CHP`li Havutça`dan Başbakan Davuoğlu`na:

CHP`li Havutça`dan Başbakan Davuoğlu`na:

"Bandırma İçin Acele Kamulaştırma Kararı Mı Aldınız?"

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça,  Balıkesir-Çanakkale Çevre Düzeni Planı`na göre sanayi alanı için acele kamulaştırma kararı alındığı iddialarını Meclis gündemine taşıdı. Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde Havutça, Bakanlar Kurulu Kararı ile 4 bin 800 hektar arazi için "Acele Kamulaştırma" kararı alınmış mıdır?" diye sordu.

Havutça, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`nın Balıkesir-Çanakkale 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı planına göre, Bandırma sınırlarında önerilen sanayi alanının dikkat çektiğini, Bandırma`nın batısında, çevre yolu ile kıyı kesimi arasında yaklaşık 4 bin 800 hektarlık bir sanayi alanı önerildiğini, bu büyüklükte bir sanayi alanının ülke genelinde eşine az rastlanır bir durum olduğunu belirtti. "Bu büyüklükte bir sanayi alanı, sadece Bandırma ilçesini değil, tüm bölgeyi birçok açıdan değiştirebilecek niteliktedir. Başta bölgenin doğal alanları üzerinde yaratacağı olumsuz etkiler olmak üzere, nüfus baskısı ve ulaşım bağlantıları ile birlikte tüm bölgenin çehresini değiştirecektir" diyen Havutça, Başbakan Davutoğlu`na şu soruları yöneltti:
"Planın açıklanması öncesinde ve sonrasında bölgede arsa alım satımlarında spekülasyonların yaşanmasının yanı sıra Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı`nın önerisi ile Bakanlar Kurulu tarafından, planda sanayi bölgesi olarak gösterilen 4800 hektar için 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu`nun 27`inci maddesi hükümlerine göre Acele Kamulaştırma kararı alınmış mıdır? Acele kamulaştırma kararı alınmasının gerekçesi nedir? Kamulaştırmalarda kamu yararı ile özel mülkiyetin çatışması söz konusudur, özel mülkiyet sahibi istemese de mülkünü idareye terk etmek zorundadır. Devletin zorla el koymasını haklı kılacak yegâne gerekçe, kamu yararıdır. Bu planda kamu yararı bulunmakta mıdır?"

Acele Kamulaştırma Nedir?
Kamulaştırma prosedürlerinin Bakanlar Kurulu Kararı ya da kanunlarda sayılan özel durumlarda hızlandırılarak yapıldığı kamulaştırma uygulamasına acele kamulaştırma deniyor.  Mevzuatımıza göre 2942 Sayılı Kamulaştırma Kanunu`nda 27`inci maddesince düzenlenen Acele Kamulaştırma kararı Bakanlar Kurulu tarafından alınabiliyor. Resmi Gazete verilerine göre, Bakanlar Kurulu, 2011 yılında 28, 2012 yılında 160, 2013 yılında ise 250 civarında acele kamulaştırma kararı aldı. Hükümet en son 1 Ekim 2014`te 15 il sınırları içinde yapılacak hidroelektrik santraller (HES) ve rüzgar santralleri (RES) için çok sayıda ilçe ve köyde "acele kamulaştırma" kararları aldı. Bu karara göre, Balıkesir ve Çanakkale illerinde HES ve RES kuruluşları ile bunlara ait elektrik iletim hatlarının kurulması için "acele kamulaştırmalar" yapılacak.



  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false