaklaşık yüz yıldır devlet ekonomisine katkı sunan  esnafa  bu hükümet bir sene bile bakamamıştır! 

Öncelikle esnafa yapılan destekler Esnaf odalarının önerileri doğrultusunda yapılmalıdır. Emrivaki olmamalıdır. Neler yapılmalıdır ?
1- Sicil affı çıkarılmalı.
2- Krediler, faizsiz uzun vadeli taksitlendirilmeli
3- Kiralarda stopaj kaldırılmalı.
4- Sosyal güvenlik primleri, pandemi  döneminde  Hazine tarafından karşılanmalı
5- Küçük esnafımızın yanında çalışanların, kısa çalışma ödeneği sorunları giderilmeli
6- Ertelenen vergi ve sigorta primleri için yeniden yapılandırma olanağı getirilmeli.
7- Servis işletmecilerinin teminat mektupları iptal edilmeli.
8- Esnafa  mevcut kiralar üzerinden gerçekçi kira desteği sağlanmalı. 
Ekonomimizin can damarı olan esnafımıza bir çok ülkede olduğu gibi  her alanda sahip çıkılmalı ,elinden tutulmalı,mahduriyetleri giderilmelidir.
Halkın iktidarını kurmak, esnafımızın yanında olmak biz Cumhuriyet Halk Partililerin boynunun borcudur!

Dr. Selim Panç
CHP Bandırma İlçe Başkanı



Anahtar Kelimeler: ' PANDEMİ MAĞDURU ESNAFA DESTEK
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli