Çiftçi gübre fiyatlarına müdahale bekliyor

Çiftçi gübre fiyatlarına müdahale bekliyor

Dönmez, "Covid-19 salgınıyla birlikte tarımsal üretimin önemi ortaya çıktı."

Balıkesir Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Bandırma Ziraat Odası Başkanı Süleyman Dönmez, Covid-19 salgınıyla birlikte tarımsal üretimin öneminin ortaya çıktığını söyledi.  

Balıkesir Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Bandırma Ziraat Odası Başkanı Süleyman Dönmez, çiftçinin tam ihtiyacı olduğu dönemde nitrat gübre fiyatlarının yüzde 40 arttığına dikkat çekti. Gübrenin tarımsal üretimdeki en önemli girdilerden biri olduğuna işaret eden Dönmez, üretim sürecinin aksamaması için gübre fiyatlarına acilen müdahale edilmesi gerektiğini vurguladı. 


ÇİFTÇİNİN EVDE OTURMASI MÜMKÜN DEĞİL
Beslenmenin hayati bir gereklilik olduğunu vurgulayan Dönmez, “Çiftçilerimiz de herkes gibi endişeli ancak ülkemizin gıda ihtiyacını karşılamak için evlerinden çıkmak, tarlaya gitmek durumundalar. Tüm kesimlere “evde kal” çağrısı yapılırken çiftçilerin evde oturması mümkün değil. Sofraya gelecek her türlü besinin üretiminde doğrudan katkımız var. Bu yüzden üretmemiz gerekiyor. Salgınla mücadele ettiğimiz bu süreçte gıdaya erişimde sıkıntı yaşamıyorsak, çiftçilerimizin gösterdiği fedakarlık sayesindedir” diye konuştu. 


ÇİFTÇİ ÖNÜNÜ GÖREMİYOR
Covid-19 salgını nedeniyle önünü görmekte güçlük yaşayan tarımsal üreticilerin borçlarını ödemesine imkan bulunmadığını dile getiren Dönmez, üretimin aksamaması için, çiftçilerin acil çözüm bekleyen sorunlarının çözüme kavuşturulması gerektiğine vurgu yaptı. Dönmez, “Gıda güvencemizi korumak istiyorsak, üreticilerimize daha fazla destek vermek, tarımsal üretimimizi artırmak zorundayız. Ekonomik anlamda açıklanan paketlerin içinde ne yazık ki çiftçi yok. Mazot ve gübre destekleri önce ödeniyor ama bunlar yeterli değil. Üreticinin, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatif Kredi borçları acilen faizsiz ertelenmeli. Ve uzun vadeli faizsiz kredilerle desteklenmeli. Çiftçi üretirse borçlarını öder. Bir yere kaçacak durumu yok” dedi. 


DESTEKLEME KAPSAMINA BALIKESİR’DE ALINMALI 
21 ilde atıl durumdaki arazilere ekim için açıklanan yüzde 75 tohum desteği kapsamında Balıkesir’in olmamasına anlam veremediğini ifade eden Dönmez,  desteğin genişletilmesi ve Türkiye’de tarımın en güçlü illerinden olan Balıkesir’in destek kapsamına alınması gerektiğini savundu.



Sinan Tekin
13.04.2020 19:33:29
Şanlıurfada sanki çiftçilik yok çifçi ayrımı yapılıyor ziraat odalarımız ciftciye gereken yardımı ve sorumluluklarını yerine getirmiyor ciftciye gereken önem verilmiyor ulkemizin zor donemler yasadıgı bu zamanlarda sanliurfa da cıftcılık ypan bizler zor durumdayız desteklemeler ve gubre mazot parasına Dedas elektrik kurumu el koyuyor bizler zor durumdayız

  • Salı 28.5 ° / 14.1 ° false
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli