Çiftçi Kayıt Sistemi'nde değişiklik yapıldı

Çiftçi Kayıt Sistemi

Tarım ve Orman Bakanı, "Çiftçi Kayıt Sistemi'ne çeşitli sebeplerle kayıt yaptıramayan çiftçilerimizin tamamı ektiğini beyan edip bununla ilgili prosedürleri tamamlayacak ve kayıt altına alınacak"

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Çiftçi Kayıt Sistemi'ne çeşitli sebeplerle kayıt yaptıramayan çiftçilerimizin tamamı ektiğini beyan edip bununla ilgili prosedürleri tamamlayacak ve kayıt altına aldığımız andan itibaren çiftçilerimiz artık desteklerden yararlanabilecekler" dedi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Sinop'taki temasları kapsamında Valiliği ziyaret etti. Burada Vali Mustafa Özarslan'dan kentteki yatırımlara ilişkin bilgi alan Yumaklı, ardından AK Parti Sinop İl Başkanlığını ziyaret etti.

Bakan Yumaklı, burada yaptığı konuşmada, tarım alanında sessiz sedasız devrimler gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Çiftçi Kayıt Sistemi'nde yaptıkları değişiklikle 3 milyon hektar alanda üretim yapan üreticilerin artık devletin sağladığı desteklerden yararlanabileceklerini anlatan Bakan Yumaklı, şöyle konuştu:

"Eskiden sadece tapusu olanlar, kontratı olanlar Çiftçi Kayıt Sistemi'ne girebiliyordu. Onun dışında üretim yapanlar, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kendisini kayıt yaptıramadığı için bazı desteklerden faydalanamayan üreticilerimiz vardı. Biz sessiz sedasız devrimler gerçekleştiriyoruz. Buradan tüm Türkiye kamuoyuna seslenmek istiyorum; biz bu yönetmeliği değiştirdik. Şu anda Türkiye'de mülkiyet ve mirastan kaynaklı sorunlar sebebiyle kayıt yapamayan çiftçilerimizin tamamı ektiğini beyan edip bununla ilgili prosedürleri tamamlayacak ve bu çok öyle acayip belgeler değil, bunları biz kayıt altına alacağız ve kayıt altına aldığımız andan itibaren çiftçilerimiz artık desteklerden yararlanabilecekler. Bakın bu şekilde kayıt altına alınmamış yaklaşık 3 milyon hektar alan olduğunu düşünüyoruz. Bu 3 milyon hektarda kaç tane çiftçimiz üretim yapıyorsa bu destekten faydalanabilecek."

"Biz sözleşmeli üretimle ilgili tüm yasal mevzuları hallettik"

Yumaklı, bir diğer gelişmenin ise sözleşmeli üretim alanında yaşandığına işaret ederek, "Biri bir şey ürettiği zaman onun satışı ile alakalı eğer bir ortam yoksa onun üretimi tabiri caizse zayi oluyor. Biz istiyoruz ki üretildiğinde onu alacak olanın da hazır hale getirilecek bir ortam oluşturulsun. Dün yayınladık, buradan tekrar duyuralım. Biz sözleşmeli üretimle ilgili tüm yasal mevzuları hallettik. Bu sözleşmeler üretici veya yetiştiricilerimizle ürünü alanlar arasında yapılacak. Yani, sanayici ve kooperatif gibi taraflarla çiftçilerimiz arasında bir sözleşme söz konusu olacak. Böylece üreticiye pazar garantisi verilerek ürün arzında sürekliliği, sanayicinin de ham madde ihtiyacını kesintisiz ve istenen nitelikte temin etmesini sağlayacağız." diye konuştu.



Hüseyin Özsoy
1.12.2023 20:20:21
Ölü olan hisedarin payı ne olacak kulanan bunu beyan ederse geçerli sayilacakmi

Hüseyin akdağ
2.12.2023 12:32:47
Kontrollü tarim sözleşme

Cevat caglar
2.12.2023 12:41:39
Her çiftçinin yararlanması lazim

Olcay Yıldız
6.12.2023 17:15:10
Arkadaşlar bürokrasi takip edilmiyor en basit zeytin fabrikası olan vatandaşa devlet parasıyla hibe makina veriliyor ulen ve adam bu fabrikayı köy adına birine ver çiftçi ucuza zeytinini sıktır sın yada hibe verdiğin kişiyle sözleşme diyet fabrikalardan 1 TL de olsa ucuza sıktır da devlet çiftçiye destek oluyor diyelim.

Mehmet tatlic
6.12.2023 23:07:59
Zirat odasi na kayıti olmayanlar cks veremiyor benim 20bin metre kare yerim var ekliyorum destekten faydalana miyorum çünkü kayitim olmadığı için çks veremiyorum buda haksızlık kayıt yaptır sam aldığı besyuzlira zirat odasi ilçe zirat müdürlüğü yarısını alıyorlar ben niye kayıt olayım onlara para verecek olduktan sonra tarım bakanı herkes kayıt yaptira bilir diyor zirat odasına kayıdı olsun veya olmasın kayıt yaptırabilir demiyor bizler mağdur oluyoruz bakanın dikkatine

Mustafa Sağlam
6.12.2023 23:48:51
Mutlak sürette üreticinin hakkının zayi olmaması, mahsülünü satışının garanti altına alınması, fiyat istikrarının sağlanması bakımından sözleşmeli tarım uygulamsı kanuni bir zorunluluk haline getirilmesi gereşarttır.

  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı