CHP’li Merve Polat: “TBMM’nin Can Atalay kararı yok hükmündedir”

CHP’li Merve Polat: “TBMM’nin Can Atalay kararı yok hükmündedir”

Av. Merve Polat; “TBMM Genel Kurulu’nda Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi hukuken yok hükmündedir"

Bandırma Belediye Meclisi’nin şubat ayı olağan toplantısında, CHP Grup Sözcüsü Av. Merve Polat, TBMM’de milletvekilliği düşürülen Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında gündem dışı konuşurken, “TBMM Genel Kurulu’nda Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi hukuken yok hükmündedir. TBMM, Anayasa Mahkemesi’nin Anayasa dışı olduğunu iki ayrı kararında tescil ettiği bir ‘fiili karar’ metnini okuyarak kendisinin de varlık nedeni olan anayasal düzeni inkâr etmiştir. Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi hukuken yok hükmündedir. Anayasa Mahkemesi kararlarında ihlale sebep olduğu tespit edilen Yargıtay kararının, 84/2 kapsamında okunması Anayasa dışıdır. Cumhur ittifakının Anayasa suçunun işlendiği olay yerine dönüşen Meclis, kendi varlık nedeninden uzaklaştı. Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nden sonra TBMM de anayasal düzeni ilga girişiminde bulunmuştur” dedi.

Av. Polat, şunları söyledi:

“Can Atalay, Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili. 

6 Şubat depreminin hemen ardından yapılan genel seçimlerde enkazın ortasında kalkıp demokratik oy hakkını kullanmak için sandığa giderek oy kullanan Hatay halkının oylarıyla seçilmiş bir milletin vekili. 

‘Gezi Parkı’ davasında hiçbir somut kanıt olmamasına rağmen tutuklanan ve hapis cezasına çarptırılan Cem Atalay’ın tutukluluğu hakkında Anayasa Mahkemesi iki kez hak ihlali kararı vermiş, Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Anayasanın temel hükümlerini hiçe sayarak ‘Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali kararının hukuki değeri yok’ deme cüretinde bulunarak iki kez Anayasa Mahkemesi’nin kararına uyulmaması kararlaştırmıştır. Bu da yetmezmiş gibi yine hukuksuzca vekilliğinin düşürülmesi için TBMM’ye yeniden yazı göndermiş ve bu ne tesadüftür ki, Meclis Başkanının izinli olduğu bir oturumda yine Bekir Bozdağ sahneye çıkmış ve kendine yakışır şekilde eski Adalet Bakanı olarak bu hukuksuz kararı meclis kürsüsünde okumuştur. 

Kimse unutmasın ki, bunu yapanların gasp ettikleri şey, Can Atalay’ın vekilliği değil, ona oy veren yüzbinlerce depremzedenin seçme ve seçilme hakkıdır.

Bu hukuksuzca yapılan işlem ve milletvekilinin düşürülmesi kararı da bizim için yok hükmündedir. Can Atalay ne yaparlarsa yapsınlar, milletvekili olarak mücadelesine devam edecektir. 

Biz de CHP grubu olarak Anayasaya yapılan bu darbe girişiminin ve her çeşit hukuksuzluğun karşısında olduğumuzu ve mücadelemizi sürdüreceğimizi bir kez daha beyan ediyoruz.”  ÖNDER BALIKÇI



  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı